ȘTIRI

De ce vorbesc oltenii repede. Explicaţia sociologilor

Sociologul slătinean Mirel Tabacu consideră că imaginea actuală a oltenilor, în ansamblu, a fost determinată de influenţele culturale şi istorice la care au fost supuşi locuitorii spaţiului cuprins între Muntenia şi Oltenia de-a lungul ultimelor secole.

Dat fiind că spaţiul a fost supus o bună perioadă ocupaţiei otomane, zona menţionată şi-ar fi lăsat puternic amprenta asupra locuitorilor din cauza influenţelor socio-culturale la care aceştia au fost supuşi, influenţe care au fost preluate, adaptate şi perpetuate în teritoriul menţionat. Acest lucru ar fi, crede sociologul Tabacu, şi una dintre explicaţiile în ce priveşte vorbitul rapid al oltenilor comparativ cu ceilalţi locuitori ai ţării.

 „Există studii ştiinţifice ce au concluzionat că locuitorii ţării care s-au aflat într-o zonă mai «învolburată» din punct de vedere istoric ar fi fost nevoiţi să transmită „mesajul”, în sensul de descriere generică a unei situaţii exprimată în cuvinte, mult mai rapid şi în volum cât mai mare. Aceasta ar fi o explicaţie logică a tipologiei aparte a locuitorilor spaţiului Olteniei. Dacă extindem puţin şi trecem la glume, desigur că putem spune că oltenii ar avea o minte mai ageră, sunt mai intempestivi, mai repeziţi etc., dar, d.p.d.v. ştiinţific, aceasta este logica coerentă deoarece, atunci când eşti pus într-o situaţie limită, cauţi soluţii pentru a rezolva problema în care te afli mult mai rapid, cauţi să transmiţi verbal cât mai mult şi cât mai rapid cu putinţă, eşti pus să gândeşti mai rapid etc.”, a explicat sociologul pentru Adevărul.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button