De ce copilul tău e bine să fie cu aceste lecții făcute pentru a se descurca în viață

21 apr. 2021
75 Afișari
De ce copilul tău e bine să fie cu aceste lecții făcute pentru a se descurca în viață

Nu mai e niciun secret că școala nu îți va pregăti copilul pentru viață, iar educația fundamentală ține în special de „cei șapte ani de acasă”. Reformat de zeci de ori în ultimele trei decenii, sistemul educațional românesc încă se bazează pe cunoștințe, și nu pe competențe, pe redarea unor informații, și nu pe gândirea critică și integrarea unor noi achiziții într-o perspectivă proprie asupra lumii.

Desigur, există excepții, profesori care încearcă să fie mai mult decât furnizori de noțiuni, ci adevărați mentori, prieteni mai mari pentru copilul tău care încearcă să-l sprijine în demersul său educațional și-n devenirea lui ca adult, însă aceste exemple sunt puține, exceptive de-a dreptul.

Totodată, oricât de nobile ar fi fost intențiile unor dascăli, contextul pandemic actual a schimbat dinamica comunicării elevi-profesori, dat fiind faptul că orele s-au mutat din format fizic în format online, iar procesul de adaptare a fost unul nou și dificil pentru toate părțile implicate, așadar, încă un motiv în plus să acorzi o atenție deosebită comunicării cu puiul tău și să-l asculți, empatizând cu acesta.

Și cum nu există „manual de părinte perfect”, iar dacă ar exista vreo ediție, ar deveni doar un ghid de parenting controversat și contestat, poți începe să ții seama, în formarea copilului tău, mai ales dacă acesta se apropie de vârsta adolescenței, o perioadă deloc ușoară, de câteva principii și lecții pe care i le-ai putea preda tu, ca adult și model direct:

Lecția financiară

Un economist redutabil și sincer ți-ar spune că totul se rezumă la bani, iar afirmația lui nu ar conține o valoare de neadevăr. Copilul tău adolescent trebuie să înțeleagă că, deși i se cuvine totul, aceste beneficii vin la pachet cu câteva responsabilități. Acesta va trebui să înțeleagă că venitul familiei presupune un efort, că la rândul lui trebuie să respecte un buget săptămânal, că nu are cum să-și cumpere lunar adidași și haine de brand. Este important să îi expui „nefardat” realitatea, să îi explici ce este salariul net, care e diferența dintre acesta și cel brut și spre ce sectoare sunt distribuite contribuțiile, ce este o asigurare de sănătate, care sunt riscurile unor rate lunare și cum ar putea, la rândul lui, să câștige bani. Dacă are o pasiune, cum ar fi fotografia sau grafica, nu ezita să îl încurajezi, să îi plătești cursuri de perfecționare și să crezi cu tărie că poate performa în domeniul ales.

Lecția sănătății emoționale

Mai ales în prezent, este esențial să-ți arăți sprijinul emoțional față de copilul tău, să discuți deschis cu el despre temerile și să nu îi subestimezi problemele. Mai ales în perioada adolescenței, acesta trece printr-un montagne-russe de emoții și stări, se poate îndrăgosti, poate avea dezamăgiri în sfera personală, precum și neîncredere în forțele proprii. Fii partenerul lui, atât cât îți permite timpul, în jocuri recreative sau drumeții, și oferă-i premisele pentru a-și putea dezvolta pasiunile.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că bullying-ul, definit ca un comportament ostil, de intimidare și de excludere, a devenit o reală problemă în societatea actuală, iar acesta nu trebuie tolerat. Explică-i copilului că nu trebuie să încurajeze această conduită, iar dacă se află în ipostaza de victimă, încearcă să ceri ajutor specializat, de la profesori și psihologul școlii.

Pe lângă aceste două lecții esențiale, abordează chestiuni delicate, ce țin de sfera intimității, fără a-i subestima puiului tău capacitatea de a înțelege aspecte ce țin de sfera educației sexuale, într-o eră în care poate să-și ia orice informație, încă de la o vârstă fragedă, de pe internet.

Sursă foto: unsplash.com

Cookies