De ce mesajele Ro-Alert ajung cu întârziere? Raed Arafat explică întârzierea serviciului. Ce a transmis Florin Cîțu după inundațiile dezastroase

21 iul. 2021
12011 Afișari
De ce mesajele Ro-Alert ajung cu întârziere? Raed Arafat explică întârzierea serviciului. Ce a transmis Florin Cîțu după inundațiile dezastroase
Sursa foto: Cancan

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat, marți, la Palatul Victoria, de ce uneori primim avertizarea Ro-Alert pe telefoanele mobile fie în timpul unei furtuni, spre exemplu, fie după încheierea acesteia. Explicația acestuia a venit în contextul videoconferinței purtate de premierul Florin Cîțu cu prefecții din țară pe tema inundațiilor ce au cuprins 14 județe din vestul și centrul țării.

Premierul Florin Cîțu, alături de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar și în jur de 20 de prefecți au participat marți, la o videoconferință în cadrul căreia au discutat pe tema gestionării pagubelor lăsate în urmă de inundațiile devastatoare. Cu ocazia acestei întrevederi, Raed Arafat a explicat și de ce uneori sistemul de mesagerie Ro-Alert trimite notificările fie în timpul fenomenului meteo periculos, fie după încheierea acestuia.

Raed Arafat explică de ce avertizările meteo Ro-Alert sunt trimise cu întârziere

Precizarea vine după ce foarte multe persoane s-au plâns de faptul că nu se pot pregăti înaintea unui astfel de eveniment, astfel că pot fi prinși pe nepregătite. Raed Arafat a explicat faptul că fenomenele meteo extreme care sunt transmise prin Ro-Alert sunt de tip now-casting. Aceste fenomene, denumite now-casting, sunt prognozate cu circa două-patru ore înainte să se petreacă și se bazează pe estimarea vitezei vântului și mișcarea maselor de aer pentru a avea o idee despre cum va fi vremea într-un interval de timp scurt.

„Au fost întrebări de ce mesajele Ro-Alert ajung cu puțin timp înainte de fenomen sau chiar după ce a început fenomenul. Asta este pentru că este fenomen now-casting și se află despre el tot foarte târziu de către ANM. Când ANM ne informează, noi transmitem despre el.”, a declarat Raed Arafat, potrivit stiripesurse.ro.

Inundațiile au devastat mai multe localități din vestul și centrul țării

Premierul Florin Cîțu a condus de la Palatul Victoria o videoconferință pe tema gestionării situației de criză din zonele afectate de inundații, unde mulți oameni fie au suferit pagube materiale grave, fie au pierdut tot și au rămas sub cerul liber. Cîțu le-a cerut prefecților din teritoriu să evalueze rapid situația pentru ca ajutoarele financiare să fie acordate în cel mai scurt timp posibil.

„Mâine, în şedinţa de guvern se aprobă hotărârea cu resursele financiare, din Fondul de Intervenţie, pentru reparaţiile făcute de la începutul anului şi până acum în urma evenimentelor meteorologice. Asta înseamnă că ar fi bine ca ceea ce se întâmplă acum să fie evaluat rapid ca să putem să alocăm resursele la rectificarea bugetară.

Şi aş vrea să aveţi evaluările la faţa locului rapid, apoi, Prefectura ştie foarte bine procedura, trimiteţi către Ministerul Dezvoltării evaluările ca să putem să avem la rectificarea bugetară resursele alocate pentru ceea ce se întâmplă în acest moment”, a declarat Florin Cîțu.

Nu mai puțin de 34 de localități din 14 județe au fost afectate de inundații

Potrivit lui Florin Cîțu, nu mai puțin de 34 de localități din 14 județe aflate în vestul și centrul țării au suferit pagube în urma inundațiilor din ultimele zile. Premierul a cerut prefecților să îi comunice eventualele situații dificile.Nu în ultimul rând, CNSU a luat în calcul utilizarea unor bunuri de strictă necesitate din rezervele de stat.

DSU mi-a trimis deja o situaţie. S-au înregistrat efecte în 34 de localităţi din 14 judeţe – Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu şi Timiş. (…) Vom trece fiecare judeţ în revistă şi vom vedea care sunt exact nevoile pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. În acelaşi timp aş vrea să ne spuneţi dacă mai există situaţii de maximă urgenţă, dacă mai sunt persoane izolate, în pericol, dacă mai avem trafic rutier sau feroviar întrerupt”, a declarat premierul.

Cookies