ARHIVA B365

De ce au voie taximetriştii să circule pe benzile speciale de RATB

„Conform legii, taximetria este asimilată transportului public local, astfel că taximetriştii au voie să circule pe benzile speciale de RATB, care oficial se numesc benzi destinate exclusiv transportului public”, a declarat, pentru B365.ro, Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

În prezent, în Capitală sunt benzi speciale pentru RATB pe următoarele artere: Splaiul Independenţei, Calea Dorobanţilor, Bd. Dacia şi Bd. Regina Elisabeta.

SENS UNIC PE DOROBANȚI ȘI POLONĂ: Pe 12 septembrie, în Bucureşti au fost introduse noi reguli de trafic. După instituirea noilor reguli de circulaţie se circulă pe un singur sens pe o porțiune din Calea Dorobanți, precum și pe strada Polonă.

Începând cu data de 12 septembrie 2014 sensurile unice au fost instituite astfel:

– Calea Dorobantilor (cu permiterea circulatiei în sens invers, pe o banda, a transportului public local), pe tronsonul cuprins între bd.Dacia si sos.Stefan cel Mare, dinspre sos. Stefan cel Mare catre bd.Dacia

– strada Polona, pe tronsonul cuprins între str.M.Eminescu si sos.Stefan cel Mare, dinspre str.M.Eminescu catre sos.Stefan cel Mare.

Schimbările fac parte din „planul de mobilitate” al Municipalității. În următorii ani pe zeci de artere ar trebui să se poată circula doar într-un sens, cum se întâmplă de altfel în multe capitale europene.

Prima bandă specială pentru autobuzele RATB a fost introdusă de Municipalitate pe Splaiul Independenţei, pe 24 septembrie 2013. Banda este destinată mijloacelor de transport în comun ale RATB, dar și ambulanțelor, pompierilor sau echipajelor de Poliție aflate în misiune.

Autobuzele RATB care circulă pe acest tronson şi care beneficiază de banda specială sunt cele de pe liniile 104, 123, 124 şi 385.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că Municipalitatea va delimita benzi speciale pentru mijloacele de transport în comun ale RATB pe alte 28 de artere din Capitală. Aceste benzi vor fi amenajate pe o distanță de 48 de kilometri. Potrivit unor calcule făcute de reprezentanții Primăriei Capitalei, dacă autobuzele ar circula nestingherite în traficul din București s-ar economisi 500.000 de lei pe an, doar pe o linie.

„Banda pentru RATB de pe Splaiul Independenței va rămâne acolo definitiv. De la delimitarea ei s-a observat o creștere a vitezei în trafic a autobuzelor care o folosesc de la 0-8 kilometri/oră la 20 kilometri/oră. Proiectul va fi extins şi pe alte artere. Am trimis lista acestora la Administraţia Străzilor care se va ocupa de amenajarea lor”, a declarat pentru B365.ro, Ion Dedu, director executiv al Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

Vezi aici pe ce artere mari din Capitală vor fi delimitate benzile speciale pentru RATB.

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Capitalei și Poliția Rutieră au aprobat, în luna februarie a acestui an, traseele pe care vor fi instituite benzi speciale pentru mijloacele de transport ale RATB. Noile decizii vor fi puse în aplicare de Administrația Străzilor. Vezi aici: Lista  primelor străzi pe care vor fi amenajate benzi RATB, aprobate de Primăria Capitalei și Poliția Rutieră.

În luna august, şi banda intai de pe Splaiul Independentei din dreptul Spitalului Universitar din Bucuresti a fost transformata in banda speciala dedicata transportului in comun.

Primăria Capitalei anunţa în luna septembrie că va extinde proiectul benzilor speciale pentru mijloacele de transport în comun pe Splaiul Independenței până la Piața Unirii, pe ambele sensuri, dar și pe Bd. Unirii până la Piața Alba Iulia. De execuția proiectului se ocupă Administrația Străzilor, instituția abilitată să realizeze marcajele și semnalizările rutiere. Reprezentanții acestei instituții spun însă că nu știu când vor finaliza amenajările. Deocamdată se testează gradul de „civilizație al șoferilor” pe „banda-test” din zona Spitalului Municipal. În funcție de rezultate, vor decide dacă vor separa banda specială prin stâlpișori sau dacă vor alege altă soluție.

