ȘTIRI

De ce peste 60% dintre editurile românești nu plănuiesc să vândă și cărți electronice

Domeniul e-book nu este de foarte mare interes pentru edituri, conform unui studiu comandat de Uniuniea Editorilor din România, remis B365.ro.

 Procentul celor care afirmă că deja produc şi vând cărţi electronice este de 10, unul scăzut faţă de procentul celor care spun că nu au în plan să producă şi să comercializeze astfel de cărţi (60). Mai mult, 50% dintre editori cred că publicaţiile digitale distrug industria de print într-o perioadă economică de criză. Nici autorii nu văd cu ochi buni e-books: majoritatea refuză să publice şi în format electronic, afirmă 49% dintre editori. Din cărţile ce figurează în catalogul editurilor, doar între 1 şi 25% pot fi achiziţionate în format e-book, declară majoritatea respondenţilor (59%).

 Cele trei probleme principale semnalate apropo de vânzarea de carte electronică sunt: frica de piraterie (27%), lipsa informaţiilor tehnice (23%) şi lipsa de interes a cititorilor (15%). Frica de piraterie are ca fundament faptul că 31% dintre reprezentanţii editurilor ce produc cărţi digitale sunt siguri (19%) sau bănuiesc (12%) că se confruntă cu această problemă, în timp ce tot 31% dintre respondenţi afirmă contrariul.

 

Cât despre platformele luate în considerare, cele mai multe edituri se orientează către desktop-uri şi laptop-uri (92%) sau către tabletele iPad (65%). Pe locurile următoare se clasează telefoanele şi tabletele cu sistem de operare Android (52%), apoi eReaderele (50%) şi iPhone-urile (48%). În ceea ce priveşte canalul de distribuţie utilizat pentru comercializarea cărţilor electronice, cel mai des menţionat de către respondenţi a fost site-ul de vânzare al propriei edituri (76%), la distanţă substanţială fiind domeniile elefant.ro (24%) şi bookbyte. ro (22%). PDF-ul este formatul electronic cel mai utilizat pentru cărţile digitale (92%).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button