De ce încălzirea globală e, de fapt, o veste bună pentru locuitorii din București

19 sept. 2023
2168 Afișari
De ce încălzirea globală e, de fapt, o veste bună pentru locuitorii din  București
De ce încălzirea globală e, de fapt, o veste bună pentru locuitorii din București | Foto: Maria Coman

Mie în continuare subiectul momentului mi se pare dosarul Vlad Pascu, o altă parte a lui. Am citit toate referatele, stenogramele, interceptările și toate cele și, cu riscul opiniei nepopulare, băiatul acesta e la rândul său o victimă a întregului mediu din jurul său, lăsat singur, locuind singur, cunoscut ca și consumator de la 13 ani, până acum, la 20, creierul lui a suferit cu siguranță modificări deja ireversibile. 

Sigur că nimic nu scuză ce s-a întâmplat, nimeni și nimic nu va putea să îi aducă înapoi pe cei doi tineri pe care i-a ucis la 2 Mai, dar undeva, acolo, nu pot să nu mă gândesc că și el e o victimă și că nimeni nu a făcut pentru el suficient încât să îl tragă din groapa în care a căzut pe parcursul adolescenței sale și cine mai știe cu cât timp înainte.

Încălzirea din București, cu anunțul triumfalist că se bagă apă pe țeavă

Așa. Punctul doi pe lista temelor de astăzi are legătură cu căldura în București. Eu am centrală de mai bine de 15 ani, deci nu mai știu cum e, dar am trăit în București pe vremea lui Ceaușescu, copilăria mea e marcată de frigul spre limita înghețului. Vă dați seama că, 40 de ani mai târziu, în capitala europeană, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță vineri triumfalist că, luni, 18 septembrie 2023, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalațiile interioare.  Acţiunile sunt necesare în vederea pregătirii reţelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire 2023-2024. 

Adică suntem în situația, epoca, momentul în care inteligența artificială ne ia joburile, în care „fear of missing out” – FOMO – e înlocuit de frica de a-ți pierde serviciul din cauza roboților (nu e o glumă, e un studiu Gallup, anxietatea e în creștere spectaculoasă) iar la noi, în București, suntem anunțați că se bagă apă pe țeavă? Momentan rece, presupun, nu se știe când vine și cea caldă, mai e nevoie de o hotărâre de guvern pentru asta. 

O hotărâre de guvern, vă dați seama? De aia zic, băi, aici la noi, la câmpie, încălzirea globală e o veste bună. Că poate e nevoie de mai puțină încălzire, mai punem un panou solar, mai o butelie, mai un ceva cu GPL și trece și iarna asta, în 10-15 ani nu mai e nevoie deloc de încălzire și gata, am scăpat. Ne aliniem și noi la lumea civilizată, ce dacă asta e odată cu dezastrul planetei, noi, bucureștenii, vom fi mai fericiți ca oricând. 

Acum nici măcar nu cred că e bine să se dea drumul la apă caldă (sesizați acest SĂ SE DEA, cineva, acolo, o forță ce ne guvernează, de acolo vine căldura) pentru că Uranus e retrograd și atunci zău, cine știe ce accidente se pot produce. Uranus nu o să mai fie retrograd de prin ianuarie la anul, numai bine să vină primăvara. Și, până la urmă, cât de frig poate să fie? Mai pui o pătură și s-a rezolvat. 

A, și că tot am pomenit de guvern, mai am ceva de zis. Mi se pare absolut remarcabil cum, după ce a rezolvat problema inflației cu ajutorul adaosului comercial de la ardeiul Bianca, acum guvernul a găsit și cum să rezolve risipa bugetară: taie bursele elevilor care sunt orfani doar de un părinte (pe principiul totul sau nimic, n-ai doi părinți morți, nu primești nimic) și bursele de excelență ale copiilor cu rezultate pe la olimpiadă. Acolo stătea, dacă cumva nu știați, cheia risipei bugetare. Să nu ne facem griji, reforma e pe mâini bune.

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

 
Cookies