De ce sunt „blocurile rusești” din București unele dintre cele mai scumpe din oraș. Istoria neștiută a 10 cvartale, printre care Drumul Taberei și Vatra Luminoasă, mâine, la MȚR

15 apr. 2024
48038 afișări
De ce sunt
De ce sunt "blocurile rusești" din București unele dintre cele mai scumpe din oraș. Istoria neștiută a 10 cvartale, printre care Drumul Taberei și Vatra Luminoasă, mâine, la MȚR | Foto credit: Studio Zona.

„Blocurile rusești” din București au o poveste remarcabilă, pe care Dash Film și Asociația Studio Zona o spun  în documentarul „CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene”, însoțit de lansarea a 10 mini-volume dedicate acestor ansambluri de locuințe din Capitală.

Premiera, la care intrarea este liberă, are loc marți, 16 aprilie 2024, la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului Român.

„CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene”. Foto credit: Studio Zona.

Blocurile rusești” din București au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală

Filmul documentar și cele zece volume aduc în prim plan istoria și importanța culturală a zece ansambluri de blocuri edificate în București între 1945 și 1958, sub denumirea colectivă de „blocuri rusești”. Aceste ansambluri nu doar că reprezintă un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucureștiului, dar au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală.

Citește și:

10 volume pentru cele 10 cvartale din București, o cercetare amplă în arhive

Fiecare volum dedicat unui ansamblu explorează detaliat istoria și arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectivă captivantă asupra dezvoltării acestor comunități. Autorii acestor volume, Andrei Răzvan Voinea și Cristian Dumitrescu, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul arhitecturii și istoriei locale, aduc în lumină povestea unică a fiecărui cvartal și a locuitorilor săi. 

Cele zece ansambluri de locuințe studiate sunt:

  • PTT Rahova,
  • Panduri,
  • Drumul Sării,
  • Drumul Taberei,
  • Vatra Luminoasă,
  • Bucureștii Noi, Muncii,
  • Cățelu,
  • Olteniței
  • Păsculescu Tei.
„CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene”. Foto credit: Studio Zona.
În prezent, apartamentele în cvartale valorează mult. Sunt foarte căutate pentru că oferă o calitate a locuirii superioară, cu multe spații verzi”

B365.ro: Răzvan Voinea, ce vom vedea, ce vom afla la evenimentul de la MȚR? Cum a fost făcut filmul documentar?

Răzvan Voinea, istoric: Am lucrat la realizarea filmului un an și jumătate și este un documentar complet. Conține interviuri cu experți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, multe interviuri cu locuitorii cvartalelor și materiale de arhivă. Sunt filme realizate în anii ’50, ’60 în care se vorbește triumfal despre realizările regimului. Toate aceste blocuri rusești întăreau ideea că muncitorii treceau de la viața veche din regimului burghezo-moșieresc, la una nouă în care aveau acces la apartamente în blocuri. În prezent, aceste apartamente valorează foarte mult, sunt foarte căutate pentru că au o calitate a locuirii superioară. Ceea ce contează pentru cumpărătorii de azi este spațiul verde. Toate au curte interioară cu spații de joacă pentru copii.

„Toată arhitectura acestor cvartale trebuia să transmită forța clasei muncitoare”.
Arhitectura cvartalelor este bazată pe monumentalitate, toate blocurile au coloane, s-a plecat de la principiul “dreptului la coloane a clasei muncitoare”

B365. ro: Cum este văzută estetica blocurilor rusești în 2024?

Răzvan Voinea, istoric: A fost un experiment al anilor ’50 cu această arhitectură a realismului-socialist, lucru care nu s-a mai repetat, a fost doar în acei 10 ani. Arhitectura era bazată pe monumentalitate, toate blocurile au coloane, se pleacă de la principiul “dreptului la coloane a clasei muncitoare”. Toată arhitectura acestor cvartale trebuia să transmită forța clasei muncitoare. Am analizat zece cvatale și pentru fiecare dintre ele noi am făcut câte o istorie, în total sunt cam 300 de pagini, aproape un volum. Toate vor fi disponibile marți la lansare.

Blocurile rusești” reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, propune o abordare experimentală pentru relatarea istoriei cvartalelor. Perspectiva locuitorilor asupra locuirii în aceste cvartale este completată de intervențiile unor istorici, arhitecți, antropologi care au studiat istoria locuirii în București: Mara Mărginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte și Andrei Răzvan Voinea. „Blocurile rusești” reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului. În cadrul acestui proiect, se explorează nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci și impactul lor asupra vieții cotidiene și a identității comunităților locale.

În perioada 17 – 28 aprilie vor avea loc șase proiecții în zonele limitrofe celor 10 cvartale. Programul acestor proiecții va fi comunicat pe website-ul cvartal.dashfilm.ro, Prin această inițiativă, DASH Film și Asociația Studio Zona urmăresc să contribuie la reechilibrarea peisajului cultural al orașului, să promoveze identitatea și implicarea socială și culturală a locuitorilor din cartierele bucureștene.

Dash Film a inițiat un proiect vizual complex despre istoria locuirii în București

Dash Film, înființată în 2012, este o companie de producție film gândită să provoace și să inspire îmbinând pasiunea pentru cinematografie cu poveștile care devin realitate. Recent, s-a implicat într-un proiect vizual complex despre istoria locuirii în București și a colaborat la producția unor seriale și filme de lungmetraj.

Asociația Studio Zona contribuie la înțelegerea istoriei și evoluției Bucureștiului

Asociația Studio Zona, fondată în 2016, este o organizație dedicată cercetării istoriei urbane și culturale a Bucureștiului. Cu o echipă de cercetători din diverse domenii, Studio Zona explorează aspecte politice, sociale și arhitecturale ale orașului. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Cookies