„La mare/ la soare/ fetițele sunt goale/ femei adevărate/ agață-le pe toate!” Sunt versurile unei melodii pe care au cântat-o generații întregi de români. Care se aude și acum în discoteci, cluburi, festivaluri, toate cele. Nu ne deranjează, o avem oricum întipărită în minte așa cum e ea și cum sunt multe dintre cântecele devenite emblematice în anii 90 și nu numai. Păi și atunci de ce ne mirăm că George Buhnici, influencer cu peste un milion de followeri pe Youtube, zice la fel? Că doar omul știe și el de ce merge la mare: „Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi! Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Mai mergeți la sală, fetelor!” Logic că zice la fel, că în cultura asta a crescut și nu o combate prea multă lume nici în zilele noastre.
Zilele trecute, se inflama internetul pe o temă similară, căci niște băieți de la o pizzerie stăteau la stradă și le dădeau note fetelor care treceau. Curajoși ca orice eroi, doar celor care treceau singure, nu celor care erau cu câte un băiat cu ele.
O mizerie, cu siguranță, dar așa e toată societatea, și nu doar a noastră. Două zile după scandalul de la pizza, mai bagă cineva capul în poză. Și despre pizza și despre influencer s-a vorbit mult, ce ne e greu să recunoaștem e că povestea e de fapt despre normalizarea acestor atitudini. Pentru că, în zilele noastre, în lumea noastră de acum, așa am fost învățați și crescuți să fim.
Toate concursurile de miss, în care se dădeau note pentru picioare, note pentru talie, note pentru cât de unduitor și lasciv mergi pe podium, în principiu note pentru cât de atrăgătoare ești. Fizic. Tot de la concursurile de Miss vin și celebrele bancuri cu blonde, cu salvarea planetei, căci multe dintre fetele acelea or fi răspuns la un moment dat că le intersează soarta balenelor. Poate chiar le interesa. Poate unele dintre ele au ajuns cercetătoare și au făcut ceva în sensul ăsta. Dar asta nu a mai contat, cu siguranță, au contat notele pe care le-au obținut la concursurile de miss, când toată lumea aștepta cu sufletul la gură să vadă cine câștigă. Cine ia notă mai mare. Cine a avut costumul de baie mai frumos, cine are picioare mai lungi și sâni mai mari.
Vă amintiți probabil sau, dacă nu vă amintiți, să știți că încă există prin internet sau poate chiar se mai organizează concursuri de miss pentru fetițe. De 5, 7, 9, 12 ani, habar n-am și nici nu vreau să caut. Niște copii care abia învățau să vorbească știau că trebuie să facă frumos, să se machieze, să danseze, să clipească erotic, să câștige, nu e așa, inima juriului și pe cea a publicului. Se fac concursuri de miss la liceu, se fac concursuri de miss la facultate. Cu mai puțină expunere acum căci expunerea s-a mutat pe internet unde să fim cinstiți, instagramul cam tot asta oferă, doar că mai punem și un decor de film, ca rezultatul să fie unul și mai spectaculos.
Filtrele de portret din Snapchat îți schimbă pur și simplu coordonatele feței, te transformă în cine nu ești, dar ajungi să crezi că ești, văzându-te doar acolo: conturul feței e mai prelungit, ochii sunt mai mari, buzele mai pline. 3 caracteristici care te fac mai atrăgătoare în cele mai multe dintre culturi. Băieții nu prea le folosesc. Doar fetele. Pentru că ele știu că primesc note pentru cum arată. Că e important să ia note mari.
Foarte puțini dintre cei care au creat, organizat, desenat filtre, concursuri de miss, tipare de frumusețe s-au gândit probabil la ce lasă în urmă. Ce presiune uriașă e pusă pe niște fete, de obicei tinere, care nu știu ce să facă. Să nu le pese deloc de cum arată, în sensul de a nu se lăsa afectate de un 7 primit la colțul străzii sau să se străduiască să se încadreze. Să slăbească. Să se îngrașe. Să își facă implanturi. Să meargă la solar. Să își modifice nasul. Să își lungească picioarele. Nu ai cum să știi niciodată dacă e bine. Dacă te plac. Nu e suficient să fii curată și îmbrăcată curat. Trebuie să strălucești. Să ai talia mică, dacă trăiai pe vremea lui Scarlett O’Hara (vă aduceți aminte de celebrele scene când le strângeau corsetele și când cele care intrau în sala de bal cele mai mândre erau cele care reușiseră să ajungă sub 60 de centimetri, parcă). Ce e frumos și lui Dumnezeu îi place, așa că să luăm note cât mai mari.
Și la școală, dar și la fluieratul pe care îl auzim în spatele nostru uneori. E admirativ, ce mare șmecherie? Ce dacă te face să te simți inconfortabil? Ce dacă jumătate dintr-o sală de ședințe se uită mai degrabă în decolteul tău decât la prezentarea pe care o faci. Și atunci ,cum să îi placă lui George Buhnici vergeturile? Bine, George Buhnici e un adult care a avut toate oportunitățile să își schimbe mentalitatea, dar uite că n- a făcut-o. Ne revoltăm acum, vom uita mâine și nu se va schimba nimic. Pentru că sunt adânc înrădăcinate în noi percepțiile acestea. Le putem schimba doar om cu om, cu educație, cu atenție, cu respect și cu empatie.
O să vă las la final unul dintre cele mai bune rezumate, după părerea mea, despre ce înseamnă să fii femeie. În zilele noastre, probabil și în altele. Cred că l-am mai pus în alt articol, la un moment dat, dar se potrivește, din păcate, din nou.
Nota B365.ro: Și, după finalul Mariei, mai punem și noi ceva la final-final: Tot Maria: