De ce cad copaci în București de câte ori bate vântul mai cu putere

22 aug. 2022
484 Afișari
De ce cad copaci în București de câte ori bate vântul mai cu putere
Copac căzut în București | Sursa foto: Bogdan Ioan Buda/Inquam Photos

După fiecare furtună în București, avem bilanțul copacilor doborâți cu vântul puternic. Un număr X de pomi au fost “smulși din rădăcină”, Y copaci “s-au rupt în două”, iar X “s-au prăvălit pe mașini.” Desigur,  în București, uneori mai cad copaci și pur și simplu, fără să le facă brânci vreo rafală de vânt. Furtuna este, totuși, un  fenomen meteo mai degrabă obișnuit, iar copacii, de felul lor, nu sunt chiar frunze-n vânt. 

Așadar, de ce cad copaci în București la fiecare furtună?

În București cad atât de mulți copaci și atât de des din cauză că  le-au fost tăiate rădăcinile în timpul  lucrărilor edilitare,  Diana Culescu, peisagist și vicepreședintele Asociației Peisagiștilor din România, filiala București-Ilfov, într-un interviu acordat HotNews.ro.

S-au tăiat rădăcinile copacilor atunci când au fost introduse/modernizate sistemele de irigații sau iluminat. Parcul Cișmigiu este un exemplu în acest sens – sistemul de iluminat a fost introdus fără un proiect, prin urmare nici nu s-au luat în considerare zonele cu rădăcini. În momentul în care tai rădăcinile de susținere ale arborilor, cum s-a întâmplat cu platanul cel mare din Cișmigiu, devin instabili. Prin urmare, în cazul vânturilor puternice, ei nu mai rezistă. 

Îți recomandăm să citești și:

Și asta nu este singura cauză.. O alta este toaletarea excesivă, mai spunevicepreședintele Asociației Peisagiștilor din România, filiala București-Ilfov:

Toaletarea este ca și cum folosești aceeași soluție indiferent de problemă. Ca să fac o paralelă cu oamenii, e ca și cum ai tăia o mână indiferent de problema pe care o are omul. Adică dacă îl doare burta, îi tai mâna, dacă îl doare capul, îl tai mâna, dacă e răcit, îi tai mâna. Toaletarea nu rezolvă foarte multe dintre problemele pe care le au arborii și, în primul rând, nu rezolvă poblemele pe care le au arborii la bază. 

„Registrul Verde” din București, un document neactualizat de ani de zile

Diana Culescu este de părere că ar trebui ținută o evidență a arborilor și a stării în care se află ei în Registrul Verde al Municipalității. Este document care există la Primăria Capitalei, dar care dar nu a fost actualizat de foarte mult timp. Dacă ar exista aceasta evidență actualizată. inspectorii ar ști ce să monitorizeze. 

Deloc în ultimul rând, mai e și problema speciilor de copaci plantați.  Diana Culescu dă exemplul platanului, care este o specie nepotrivită din cauză că are mulți dăunători, iar crengile se rup foarte ușor. În alte orașe mari, platanul nu se mai plantează exact din aceste motive. La noi în București, platani sunt cu miile.

Cu copacii din București se mai întâmplă ceva nefericit și periculos: crește numărul copacilor care se usucă. De ce se întâmplă acest fenomen, citește AICI, în interviul integral acordat e Hotnews de către Diana Ciulescu.

ID174769_INQUAM_Photos_Bogdan-Ioan_Buda (1).jpg

 

Cookies