De ce este important să știi ce viteză la internet ai și cum poți verifica acest parametru (P)

07 dec. 2022
2488 Afișari
De ce este important să știi ce viteză la internet ai și cum poți verifica acest parametru (P)
Sursă foto: Adobe Stock

Deseori, oameni plătesc prea mult pentru internet. Acest lucru se datorează faptului că abonatul nu știe ce tip de internet are nevoie acasă și plătește pentru megabiți în plus. Cu un instrument de tip test de viteză, se poate măsura această constantă, ajutandu-te să selectezi varianta care satisface nevoile tale.

Cum funcționează internetul?

Viteză de internet mai rapidă înseamnă un tarif mai mare. Internetul reprezintă date transferate între calculatoare și servere din întreaga lume. În trecut, firele de cupru ale telefoanelor erau folosite pentru a transmite date. Pe atunci, viteza de internet nu depășea 56 kbit/s. Un cântec putea fi descărcat timp de două zile, un film timp de o săptămână, iar de streaming TV nici nu se punea problema.

Furnizorii de servicii de internet pot oferi acum o transmisie de date mult mai rapidă, dar și instrumente precum test de viteza prin care pot fi măsurați parametrii de fucnționare. Prin aceleași cabluri de cupru, poți obține în medie 12 Mbps. Cablurile de fibră optică sunt utilizate pentru conexiuni mai rapide și este destul de realist să se obțină 500 Mbps prin intermediul acestora.

Dar există o problemă – cu cât datele sunt transmise mai repede, cu atât tariful va fi mai scump. Prin urmare, este important să înțelegi care este considerată o viteză normală de internet pentru locuința ta și cum să o alegi pe cea mai bună pentru sarcinile tale.

Ce este viteza și cum se măsoară aceasta

Viteza indică rapiditatea cu care sunt transferate datele către și de la computer. Acesta se măsoară în biți. Viteza de acces la internet prin cablu depinde de calitatea echipamentelor de comunicații și de rețeaua pe care le-ai instalat. Viteza poate fi redusă de conexiunile slabe ale cablurilor și de caracteristicile tehnice ale echipamentului (adaptor de rețea pentru calculator, router, comutator).

Cum te ajută un test de viteză și cum funcționează?

Ca utilizator, este simplu. În browserul web, se va da clic pe butonul de măsurare și se va așteapta. Înainte de a începe un test de viteză este important să fie închise toate sarcinile, aplicațiile și dispozitivele care se conectează la internet. Rezultatele ar putea fi afectate de sarcinile deschise. Altfel, nu s-ar obține informațiile dorite sau concluziile nu ar avea valoarea de notificare necesară.

Soluția tehnică și fundalul testului de viteză în sine sunt complexe. Testul de viteză simulează o situație în care sunt descărcate sau încărcate niște date. Valorile măsurate sunt calculate în funcție de viteza acestor transmisii.

Rezultatele testului vor arăta o serie de valori cheie care permit evaluarea conexiunii și se va decide, de exemplu, dacă să fie aleasă o altă viteză sau un alt furnizor.

Rezultatele detaliate ale testului de viteză arată cantitatea de date în megabytes (MB) care, teoretic, poate fi descărcată și încărcată într-o anumită perioadă de timp. Astfel, se poate afla cu ușurință dacă volumele de date și viteza sunt adecvate. Acest lucru este extrem de practic. Mai ales pentru proprietarii de bloguri și site-uri web.

Ce aflii utilizând un test de viteză și care este considerată o viteză normală de internet? De ce depinde aceasta?

Este o întrebare care preocupă orice utilizator de internet. Viteză normală este cea care satisface nevoile unuia sau unui grup de utilizatori care accesează rețeaua globală printr-un singur punct de acces.

