ESENTIAL

Oprescu, în ilegalitate: De ce spune Justiția că trebuia să demoleze Cathedral Plaza

Decizia nr. 456/23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti respinge recursul împotriva sentinţei civile nr. 2520/2012, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, confirmând ca devinitivă și irevocabilă decizia de obligare a Primarului General al Capitalei de a demola turnul Cathedral Plaza și de aduce terenul pe care aceasta se află la starea inițială, aceea de parc.

Motivarea sentinței definitive arată că blocul de 19 etaje Cathedral Plaza, construit chiar lângă catedrala monument-istoric Sfântul Iosif, a fost construit fără autorizație, este în prezent radiat din cartea funciară, este o clădire nebranşată la utilităţi,  şi „periculoasă şi nefuncţională”. 

În plus, pe lângă faptul că a fost ridicată fără autorizație, motivația instanței arată faptul că Cathedral Plaza a fost construită, în parte, pe domeniul public al Municipiului București. Astfel, din suprafața totală de 1.000 de mp a clădirii, 186 de mp fac parte din domeniul public al Mun. București, concesionați ulterior către dezvoltator, iar restul terenului reprezintă zona de protecție a Catedralei Romano-Catolice și a Palatului Episcopal. Prin acest lucru s-ar fi făcut o gravă atingere a destinației domeniului public și principiului inalienabilității acestuia.

Instanța arată faptul că Primarul General al Capitalei era obligat să demoleze clădirea încă din 2009, de când autorizația de construcția a fost anulată în 2009 de Tribunalul Dâmbovița, conform prevederilor legii nr. 50/1991, potrivit motivării deciziei instanței din Ploiești. 

De asemenea, la emiterea autorizației de construcție nu s-a ținut cont de impactul unui asemenea colos de birouri asupra mediului înconjurător. 

De menționat faptul că Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în mai multe rânduri în luna februarie și aprilie 2013, că nu va începe procesul de demolare, pentru moment, din lipsa fondurilor alocate în acest scop și pentru că nu știe cine va plăti. apoi, cheltuielile cu demolarea.

Edilul-șef al Capitalei nu a demarat nici până acum procedura de demolare a clădirii deși, potrivit legii, avea la dispoziție maxim 30 de zile de la data pronunțării sentinței decisive și irevocabile (adică la sfârșitul lunii februarie 2013). 

Arhiepiscopia reclama, în motivarea cererii pentru procesul de la Tribunalul Dâmbovița, faptul că turnul de 19 etaje pune în pericol două clădiri importante ale cultului catolic și violează dreptul la proprietate și buna desfășurare a cultului religios în Palatul Episcopal și Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, clădiri clasificate ca monumente de cultură ale țării și situate într-o zonă protejată. 

În acest context, instanța din Ploiești a decis pe 23 ianuarie 2013 menținerea deciziei luate de Tribunalul Dâmbovița și respingerea recursului făcut de Primăria Capitalei din cauza faptului că instituția a intârziat în formularea acestuia în timp util, potrivit legii. 

Menționăm că, pe lângă decizia din ianuarie a Curții de Apel Ploiești, ce menține decizia Tribunalului Dâmbovița, alte câteva instanțe au arătat ilegalitatea imobilului în ultimii doi ani. Astfel, autorizaţia de construcţie a flost anulată prin decizia irevocabilă a Curţii de Apel Suceava din 3 noiembrie 2010 iar intabularea imobilului din cartea funciară a fost radiată în 27 septembrie 2011, de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti Sector. Chiar și CEDO a respins diligențele dezvoltatorului imobiliar, printr-o decizie datând din 10 aprilie 2012.

Cu toate că reporterii B365.ro au solicitat o poziție oficială din partea Primăriei Generale referitoare la acest subiect, Primăria nu a răspuns solicitării.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button