ȘTIRI

De ce nu pot fi amendaţi taximetriştii „pirat” din Gara de Nord

După scandalul iscat de moartea unei studente japoneze, din 2012, ucisă de un tânăr care a abordat-o  pe Aeroportul „Henri Coandă”, oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi care să o ducă la Gara de Nord, a utoritățile au modificat Legea taximetriei (23/2003) şi au introdus, printre altele, articolul 24 indice 1, care prevede că „este interzisă practica de abordare a clienților în interiorul aeroportului”, aminteşte Evz.ro.

Cu toate astea, conform poliţiştilor chestionați de Evz.ro., noile modificări legale se pot aplica numai în aerogări, nu și în gările feroviare sau autogări. Drept urmare, oamenii legii nu îi pot amenda pe cei care acostează clienții care vin cu trenurile sau cu autobuzele, ci doar pe cei care vin cu avionul.

Astfel, taximetriştii au migrat ” de la Aeroportul „Henri Coandă” spre Gara de Nord sau Gara Basarab, fără să renunţe la practicile ilegale. 

„Ca să îi putem amenda, trebuie ca, la fiecare acțiune, să apelăm la sprijinul colegilor de la  Poliția Rutieră”, a precizat subcomisarul Sorin Marinescu, de la Secția Regională a Poliției Transporturi (SRPT) București. Mai exact, pentru ca „pirații” din gări să poată fi sancționați prin Legea taximetriei, polițistul de la Rutieră îl poate opri în trafic și să constate că nu are autorizație de transport persoane, aparat de taxat, prețul afișat  etc. Apoi, vin inspectorii RAR, care pot adăuga la sancțiuni eventualele defecțiuni tehnice.

Abia după aceea polițiștii de la Transporturi pot să le întocmească dosar penal,pentru practicarea unei activități fără a avea acest drept.

„Nu le putem face nimic nici lor și nici celor care acostează clienții atunci pe peronul gării, pentru că legea este prevăzută expres pentru aeroporturi. De aceea, polițiștii au propus modificarea ei”, au spus oficiali din Poliția Română.

Gara de Nord are, de anul trecut, firmă autorizată de taxi, iar călătorii sunt informaţi prin bannere, de cum ajung pe peroane,  unde este poziţionată. Cum arată stația oficială 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button