Test de viteză – indicatori de viteză de bază

Pentru a înțelege cum poți măsura viteza conexiunii tale la internet, trebuie să cunoști elementele de bază:

  • Unitatea de măsură a vitezei de internet este megabiți pe secundă (Mbps sau Mbps).
  • Viteza de descărcare a datelor – se măsoară în megabytes pe secundă (MB/s sau MB/s), unde 1 MB/s este egal cu 8 Mbps.
  • Tipul de trafic de intrare este descărcarea de date de pe internet. Viteza de descărcare se măsoară în Mbps.
  • Tipul de trafic de ieșire este descărcarea de date către internet. Viteza de  “încărcare” se măsoară, de asemenea, în Mbps.
  • Ping reprezintă întârzierea răspunsului de la server la solicitarea ta.

În general, aceștia sunt principalii indicatori de care depinde viteza medie a internetului.

Ai folosit un test de viteză? Află cum poți scăpa de vitezele lente ale internetului?

Așează routerul la aceeași distanță de toate dispozitivele.

De exemplu, pentru viteze de internet pentru vizionare 4K, este important să nu existe pereți între router și televizor.

Testul de viteză – scanează rețeaua în aplicația Wi-Fi Analyzer

Acest lucru îți va spune care canal are cele mai multe dispozitive conectate la el. Pur și simplu selectează o bandă mai liberă în setările routerului.

Activează funcțiile WMM și QoS din meniul routerului – acestea prioritizează traficul pentru o anumită aplicație sau pentru media în general.

Specifică viteza de internet de care ai nevoie pentru vizionarea video în setările QoS.

Routerul va rezerva lățimea de bandă pentru sarcina ta.

Dacă antivirusul verifică tot traficul, va afecta viteza. Pur și simplu alege setările antivirus blânde pe computerul, laptopul, smartphone-ul sau tableta ta.

Dezactivează scanarea traficului pe internet, dar lasă în funcțiune protecția împotriva phishing-ului (ransomware) și a site-urilor de tip spoofing.

Verifică dispozitivele conectate în meniul routerului

Dacă vezi dispozitive străine, blochează-le după adresa MAC – aceasta este atribuită hardware-ului dispozitivului respectiv. Apoi modifică numele rețelei și parola.

Verifică viteza internetului prin cablu

Istrumentul test de viteză îți oferă informația legată de rapiditatea conexiunii prin cablu. Dacă este mult mai mare, este timpul să-ți schimbi routerul. Atunci când alegi un router nou, acordă atenție standardului de comunicare utilizat și vitezei maxime.

Cauza poate fi, de asemenea, de partea furnizorului de servicii de internet sau o viteză limitată în planul de date.

Astfel, pentru a înțelege viteza actuală, de ce ai nevoie și ce poate fi considerat normal, amintește-ți:

  • Alege întotdeauna viteza de internet în funcție de nevoile tale.

Cu cât este mai mare, cu atât plătești mai mult pentru acest tarif. În același timp, este posibil ca în 90% din cazuri să nu îl folosești la maximum.

  • Pentru descărcări rapide, este necesară o rată de descărcare ridicată.

Pentru transferul de date (streaming, încărcarea fotografiilor în cloud) este necesar “Upload”. Pentru jocurile în rețea și jocurile multiplayer, ping-ul este important.

  • Încearcă să iei în considerare toți factorii atunci când determini viteza: metoda de conectare, numărul de dispozitive client, distanța față de server.

În cazul unei conexiuni la internet, cu siguranță nu este adevărat că ceea ce a fost valabil ieri trebuie să fie valabil și astăzi. Nu ezita să repeți testul de viteză din când în când sau ori de câte ori ai probleme de viteză sau de conectare.

Testul de viteză îți va oferi imediat un răspuns, astfel încât să poți decide următorul pas.  În zilele noastre nu are sens să pierzi timpul cu o conexiune la internet lentă.

Dacă vei ști care este considerată o viteză de internet bună pentru a viziona videoclipuri, a juca jocuri și a comunica online, vei putea găsi cu ușurință furnizorul și pachetul potrivit pentru tine. Tot ce trebuie să faci este să alegi echipamentul de rețea potrivit.

Cookies