De ce iubesc bulevardul Decebal

17 feb. 2021
882 Afișari
De ce iubesc bulevardul Decebal
Să decretăm direct Starea de Panică în Porumb, ca să ne luăm de o grijă

Pentru ochiul neantrenat, bulevardul Decebal este ‘ăla cu terase cu pițipoance’. Dar pentru cei care locuim aici este mult mai mult de atât. Când m-am mutat prima dată în zonă, acum mai bine de șapte ani, toată lumea m-a întrebat ce caut acolo. ‘Te duci acolo blerg la terasele alea cu băieți cu cefe late, unde e mâncarea proastă și bumți bumți până dimineața?’, mă întrebau ei, în timp ce dădeau simbolic mai tare volumul la Dave Matthews Band și aruncau cu volume din Istoria literaturii române în mine, ca să nu uit de unde am plecat.

Băieții și fetele despre care lumea zice ‘vin seara pe Decebal’, de fapt, nu prea locuiesc aici. Nici noi nu știm de unde vin. Când ne uităm seara din balcon și numărăm Lamborghiniurile parcate, și noi ne întrebăm cine sunt oamenii ăștia și de unde au bani de Aventador, că vrem și noi. Cetățenii care stau în zonă sunt, de fapt, niște oameni ca noi toți, un fel de pre-middle-class românesc, care voiau să își petreacă viața în niște blocuri care să nu pice la cutremur, cu geamuri mari și care să se uite seara din balcon la un bulevard superb, plin de viață și de copaci. Jumătate din copacii vechi au dispărut între timp, grație celei mai mari parcări din Univers construite de Robert Negoiță, iar blocurile nu au întotdeauna căldură, dar farmecul e în continuare acolo.

Iată așadar de ce iubesc această zonă, cu o reputație proastă, dar care merită toată atenția și dragostea din oraș.

1. Restaurantele

Da, o mare parte din mâncarea de pe Decebal e proastă. Dar există și locuri foarte bune, precum El Bacha, restaurantul libanez, Gallo Nero, italienescul extraordinar, mai la vale spre Dudești găsim Karamna (tot libanez), apoi grecescul Nikos și Giulio. Dacă ne e foame, coborâm din bloc și mâncăm într-un loc unde toată lumea e îmbrăcată frumos, iar vara la terase e atmosferă de mare. 

2. Efectiv ‘avem de toate’

În viața pre-pandemică, desigur, dacă aveai o poftă dubioasă în mijlocul nopții, doar coborai din apartament și produceai o sticlă de vinuț. Sau de orice. Aici avem măcelăria Al-Nouras, unde există vită minunată, condimente și ingrediente arăbești, bame murate, labneh și melasă de rodii. Avem magazin de saltele, în caz că ți se rupe salteaua brusc de la prea mult știți-voi-ce, avem florării, cofetării, magazine de țoale, curățătorii, agenții de turism. O avem pe cea mai tare doamnă croitoreasă ‘din gang’, care retușează hainele ca nimeni alta. Iar dacă ți se strică roata, avem un miliard de vulcanizări la 1 minut distanță. Avem chiar și un salon de beauty de unde ieși cu un blond foarte frumos, dacă întrebi de Răzvan și de Andrei de la Iri Beauty Center.

3. Trotuarele imense

În calitate de persoană cu câine, dar și de persoană căreia îi place foarte mult să se plimbe pur și simplu, acesta e un factor important. Să pot să ies din casă la orice oră ‘la promenadă’ și să avem la dispoziție un trotuar imens, pe care câinele să îl miroasă în zig zag ore în șir, unde să se întâlnească cu restul prietenilor ei canini, este ceva destul de rar în București. În anii în care am fost îndrăgostită de superba zonă Vatra Luminoasă, când ieșeam la plimbare cu câinele, trebuia să mă înghesui pe un trotuar de un metru, cu mașini parcate și mulți alții care nu aveau pe unde să treacă, așa că sfârșeam cu toții în stradă, încercând să nu ne lovească o mașină în fund. Pe Decebal, dacă câinele meu se întâlnește din întâmplare cu dușmanii ei de moarte (respectiv un ciobănesc german crizat), avem loc să trecem cu toții fără vizite ulterioare la veterinar. Familiile ies cu copiii la joacă, stau pe bănci, mănâncă înghețată, totul este minunat.

4. Mereu apar chestii noi

Și nu mă refer doar la boscheții primăriei sectorului 3, care se replantează și se usucă într-un ritm fascinant, ci și la magazine mișto. Anul trecut se deschisese un magazin italienesc cu prosecco foarte bun, foccacia pufoasă și pastă de fistic, motiv pentru care doar asta am consumat toată vara. Au închis în pandemie, din păcate, dar la scurt timp după, la un bloc distanță, a apărut cofetăria Sweetopia, unde găsim o Pavlova excelentă. La noi, totul este posibil! 

5. Piața Nerva Traian

În weekend, de vineri până duminică mai exact, se deschide Piața Volantă Nerva Traian, la doar o aruncătură de băț. Fermieri și producători din toată țara vin cu caș maturat, dulceață de cireșe galbene, pâine, mezeluri, brânză cu trufe, legume și fructe proaspete. Toamna au must proaspăt și primăvara au ștevie, iar toată lumea se știe cu toată lumea.

6. Atmosfera

Din nou, în viața pre-pandemică, băieții și fetele cu Lamborghini-uri (cu care din motive misterioase toată lumea are o problemă) îți dădeau impresia în fiecare seară că ai coborât într-o petrecere continuă. Dar restaurantele s-au adaptat și acum, majoritatea au pus încălzitoare pe terase și, într-un fel, în ultimele luni când ne plimbam prin cartier aveam pentru scurt timp senzația că totul e ca înainte. 

Pentru că pe Decebal, we’re very cool like that.

Nota B365.ro: Concentrat de înțelepciuni anterioare de la Oana, aici:

Cookies