De ce EURO 2020 nu este EURO 2021?

11 iul. 2021
349 afișări
De ce EURO 2020 nu este EURO 2021?
sursă foto: uefa.com

Campionatul European de Fotbal se încheie astăzi, duminică, 11 iulie, la fix o lună de când a început, adică în 11 iunie. Totuși, mulți nu înțeleg de ce EURO 2020 nu este EURO 2021, dacă are loc în acest an. Pentru a vă răspunde la această întrebare puteți citi explicația în rândurile de mai jos.

Campionatul European de Fotbal, numit EURO 2020, trebuia să se dispute încă de anul trecut, după o nouă formă și organizare, însă pandemia a blocat planurile UEFA, motiv pentru care fost amânat pentru 2021, când a și fost organizat. Totuși numele a fost păstrat. Vezi de ce s-a întâmplat acest lucru.

UPDATE: Italia învinge Anglia la loviturile de departajare cu scorul de 3-2. 

Inițial, campionatul trebuia să aibă loc între 12 iunie și 12 iulie 2020.

Marea finală a EURO 2021 are loc astăzi de la ora 22.00

Totul se termină în această seară, începând cu ora 22.00, când are loc marea finală dintre Italia și Anglia ce se va juca la Londra pe stadionul Wembley. Evenimentul fotbalistic a fost găzduit de 11 oraşe din Europa, printre ele numărându-se și Bucureştiul, acolo unde am avut parte de una dintre cele mai tari sferturi de finală din acest an, partida dintre Franța și Elveția.

De ce EURO 2020 nu este EURO 2021?

Motivul pentru care EURO 2020 nu este EURO 2021 vine de la o decizie UEFA luată încă de la finalul lunii martie a anului trecut. Cu toate că turneul final al Campionatului European a fost amânat din cauza pandemiei, oficialii din fotbal au decis că acesta îşi va păstra numele oficial de EURO 2020, ținând cont că se dorea atât respectarea tradițiilor, cât și tuturor produselor care aveau deja marca EURO2020 pe ele.

„Această alegere este în concordanță cu angajamentul UEFA de a face EURO 2020 sustenabil și de a nu genera cantități suplimentare de deșeuri. O mulțime de materiale promoționale fuseseră deja produse la momentul amânării turneului. O modificare a numelui evenimentului ar fi însemnat distrugerea și reproducerea unor astfel de obiecte”, a transmis UEFA într-un comunicat.

Mai mult, se pare că decizia a fost luată după o analiză internă și o serie de discuții importante cu sponsorii și partenerii. Dacă ar fi ales EURO 2021, ar fi trebuit să schimbe întreaga viziunea iniţială a turneului ce trebuia jucat anul trecut, atunci când se aniversau 60 de ani de Campionate Europene, între 1960 și 2020.

Toate produsele de promovare deveneau inutile

Nu în ultimul rând, schimbarea numelui în EURO 2021 ar fi dus la nevoia de a schimba toate articolele sportive și toate banarele și anunțurile competiției, chiar și site-urile dedicate. Toate pregătirile fanilor de anul trecut ar fi fost degeaba și toate obiectele cumpărate de ei cu această inscripție ar fi devenit inutile. Același lucru s-a întâmplat și cu Olimpiada de la Tokyo care se joacă tot în această perioadă.

Pandemia nu va fi uitată prin fotbal

Mai mult, UEFA a luat în considerare și puterea simbolistică a denumirii sub care s-a jucat acest Campionat European în pandemie. EURO 2020 vrea să amintească de provocarea COVID-19 de anul trecut, când întregul continent a fost pur și simplu blocat din cauza virusului, dar peste care totuși s-a trecut și lucrurile au redevenit cât de cât la normal.

Din cauza virusului campionatele europene din toată Europa au fost blocate, meciurile din competiții la fel, iar multe dintre jocuri s-au jucat fără spectatori sau cu un număr mai redus, cum s-a întâmplat și în ultima lună de fotbal intens.

Cookies