De ce sărbătorim Ziua păcălelilor pe 1 aprilie? Tradiții și obiceiuri din întreaga lume

01 apr. 2022
257 afișări
De ce sărbătorim Ziua păcălelilor pe 1 aprilie? Tradiții și obiceiuri din întreaga lume
De ce sărbătorim Ziua păcălelilor pe 1 aprilie? Tradiții și obiceiuri din întreaga lume. Sursa foto: ModSquad

În ziua de 1 aprilie este sărbătorită an de an Ziua Păcălelilor, fiind marcat astfel un obicei vechi de sute de ani, care a devenit popular la scară internațională. Totuși, de ce a fost aleasă data de 1 aprilie și care sunt o parte dintre obiceiurile cele mai populare?

Ziua păcălelilor. De unde provine tradiția?

Deși nu este cunoscută cu exactitate originea acestui eveniment, printre cele mai populare ipoteze se numără cea legată de schimbarea calendarului – de la cel iulian la cel gregorian, potrivit căruia Anul Nou se sărbătorea la data de 1 ianuarie, contrar calendarului iulian potrivit căruia Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie. Această schimbare a intrat în vigoare începând cu anul 1582. Astfel, cei care ar fi sărbătorit anul nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie deoarece nu puteau fi adaptați la această schimbare au fost numiți „April Fools”, potrivit Digi24

O altă ipoteză privind originea Zilei păcălelilor ar putea proveni din festivalul roman Hilaria, care are lor pe 25 martie dar și din Medieval Feast of Fools, care are loc pe 28 decembrie în mod tradițional.

Un lucru este clar – originea sărbătorii provine din Europa, această răspândindu-se peste ocean ulterior și mai apoi în majoritatea țărilor. Totuși, trebuie precizat că se bucură de un succes sporit în Europa și în America de Nord în comparație cu civilizațiile orientale, spre exemplu.

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda, o tradiţie de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peştele lui aprilie) – constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

Ziua păcălelilor. Denumiri și obiceiuri din jurul lumii

Sărbătoarea „poisson d’avril” este celebrată şi în Canada, dar şi în Portugalia şi Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea „aprilvis”.

Unele dintre cele mai interesante denumiri și obiceiuri pentru Ziua păcălelilor provin din Marea Britanie. Acolo, Ziua Păcălelilor este celebrată în anumite zone timp de două zile, iar persoanele care cad în plasă fiind numite „noddy”. De altfel, în Scoţia, Ziua farselor, care poartă din punct de vedere tradiţional denumirea de „vânătoare de prostănaci” („Hunt-the-Gowk Day”), are și o semnificaţie aparte, simbolizând venirea adevărată a primăverii.

Între timp, în majoritatea statelor occidentale se sărbătorea în mod tradițional „poisson d’avril” în țările francofone, sărbătoarea denumindu-se drept „aprilvis” în Belgia și Olanda. De asemenea, în Spania sărbătoarea e denumită tradițional „pescado de abril”.

În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat”, în timp ce o sărbătoare asemănătoare e marcată tot pe 1 mai și de suedezi. Totuși, locuitorii ambelor state sărbătoresc și „Ziua păcălelilor” de pe 1 aprilie („aprilsnar”), care a devenit mai populară în ultimii ani, în timp ce Ziua Păcălelilor tradițională,  de pe 1 mai, este sărbătorită de mult mai puține persoane.

Între timp, în Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume şi farse ca în restul Europei, însă aici există un obicei de excepție –  activităţile serioase sunt de evitat pe parcursul întregii zile pentru noroc.

Nu în ultimul rând, în unele state din sudul Statelor Unite se sărbătoreşte „The Week of Foolery”, care reprezintă o săptămână a farselor ce are loc începe cu şapte zile înainte de 1 aprilie.

Tradiții de Ziua păcălelilor din România

Ziua păcălelilor ar fi început să fie sărbătorită la noi în țară din secolul XIX, tradiția fiind ca farsele să fie făcute până la prânz, deoarece altfel acestea vor aduce ghinion celor puși pe șotii.

De asemenea, se spune că dacă un băiat este păcălit cu succes de o fată frumoasă, acesta trebuie să o curteze pentru a o lua de nevastă sau măcar pentru a-i fi iubită. Totuși, nunțile în această zi sunt de evitat pentru bărbați, deoarece se spune că vor fi în subordinea nevestei pe parcursul întregii vieți. În schimb, copiii născuți în această zi sunt considerați extrem de norocoși

Cookies