De ce au controlorii RATB trasee preferate

de:
04 feb. 2014
0 Afișari
De ce au controlorii RATB trasee preferate

Primul criteriu este nivelul incasarilor si al validarilor pe liniile monitorizate, iar al doilea reprezinta gradul de solicitare a liniei, a explicat RATB la cererea ziare.com.

Al treilea criteriu se refera la cat de periculoase sunt traseele si zonele parcurse de autobuze sau tramvaie, dar si care este „tipologia calatorilor”. In aceste cazuri, de calatori numerosi, cerere ridicata sau zone rau famate, numarul controlorilor este mai mare, sustin reprezentantii RATB.

Un ultim criteriu este gradul de receptivitate a calatorilor la prezenta, pe o perioada lunga, a unui corp de control numeros. Acesta se reflecta in numarul validarilor, in numarul de sesizari si reclamatii inregistrate, in mesajele calatorilor prin care se cere intensificarea controalelor pe anumite linii, dar si in sugestiile pasagerilor.

Este important de stiut ca agentii de control au dreptul sa verifice cartelele numai in baza delegatiei, care este nominala si insotita de insigna, iar „numarul inscris pe insigna corespunde cu numarul legitimatiei (delegatiei) „.

Bucurestenii merg fara bilet si agreseaza controlorii RATB

In cazul in care o persoana nu poate dovedi ca a platit calatoria sau ca beneficiaza de transport gratuit exista doua variante: fie achita contravaloarea unei suprataxe de 50 de lei pe loc, pentru care primeste un card, fie se legitimeaza in scopul aplicarii sanctiunii.

„Procesul verbal de contraventie se elibereaza, sub semnatura, calatorilor gasiti fara titlu de transport valabil in mijlocul de transport si care se afla in imposibilitatea achitarii pe loc a suprataxei”, au explicat reprezentantii RATB.

In cazul in care un calator prins fara bilet refuza categoric sa prezinte un act de identitate, controlorul poate chema Politia.

„Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate. In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie ori la cele mai apropiate sectii de politie”, se arata in actul normativ.

Exista si cazuri in care calatorii fara bilet fug de controlori, situatie in care singurul lucru care le ramane acestora de facut este, de asemenea, sa apelaze la Politie, insa nu au voie sa foloseasca forta impotriva pasagerilor.

Daca exista abateri ale controlorilor de la aceste regului, in cazul in care sunt sesizate, RATB este obligata sa faca o „cercetare prealabila prevazuta de art. 267 din Codul Muncii, pentru depistarea si sanctionarea administrativa”.

Cookies