De ce au rămas abandonate trotuarele din centrul Capitalei și arată ca după bombardament

de:
12 mai 2013
0 Afișari
De ce au rămas abandonate trotuarele din centrul Capitalei și arată ca după bombardament

Abandonarea lucrărilor în luna decembrie a anului trecut a făcut ca trotuarele din centrul Bucureștiului să arate acum ca zone de la periferie. Pentru că lucrările la amenajarea spațiilor pietonale din Piața Unirii și de pe Bulevardul Magheru s-au oprit înainte de finalizare, porțiunile amenajate au început deja să se strice. În plus, pe lângă degradarea lucrărilor gata făcute, tărăgănarea reînceperii lucrărilor amână și termenul de finalizare, care oficial era în toamna anului curent.

În primă instanță, lucrările au fost oprite în decembrie 2012 odată cu venirea iernii și urmau să continue la venirea primăverii. Totuși, la peste cinci luni de la oprirea lucrărilor, muncitorii nu au apărut să repare cicatricile adânci de pe spațiile pietonale din centrul Capitalei.

Se pare că motivul tărăgănării reînceperii lucrărilor la trotuare este lentoarea în votarea bugetului cu care Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, cauzată în parte de conflictul dintre Sorin Oprescu și primarii de sector și consilierii USL. Bugetul a fost aprobat abia pe 27 aprilie, într-o ședință extraordinară a Consiliului General al Municipiului București ce a avut sâmbăta. De asemenea, este posibil ca intrarea în vigoare a bugetului să fie întârziată, neintenționat, chiar de Primarul Sorin Oprescu, care a amenințat că va acționa în instanță bugetul votat de CGMB, despre care a spus că „este făcut pe picior, în baie”.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost votat la sfârșitul lui aprilie deși, conform legii, termenul ar fi fost de 45 de zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial, adică cel târziu la sfârșitul lui martie 2013. Aceeași situație a avut loc și anul trecut, când Primăria Capitalei a fost chiar amendată pentru întârzierile cu privire la procedura de elaborare şi adoptare a bugetului.

„Lucrările nu au început pentru că s-a așteptat votarea bugetului, care ar trebui să intre în vigoare abia peste o săptămână sau două. Până atunci noi nu putem accesa banii alocați acestei lucrări”, a declarat Carmen Dincă, purtătorul de cuvânt al Administrației Străzilor, pentru B365.ro.

Refacerea trotuarelor de pe Bulevardele Nicolae Bălcescu și Gheorghe Magheru a început în luna septembrie a anului trecut, odată cu cele ale trotuarelor din zona Universitate-Teatrul Național. Trotuarele de la Universitate au fost refăcute rapid, înainte de venirea iernii, însă cele de pe Magheru și Bălcescu nu au avut același noroc. Aici, porțiunea trotuarului deja amenajată s-a deteriorat, unele dale au sărit din asfalt sau sunt crăpate, spațiile libere pentru plantarea copacilor s-au transformat în gropi de gunoi, iar stâlpișorii au fost dărâmați.

Aceeași situație o întâlnim și în Piața Unirii, unde lucrările au început în noiembrie 2012. După cum era de așteptat, acestea nu au putut fi finalizate până la venirea sezonului rece, astfel încât șantierul a înghețat până a venirea primăverii, iar acum a rămas în stand-by din cauza lipsei de fonduri. Și aici pietonii sunt obligați să facă slalom printre dalele sparte şi găurile din pavaj.

În plus, sistarea lucrărilor de reamenajare a trotuarelor a produs aceleași efecte negative și pe străzile C.A. Rosetti și Maria Rosetti și pe străzile din spatele Ateneului Român, înspre Bd. Magheru.

Despre această situație, B365.ro v-a mai informat și în luna ianuarie, când reprezentanții Administrației Străzilor dădeau asigurări că dalele sparte nu vor fi plătite din banii municipalității, ci din banii firmei contractate, care le va înlocui. 

De asemenea, în urmă cu o lună, v-am prezentat proiectul Municipalității pentru reamenajarea trotuarelor din zona centrală, alături de o galerie foto care prezintă starea trotuarelor din acel moment, într-o puternică antiteză cu proiectul inițial.

Cookies