Pe 9 decembrie a.c., Direcția de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei a aprobat amenajarea de benzi unice destinate autobuzelor RATB pe Splaiul Independenței, între Podul Cotroceni și Piața Unirii. Mijloacele de transport ale RATB vor circula nestingherit pe ambele sensuri ale Splaiului Independenței. Decizia a fost transmisă Administrației Străzilor, instituția care trebuie să o pună în aplicare, spun reprezentanții Primăriei Capitalei. De cealaltă parte, reprezentanții Administrației Străzilor spun că acest proiect nu se află printre prioritățille instituției și nu există deocamdată un termen stabilit pentru începerea lucrărilor de amenajare a benzilor unice.

Sensuri unice, pe mai multe străzi din Bucureşti

Pentru îmbunătățirea circulației în zona centrală, Primăria intenționează să introducă sensuri unice pe mai multe străzi din centrul Capitalei. Majoritatea arterelor pe care se va introduce sens unic vor avea și benzi unice pentru mijloacele de transport în comun ale RATB. VEZI AICI LISTA cu toate arterele pe care se va introduce sens unic.

Potrivit planului de mobilitate al Municipiului Bucuresti, Municipalitatea ar putea institui sensuri unice si pe urmatoarele artere, in urmatorii ani:

– str. Progresului intre Razoare si str. C-tin Istrati spre str. Ctin Istrati;
– Soseaua Viilor intre Ctin Istrati si Calea Rahovei spre Calea Rahovei;
– str. Maximilian Hopper intre Casa Poporului si Piata Muncii spre Piata Muncii;
– str. Romulus;
– str. Parfumului;
– str. Turturelelor;
– str. Cezar Bolliat;
– str. Dem Teodorescu;
– str. Agricultorilor intre Calea Calarasilor si str Teodor Sperantia;
– pe str Doamnei se schimba sensul unic si devine dinspre Calea Victoriei spre bd. IC Bratianu;
– pe str. Coltei se schimba sensul unic si devine invers decat este acum;
– bd Carol de la intersectia cu Calea Mosilor pana la Piata Rosetti spre Piata Rosetti;
– pe str Mantuleasa sensul unic se schimba dinspre str. Popa Soare spre Calea Mosilor;
– str. Popa Soare
– str. Plantelor, sensul unic se prelungeste pana la intersectia cu str. Popa Nan;
– str. Delea Veche intre Calea Calasilor si str. Matei Voievod spre Matei Voievod;
– str. Agricultorilor si str Matasari devin sensuri unice in tandem;
– De la Armeneasca poti iesi pe str. Popa Rusu-Toamnei- Dragos Voda pana in Stefan cel Mare toate aceste strazi devenind sens unic spre Stefan cel Mare;
– str Polona si Calea Dorobantilor in tandem devin sensuri unice. Calea Dorobantilor sens unic de la bd. Stefan cel Mare spre centru, iar in sens invers Polona, de la Dacia la bd. Stefan cel Mare prelungita cu Calea Floreasca care devinse si ea sens unic pana la intersectia cu str. Glinka;

– Calea Floreasca de la intesectia cu Stefan cel Mare pana intersectia cu str. Glinka este sens unic spre iesirea din oras, iar de la intersectia cu str. Alexandru Serbanescu pana la intersectia cu Glinka este sens unic in sens invers;
– str. Glinka este sens unic spre Barbu Vacarescu;
– bd. Barbu Vacarescu este sens unic de la intersectia cu bd. Lacul Tei pana la intersectia cu str. Alexandru Serbanescu, sens unic spre iesirea din oras.
– str. Ceaikovski, bd. Mircea Eliade plus un segment din str. Radu Beller pana la Piata Dorobanti devin sens unic spre Piata Dorobanti;
– bd Lacul Tei devine sens unic de la intersectia cu str. Maica Domnului pana la bd. Barbu Vacarescu. Acesta este in tandem cu str. Ramuri Tei intre bd. Barbu Vacarescu si str. Grigore Moisil;
– str. Ghica Tei devine sens unic de la intersectia cu str. Judetului pana la intersectia cu str. Teiul Doamnei sens unic spre Teiul Doamnei;
– Iacob Felix de la intersectia cu str. Banul Manta spre bd. Titulescu;
– str. Sevastopol de la intersectia cu Buzesti spre bd. Lascar Catargiu;
– str. Gheorghe Manu, str Occidentului, str Polizu sens unic dinspre bd Lascar Catargiu spre Gara de Nord;
– Calea Grivitei sens unic de la Gara de Nord pana la bd. Dacia cu o ramificatie pe Sfiintii Voievozi spre Calea Victoriei;
– bd. Dinicu Golescu intre str. Vulcanescu si Berthelot sens unic spre Berthelot;
– str. Vulcanescu intre Dinicu Golescu si Plevnei, sens unic spre Plevnei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button