De ce este nevoie de Catedrala Neamului? „Pentru că nu încap în altar membrii Sfântului Sinod”

de:
25 nov. 2011
0 Afișari
De ce este nevoie de Catedrala Neamului?

Patriahul Daniel a declarat că necesitatea practică a construirii Catedralei Neamului din Dealul Arsenalului rezidă şi în faptul că altarul actual se dovedeşte insuficient ca spaţiu pentru preoţi.

„În primul rând, este o necesitate practică. S-a văzut că numărul membrilor Sfântului Sinod nu mai este de 12, ci de 55 şi nu pot intra în altarul acestei Catedrale să slujească împreună deoarece este prea mic. Aceasta a fost o catedrală mitropolitană provizorie, care a fost sfinţită în 1658, peste 10 ani a fost declarată Catedrală Mitropolitană provizorie şi tot provizorie a rămas până în 1925 când a fost declarată Catedrală Patriarhală provizorie. Acum este timpul să folosim libertatea noastră spre a construi o biserică potrivit nevoilor liturgice, dar şi demnităţilor unui popor creştin şi jertfelnic”, a susţinut patriarhul Daniel cu prilejul lansării volumului „catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal” sub semnătura lui Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajarea Teritoriului.

Potrivit autorului, primul proiect de lege pentru construirea unei catedrale, în Capitala ţării, a fost promovat de regele Carol I. Bugetul pe anul 1884 prevedea cinci milioane de lei aur pentru catedrală, adică echivalentul a 5% din bugetul ţării la vremea respectivă. „Astăzi, costul Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă echivalentul a 8 km de autostradă. Mă întreb, oare poporul român, care îşi datorează existenţa credinţei, nu merită 8 km de autostradă?”, se întreabă retoric Noica.

În urmă cu mai bine de o lună, a circulat pe internet o randare VIDEO 3D a viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului aparţinând firmei constructoare Vanel Exim SRL, pe care B365.ro a prezentat-o aici. Pentru ridicarea mega lăcaşului de cult din Bucureşti, societatea va încasa 100 de milioane de euro, pentru decorarea interioară a bisericii fiind necesare alte 200 de milioane de euro.

Până acum, Guvernul României a alocat 10 milioane lei pentru Catedrală anul acesta, Primăria Sectorului 3 a contribuit cu 5 milioane lei (doar o mică parte din suma de 119,4 milioane lei cerută edilului PDL Liviu Negoiţă de către BOR), iar Primăria Capitalei, cu 10 milioane lei.

Conform unui sondaj realizat de Fundaţia Soros, 49% dintre bucureşteni sunt de acord cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. 50% dintre locuitorii Capitalei spun însă că această construcţie ar trebui realizată din fondurile Bisericii Ortodoxe Române, nu din fonduri publice.

Vă reamintim câteva dotări ale Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum au fost ele dezvăluite în exclusivitate de B365.ro, încă din luna iunie: Lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului va fi structurat pe două subsoluri, demisol, parter plus 14 etaje, punctul cel mai înalt al edificiului fiind la înălţimea ultimului etaj al unui turn de peste 40 de etaje, la 120 de metri înălţime. Catedrala va fi dotată cu săli polivalente, cripte, apartamente, săli de consiliu, magazine. Mai multe, citiţi aici. Catedrala Mântuirii Neamului va fi o dată şi jumătate mai înaltă decât Casa Poporului şi va fi dotată cu heliport.

Cookies