De ce nu e verde Parcul Verdi: Primăria Capitalei l-a răscumpărat cu 50 de milioane de euro, dar se împiedică într-un om de afaceri

13 iul. 2022
1118 Afișari
De ce nu e verde Parcul Verdi: Primăria Capitalei l-a răscumpărat cu 50 de milioane de euro, dar se împiedică într-un om de afaceri
De ce nu e verde Parcul Verdi: Primăria Capitalei l-a răscumpărat cu 50 de milioane de euro, dar se împiedică într-un om de afaceri | Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primăria Capitalei a răscumpărat Parcul Verdi pentru suma de 50 de milioane de euro. Cu toate astea, nu se poate apuca încă de amenajarea acestuia, cu toate că suma a fost achitată încă din luna septembrie a anului 2019.

De ce nu e verde Parcul Verdi

Lucrările pentru amenajarea Parcului Verdi sunt ținute pe loc de omul de afaceri Saadati – Sohi Manochehr, conform HotNews.ro. Mai exact, acesta nu a radiat până la acest moment ipoteca din cartea funciară, cu toate că Primăria Municipiului București a plătit 50 de milioane de euro pentru terenul parcului.

În luna februarie a acestui an, în cartea funciară erau înscrise sarcini pentru șapte terenuri ce formează Parcul Verdi. După cum a transmis Municipalitatea pentru HotNews. Pentru șase dintre acestea ipotecile au fost radiate. Cu toate astea, omul de afaceri Saadati – Sohi Manochehr nu a rezolvat această problemă nici până azi, ținând astfel amenajarea spațiului verde pe loc.

Primăria Capitalei a informat că la acest moment nu îi datorează omului de afaceri nici un ban. Au fost achitate atât suma inițială, cât și penalitățile.

”În acest moment, Parcul Verdi este grevat de sarcini și nu se pot face investiții până la clarificarea situației juridice”, a transmis Primăria Capitalei.

Cumpărarea Parcului Verdi a fost aprobată de Consiliul Local al Municipiului București în data de 6 septembrie 2018. Proprietarii terenurilor erau:

 • Emil Dragoş Săvulescu,
 • Radu Mazăre,
 • Speranța Budeanu,
 • Manochehr Saadati- Sohi,
 • Noemi Roxana Saadati- Sohi,
 • Cosmin Tirvuloiu,
 • Maria și Radu Dornean,
 • Mircea Robea,
 • Liviu Traian Poenaru,
 • Dobrescu Elisabeta,
 • Deak Andrei,
 • Săvulescu Nicolae, etc.

Cu toate că terenurile respective avea foarte mulți proprietari, beneficiarii principali au fost Emil Dragoş Săvulescu, Speranța Budeanu și Manochehr Saadati- Sohi. Persoanele ce au negociat cu Municipalitatea au fost Emil și Geta Săvulescu.

În perioada 16 octombrie 2018 – 5 septembrie 2019, Primăria Municipiului București a plătit, în tranșe, suma de 234.685.012,38 lei, pentru cele șapte terenuri ce constituie Parcul Verdi, conform HotNews.ro.

Manochehr Saadati – Sohi: cunoscut om de afaceri

Manochehr Saadati, omul de afaceri cu origini iraniene, este producătorul pateului Antrefrig. Recent acesta a devenit cunoscut pentru faptul că dorește să construiască blocuri de 27 de etaje pe terenul fostei baze sportive RADET, teren ce se află pe malul lacului Floreasca.

În data de 17 februarie 2022, omul de afaceri a cerut emiterea unui certificat de urbanism pentru a putea demara construcțiile pentru un ansamblu de blocuri. Cererea a fost făcută în baza PUZ-ului Coordonator al Sectorului 2, document ce a fost suspendat de instanță.

În cazul Primăria Sectorului 2 nu va permite construirea blocurilor de tip turn, omul de afaceri a declarat că va cere administrației publice despăgubiri în valoare de 200 de milioane de euro.

În trecut, Primăria Capitalei i-a dat acestuia suma de 15,73 milioane de lei după ce i-a fost expropriat un teren de 3.174 mp aflat pe strada Fabrica de Glucoză. Municipalitatea avea nevoie de acest teren pentru a putea lărgi strada.

Cookies