De ce negrul simbolizează doliul? Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință? (P)

05 apr. 2022
759 Afișari
De ce negrul simbolizează doliul? Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință? (P)
De ce negrul simbolizează doliul Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință (P)

Negrul are o simbolistică puternică în conștiință noastră populară și emoțională. Inevitabil, atunci când vedem o persoană purtând ținute complet negre, timp mai îndelungat, ajungem să ne întrebam dacă nu cumva trece printr-o perioadă de suferință sau dacă nu a pierdut pe cineva.

Asocierea negrului cu perioada de doliu este o practică specifică tradiției și culturii noastre, care, însă, în alte culturi lipsește cu desăvârșire. Pentru alte popoare, doliul este reprezentat prin alte culori (albul, violetul sau chiar galbenul sunt asociate cu noțiunea de pierdere).

Mai mult decât atât, la noi, casele de pompe funebre recomandă culorile sobre chiar și în alcătuirea pachetelor funerare. Agenția de servicii funerare Zetari are o gamă complexă de produse funerare în culori și nuanțe care să respecte estetica și cultura doliului, în acord cu credința creștină.

Unul dintre primele indicii despre existența unor haine negre în perioada de doliu datează din Antichitatea clasică. În Imperiul Roman, cetățenii avuți purtau în această perioadă o togă de culoare închisă. Simplitatea acestei culori și a ținutei indicau faptul că persoana care suferise pierderea cuiva drag nu mai avea energia necesară pentru a se mai concentra pe aspecte lumești, precum îmbrăcămintea.

Moda de doliu, așa cum ne este nouă familiară astăzi, datează din epoca victoriană și s-a născut ca urmare a morții printului Albert, soțul reginei Victoria. Regina, îndurerată, avea să poarte tot restul vieții sale – peste 50 de ani – haine numai în această nuanță.

Cât timp se purta doliu, conform tradiției creștine?

Agenția de servicii funerare Dorobanti acordă o atenție sporită simbolisticii doliului. Potrivit acesteia, iată care era perioada de timp în care se purta doliu, impus de tradiția creștină:

  • Moartea unui părinte – doliul ținea între 6 – 12 luni,
  • Moartea unui copil – durata varia în funcție de vârsta acestuia. Pentru copii cu vârsta de peste 10 ani se ținea doliu între 6 – 12 luni. Pentru un copil care înceta din viață până în vârstă de 10 ani se ținea doliu 3 – 6 luni. Pentru un bebeluș se ține doliu 6 săptămâni,
  • Pentru frați, – doliul dura între 6-8 luni,
  • Pentru unchi/ mătuși – doliul dura între 3 – 6 luni,
  • Rude prin alianță – în acest caz, doliul dura 6 săptămâni – 3 luni,
  • Pentru prieteni – trebuia ținut un doliu de cel puțin 3 săptămâni,
  • Soț – văduvele trebuiau să îmbrace haine negre cel puțin 2 ani. Ele puteau prelungi această perioadă până la 4 ani sau chiar tot restul vieții.
De ce negrul simbolizează doliul Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință (P)
De ce negrul simbolizează doliul Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință (P)

Ce alte culori mai puteți purta în perioada de suferință?

Culoarea neagră a rămas și astăzi definitorie pentru perioada de doliu. Cu toate astea, negrul mai poate fi alternat cu nuanțe închise, iar vestimentațiile purtate în perioada de doliu pot varia în funcție de preferințele cromatice. Astfel, puteți alterna haine în culori și nuanțe neutre precum gri închis sau diverse tonuri de bleumarin. Sobrietatea culorilor trebuie completată de croiul simplu al ținutelor, care să fie în acord cu starea sufletească.

Purtarea doliului după pierderea cuiva drag este și o dovadă de dragoste și un omagiu adus memoriei defunctului. Casa funerara Bucur recomandă ca și vestimentația aleasă pentru înmormântare să fie în aceste note sobre și să nu neglijați acest aspect. Suferința și doliul trebuie purtate cu demnitate și să reflecte respectul profund pe care l-ați purtat persoanei decedate.

Cookies