De ce s-a scumpit călătoria cu metroul. De vină sunt contractele păguboase la electricitate

de:
06 aug. 2012
0 Afișari
De ce s-a scumpit călătoria cu metroul. De vină sunt contractele păguboase la electricitate

Cheltuielile Metrorex cu energia elec­tri­că au crescut cu 38% anul acesta faţă de anul tre­cut, preţul actual unitar plătit fiind de 363 de lei/MWh faţă de 262 de lei/MWh plătit de com­panie anul trecut, se arată într-un co­mu­ni­cat de presă postat pe site-ul trans­portatorului de stat.

Pentru a compensa creşterea costurilor, in­clu­siv a celor cu factura de energie electrică, Metro­rex a majorat tarifele la călătoriile cu me­troul. Preţul unei cartele de 10 călătorii a cres­cut de la 10 de lei la 15 lei, în timp ce preţul unui abonament lunar cu 62 de călătorii a crescut la 50 de lei de la 35 de lei, potrivit date­lor de la Metrorex, tarifele fiind modificare şi pentru alte tipuri de cartele, mai puţin la cartela cu 2 călătorii şi la abonamentul de o zi
Contactat de ZF, Gheorghe Udrişte, fostul di­rector general al Metrorex, care din iulie anul acesta ocupă poziţia de director de in­vestiţii, a precizat că au crescut cheltuielile cu ener­gia electrică faţă de anul trecut, însă de la 320 de lei pe MWh la 340- 350 de lei/MWh anul acesta, contrazicând datele publicate pe site-ul companiei.

„Subvenţiile pe care le primim de la stat nu acoperă costurile. Cheltuielile au crescut, inclusiv cele cu energia electrică, de aceea a trebuit să majorăm preţul călătoriei”, a spus Udrişte. Costurile cu energia electrică repre­zintă aproape 10% din costurile totale anuale ale companiei, ce s-au ridicat anul trecut la 135 mil. euro, potrivit lui Udrişte şi datelor de la Ministerul de Finanţe.

La finalul lunii mai anul acesta, Metrorex a organizat o licitaţie pentru achiziţia de energie electrică în valoare de circa 63 mil. lei (13,7 mil. euro), necesarul pentru perioada iunie-31 mai anul viitor. Licitaţia a fost câştigată de com­pa­nia CEZ Vânzare, una dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice din piaţa locală, controlată de cehii de la CEZ. În tariful oferit intră taxele de distribuţie şi transport, certificatele verzi, accizele.

„Metrorex este un consumator atractiv de energie electrică pentru că are un consum constant, fără fluctuaţii. Poate cumpăra ener­gie electrică direct de la bursa OPCOM şi chiar poate primi bonsuri dat fiind consumul constant pe care îl are. Este un paradox preţul pe care îl plăteşte (în condiţiile în care preţul me­diu al energiei pe bursă se ridică la 230 de lei MWh- n.red.). Poate nu se doreşte energie ieftină, este ceva necurat. Condu­cerea ar trebui să fie cea care să poarte de grijă firmei şi să găsească energie ieftină. Trebuie doar să vrea”, a declarat Jean Con­stantinescu, analist pe probleme de energie electrică şi fost pre­şedinte al Autorităţii Naţionale de Regle­men­tare în domeniul Energiei. Metrorex este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică, anual consumă 180.000 de MWh.

Anul acesta compania Metrorex a mai avut un contract de câteva luni cu Enel Energie iar în 2010 cu firma Petprod, deţinută de omul de afaceri Jack Cutişteanu, potrivit lui Udrişte. „De la Petprod luam energie mai ieftină”, a spus Gheorghe Udrişte. Jack Cutişteanu, proprietarul firmei Petprod, a declarat că anul acesta nu a mai participat la licitaţia organizată de Metrorex pe fondul unei decizii strategice pe care a luat-o, în condiţiile în care „plina vâltoare de pe piaţa de achiziţie de energie a devenit o problemă”.

„În preţul pe care l-am oferit noi pentru energia furnizată anul trecut, intra energia, taxele de distribuţie, transport, certificatele verzi, sistemul de cogenerare, accizele. Acestea cresc preţul energiei tranzacţionate pe Bursă”.

Între anii 2003-2011, Metrorex a cumpărat energie de la traderii Petprod Bucureşti – 40,3 milioane lei, Buzmann – 3,69 milioane euro, Enel Muntenia Sud – 21,7 milioane euro (pentru trei ani consecutivi) şi de la Grivco – 11,3 milioane euro şi 8,83 milioane dolari (pentru trei ani consecutivi), potrivit datelor Mediafax.

„Metrorex are nevoie 24 din 24 de ore de energie electrică, nu putem să cumpărăm de pe bursa OPCOM energie pentru tot anul”, a spus Udrişte.

El a declarat că „este intrigat”, că firmele de stat producătoare de energie, ca Hidroelectrica, au dat direct energie unor companii ca Alro sau Arcelor Mittal iar Metrorex nu a beneficiat de astfel de contracte.

Metrorex şi-a bugetat anul acesta o cifră de afaceri de 574,7 milioane de lei (125 mil. euro) faţă de 509 milioane de lei (118 mil. euro) anul trecut.

Sursa: ZF

Cookies