De ce zonele din Capitală, declarate printre cele mai sigure, sunt considerate cele mai periculoase

de:
16 apr. 2014
0 Afișari
De ce zonele din Capitală, declarate printre cele mai sigure, sunt considerate cele mai periculoase

Conform hărţii fricii, publicată de cercetătorul Cristian Ciobanu anul trecut, cele mai periculoase zone din Capitală sunt considerate Rahova şi Ferentari, însă, pentru al treilea an consecutiv, în 2013, Sectorul 5 s-a situat în 2013 pe ultimul loc între sectoarele Capitalei cu 10.836 de infracţiuni sesizate, reprezentând aproape 13% din totalul acestui tip de fapte semnalate la nivelul Bucureştiului.

Astfel, comparând harta fricii cu harta infracționalității propriu-zisă, dată publicității de către Poliția Capitalei, observăm numeroase inadvertențe. Acestea ar putea fi explicate astfel, după cum menţionează Cristian Ciobanu, într-un comentariu de pe blogul său.

♦ Infracțiunile nu se petrec, de obicei, în locurile unde stau infractorii. Cu alte cuvinte, cei care comit infracțiunile nu le fac la ei acasă ci, evident, în alte locuri de unde pot sustrage ceva. Cu toate astea, prezența persoanelor face ca propriul cartier să fie perceput ca periculos, deși nu se petrec așa multe infracțiuni acolo.

♦ Percepția asupra a ceea ce înseamnă infracțiune este diferită de la loc la loc. Dacă cineva fură o șapcă în Primăverii, este ceva grav; în timp ce, în Ferentari, poate trece neobservat. Din cele spuse de locuitorii zonelor considerate periculoase se pare că intervenția poliției se produce când faptele sunt mai grave.

Zonele cel mai puțin periculoase din Bucureşti sunt considerate Primăverii – Floreasca – Herăstrău – Aviației – Băneasa, în partea de nord cu prelungire spre vest în 1 Mai, Cotroceni cu prelungire spre vest mai estompată în Drumul Taberei și Tineretului – Titan în partea central-estică.

CITEŞTE ŞI: Harta din mintea bucureştenilor: cum îşi percep oraşul, cartierele şi judeţele din ţară 

Cookies