De ce să investești în ETF-uri (P)

09 feb. 2022
30 Afișari
De ce să investești în ETF-uri (P)
De ce să investești în ETF-uri

Dacă te-ai interesat măcar o dată despre piața tranzacțiilor sau ai intrat măcar din curiozitate pe o platformă de tranzacționare, atunci este imposibil să nu fi auzit cel puțin o dată despre ETF-uri. Însă, deși multe persoane au auzit de acestea, puține sunt cele care știu și ce înseamnă.

ETF-urile reprezintă un tip de fond de investiții și un produs tranzacționat la bursă. Acestea sunt similare cu fondurile mutuale în multe privințe, însă excepția este dată de faptul că ETF-urile pot fi cumpărate și vândute de la alți proprietari pe parcursul zilei, la bursele de valori. În schimb, fondurile mutuale pot fi cumpărate și vândute de la emitent pe baza prețului acestora la sfârșitul zilei.

În plus, spre deosebire de alte tipuri de tranzacții, ETF-urile sunt mult mai atractive, deoarece nu necesită sume mari pentru tranzacții. Oricine poate achizitiona ETF-uri de pe platforme precum https://tradingplatforms.com/ro/cel-mai-bun-etf/, cu sume mici de bani.

De ce sunt ETF-urile populare?

ETF-urile oferă investitorilor acces la o gamă largă de piețe financiare din întreaga lume, la doar o fracțiune din costul fondurilor de investiții. Cele mai multe ETF-uri sunt investiții pasive, ceea ce înseamnă că au ca scop urmărirea performanței unei investiții subiacente. În schimb, alte fonduri de investiții percep taxe pentru a acoperi comisioanele de tranzacționare.

Un alt avantaj al ETF-urilor este că investitorii își pot construi un portofoliu diversificat. ETF-urile sunt listate la bursă. Prin urmare oricine poate cumpăra și vinde acțiuni în cadrul lor. Acest lucru le dă investitorilor posibilitatea de a-și construi și reechilibra portofoliul relativ rapid și ușor.

În plus, ETF-urile nu urmăresc doar indicii pieței. Prin urmare prin ETF-uri nu se investește doar în sectoare specifice precum cel medical, IT sau financiar, ci și în alte tipuri de investiții, precum obligațiunile guvernamentale sau corporative.

Cum să investești în ETF-uri

După cum am menționat anterior, ETF-urile pot fi tranzacționate la fel ca acțiunile normale, de pe platformele de tranzacționare. Prin urmare, oricine are acces la ETF-uri, cu condiția să-și facă un cont pe o platformă de tranzacționare. Odată creat un cont, ETF-urile de adaugă relativ ușor în portofoliu.

O persoană poate deține majoritatea ETF-urilor într-un ISA de investiții. Acesta este un cont eficient din punct de vedere fiscal, care îți protejează randamentele de impozitul pe profit și de impozitul pe venit. Este necesar să te asiguri că furnizorul de ETF-uri ales este eligibil pentru ISA.

Alternativ, dacă dorești, poți împărți fondurile între un ISA de numerar, de investiții, de finanțare inovatoare și un ISA pe viață, iar toate câștigurile vor fi scutite de impozitul pe venit.

Normele fiscale se pot schimba, însă, iar valoarea acestora depinde de circumstanțele personale.

În ce tipuri de ETF-uri poți investi

Când vine vorba despre investiții în ETF-uri, posibilitățile sunt nenumărate. Poți investi în aur, în imobiliare, în stocuri sau în acțiuni ale diverselor companii listate la ETF. De asemenea, mai există posibilitatea de a investi in ETF-uri sintetice. Acestea sunt mai complexe. Acestea folosesc “swap-uri” și îți permit să investești pe piețe care altfel ar fi greu de accesat precum mărfurile perisabile sau piețele bursiere care restricționează investițiile străine.

Ținând cont de acest lucru, iată o listă cu cele mai bune ETF-uri din România, ideale pentru începători și nu numai:

• SPDR S&P 500 ETF – În general, cel mai bun ETF din România
• iShares Core FTSE 100 UCITS ETF – Cel mai bun ETF din România pentru investiții în LSE
• SDPR Gold ETF – Cel mai bun ETF de cumpărat pentru investiții în aur
• iShares Core US REIT ETF – Cel mai bun ETF din România pentru investiții în imobiliare
• SPDR Dow Jones Industrial ETF – Cel mai bun ETF din România pentru indicele Dow Jones
• Vanguard Short-Term Bond ETF – Cel mai bun ETF de cumpărat pentru acoperirea împotriva piețelor de valori incerte
• Vanguard Growth Index Fund ETF – Cel mai bun ETF din România pentru stocurile de creștere
• FTSE All-World UCITS ETF – Cel mai bun ETF din România pentru un portofoliu global de acțiuni
• Fondul petrolier american din Statele Unite – Cel mai bun ETF de cumpărat pentru investiții în prețul petrolului
• iShares Core High Dividend ETF – Cel mai bun ETF din România pentru acțiuni de dividende solide

În final, după achiziționarea de ETF-uri trebuie doar să le lași să-și facă treaba. Odată ce ai făcut investiția, acestea vor “lucra” singure și nu au nevoie de ajutorul tău.

Cookies