De ce trebuie să țineți cont la achiziționarea unei mașini noi (P)

30 mart. 2022
56 afișări
De ce trebuie să țineți cont la achiziționarea unei mașini noi (P)
De ce trebuie să țineți cont la achiziționarea unei mașini noi

Dacă unul dintre obiectivele personale 2022 este cumpărarea unei mașini noi, atunci trebuie să vă informați cât mai bine asupra acestui proces. Achiziționarea unei mașini este o decizie cu efecte pe termen lung. Alegerea mașinii potrivite poate fi un proces complex și frustrant, mai ales dacă nu știi exact ce cauți. Însă odată ce vă organizați informațiile, vă va fi mult mai ușor să luați cea mai bună hotărâre.

Am pregătit pentru voi un ghid care să vă ajute pas cu pas în îndeplinirea obiectivului vostru, fără mari bătăi de cap.

Pasul 1 – Stabiliți-vă bugetul cu exactitate

În primul rând trebuie să știți exact cât puteți cheltui pentru cumpărarea unei mașini. Următoarele întrebări vă pot ajuta:

  • Am suficienți bani pentru un avans sau trebuie să caut o metodă de finanțare?
  • Care este suma lunară pe care o pot acoperi?
  • Care sunt alte costuri implicate (taxe, înmatriculare, ) ?
  • Care sunt facilităţile fiscale existente?

Dacă nu plătiți integral la achiziție, bugetul maxim pentru mașina va fi în funcție de rata lunară pe care decideți să o plătiți. E important să luați în calcul și următorul aspect: dacă plata se face într-o perioadă mai lungă, costurile totale vor fi mai mari.

Dincolo de costul de achiziție, trebuie să aveți în vedere și costurile pentru întreținerea mașinii pe termen lung. Aici intră și costurile de revizii tehnice (schimburi de ulei, filtre, etc).

Pasul 2 – Definiți scopul de achiziție și cum veți folosi mașina

Pentru a alege cel mai potrivit model este important să clarificați care sunt nevoile la care trebuie să răspundă mașina. Dacă aveți o familie numeroasă și călătoriți cu mașina, veți opta probabil pentru un model spațios, care să ofere un confort sporit tuturor pasagerilor. Dacă sunteți persoane active care merg în drumeții cu diverse echipamente, atunci veți alege un model spațios, dar care permite și accesul în locuri mai greu accesibile. Alta va fi desigur alegerea voastră, dacă folosiți mașina doar pentru a vă deplasa în oraș.

Există modele, cum ar fi BMW Seria 2 Active Tourer, care se potrivesc perfect în mai multe dintre situațiile descrise. Acesta este un monovolum premium, versatil, care este avantajos atât pentru deplasarea în localitate (prin consum redus de combustibil), cât și pentru uzul familiei (prin spațiul generos).

Acest pas vă ajută să restrângeți lista de mașini și să păstrați doar opțiunile relevante.

Pasul 3 – Ce tip de motor: benzină, diesel, hibrid sau electric

Există o dezbatere tot mai mare dacă acum este momentul potrivit pentru trecerea la mașini electrice. Cu siguranță, tendința viitorului este în această direcție și producătorii de automobile țin pasul prin modelele noi pe care le oferă.

Achiziția unui model electric vine cu o reducere semnificativă a costului de exploatare. Este adevărat că și infractructura trebuie să se dezvolte semnificativ, pentru a face față cererilor, dar acest lucru este tot mai avansat în România. Modele hibrid reprezintă o alternativă populară în rândul celor care sunt reticenți la a face o schimbare radicală.

Pasul 4 – Tendințe preferate de design și tehnologie

Designul și tehnologia sunt două aspecte importante în alegerea unei mașini noi. Acest pas vă va ajuta atât la definirea aspectului exterior al mașinii, cât și la stabilirea dotărilor pe care le doriți.

În ceea ce privește designul, este important să vă cunoașteți preferințele. Fie că alegeți un model cu o alură sportivă, fie că alegeți unul mai elegant, condusul mașinii respective trebuie să fie o experiență plăcută și unică.

Designul se intersectează cu tehnologia, prin diferite funcții importante, cum ar fi: dimensiunea portbagajului și funcția de deschidere automată a acestuia, faruri automate cu led, scaune cu posibilitate de reglaj şi memorie a poziţiei sau rabatare pentru un confort sporit.

Pentru o siguranță sporită, sistemele de asistenţă pot avea mai multe roluri extrem de utile: avertizare depăşire bandă cu revenire activă pe bandă, funcția de informare privind limita de viteză, limitator de viteză, funcția de avertizare de coliziune frontală, sistem de airbaguri (laterale, frontale, etc), frânare automată în caz de urgență, detectarea obiectelor din unghiul mort, etc. Mai mult decât atât, există dotări care ajută în diverse situații, mai ales în orașe aglomerate: senzori de parcare pe față, pe spate sau pe lateral, parcare automată, camere video exterioare şi chiar pentru interior..

Tot în lista de dotări intră și sistemele de operare, care fac experiența condusului una cu totul specială. Noile modele au sisteme de operare care oferă informații precise și extrem de utile: detalii despre starea mașinii sau detalii despre starea drumurilor prin camera exterioară. Există modele care oferă funcția de asistent personal inteligent care învață obiceiurile conducătorului auto din comenzile anterioare și le aplică pe viitor.

Dacă sunteți o persoană tehnică și foarte conectată, probabil că veți alege un model de mașină “conectată” care permite conectarea cu sisteme exterioare, aplicaţii, partajarea de date cu alte dispozitive, dar și controlul sau interacţiunea cu maşina de la distanță.

În funcție de producător, o parte dintre aceste opțiuni fac parte din pachetul standard, iar altele pot fi selectate la variantele opționale. Cu siguranță selecția lor va influența costul mașinii, modelul ales, dar și experiența condusului.
Sperăm să aveți o experiență mai plăcută la achiziționarea unei mașini noi, luând în considerare toți pașii de mai sus.

Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă pe care o iei pe termen lung. De aceea îți recomandăm să analizezi nevoile tale și apoi opțiunile de pe piață, pentru a te asigura că iei o decizie cât mai informată.

Cookies