De ce a ieșit cine a ieșit la alegeri sau ce-am putea înțelege din rezultatele de la noi din București

11 iun. 2024
529 afișări
De ce a ieșit cine a ieșit la alegeri sau ce-am putea înțelege din rezultatele de la noi din București
De ce a ieșit cine a ieșit la alegeri sau ce-am putea înțelege din rezultatele de la noi din București | Foto: Oana Titică

Bună dimineața, dragi cititori, iată-ne în sfârșit după alegeri. S-a terminat cea mai distractivă campanie electorală, însă nu vă panicați, fiindcă ne așteaptă momente magice cu noii reprezentanți în Parlamentul European.

Rezultatele campaniei locale din București nu au fost surprinzătoare ca deznodământ – lumea se aștepta să iasă primar cine a ieșit, cu semne de întrebare la Sectorul 1 și Sectorul 2, unde probabil oricum numărătoarea voturilor se va termina când ieșim toți la pensie –  ci, pe alocuri, ca procente.

71% pentru Ciprian Ciucu la Sectorul 6

Pare că la S6, singurii votanți ai celorlalți candidați au fost familiile lor extinse, vecinii de bloc și, poate, niște băieți cărora le-a deturnat Ciprian Ciucu mingea de baschet sau iubita în liceu. În rest, majoritatea covârșitoare a hotărât să îi mai acorde un mandat. Strategia care a dus la acest success o vom afla când Ciprian, la pensie, va fi profesor la Facultatea de Primari și va preda cursul ‘Cum să fii reales – flori, parcuri și parcări’ dar putem presupune că a fost compus din:

1. A dat Sectorenilor un parc

Întrebați orice bucureștean, din absolut orice cartier, ce crede că ar trebui să se construiască pe un teren viran de suprafață mare sau teren fost industrial sau whatever, și aproape 100% îți vor răspunde UN PARC MARE. Întrebați aproape orice politician același lucru și vi se va răspune ‘un complex rezidențial’, ‘un proiect de dezvoltare ceva să atragem bani’ sau, respectiv, ‘Cartierul pentru Justiție’, fiindcă, probabil, parcurile nu prea generează venituri. Ciprian Ciucu, în schimb, a făcut Parcul Liniei.

2. A întrebat oamenii ce vor, prin poll-uri pe Facebook…

…când era o decizie de luat, ca să nu se mai simtă lumea ignorată de administrația locală. În Sectorul 3, de pildă, nu am fost întrebați ce culoare de pavele vrem, și nici în următorii 4 ani când vor veni să ne pună pavele în baie nu vom fi întrebați dacă vrem mai multe din alea roșii sau mai multe gri ori un mix echilibrat.

3. A fost mai mult administrator și mai puțin om politic.

Abia în campanie multă lume și-a adus aminte că e susținut de alianța PSD-PNL.

4. A fost prezent în mijlocul acțiunii.

Și nu ne referim doar la momentul caiac-canoe cu flori de la West Side Flower Fest. De exemplu, prima dată după mulți ani când autoarea acestui articol, locatară S3, a călătorit la o terasă în S6, Drumul Taberei, primarul se afla la aceeași terasă, ieșit pur și simplu seara la relaxare după program, socializând cu vecinii de sector.  Iată, deci, un primar, care și muncește și se și distrează, mi-am spus – la noi în Sector nu l-am văzut pe Robert la șpriț, dar poate iese la alte cârciumi decât mine, m-am gândit, apoi când am aflat că el trăiește doar cu 43 lei în 3 zile, evident că I-am înțeles – nu-i mai rămân bani de bere și nu mai poate să iasă în oraș.

47% pentru Nicușor Dan

Poate mulți dintre cititorii b365.ro au centrală termică și atunci vor empatiza mai greu sau pur și simplu nu vor crede teroarea constantă în care am trăit noi, ceilalți, când nu aveam căldură iarna sau apă caldă. De aceea, intuiția îmi spune că o parte din procentul mare al lui Nicușor Dan a fost oferit de bucureștenii în blocurile cărora situația cu apa caldă & căldura a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii doi ani. Am înjurat șantierele Termoenergetica toți, sigur, dar pentru multe cartiere, combinația între plata restanțelor către furnizorii de Termo Stuff în primii ani de mandat și înlocuirea țevilor în următorii a funcționat. Există evident zone și puncte termice unde încă sunt probleme, iar o parte din acele voturi s-au dus, probabil, în altă parte.

Peste 50% pentru Robert Negoiță în S3 și Daniel Băluță S4

Pentru că în nici unul dintre aceste sectoare nu a reușit nimeni să producă un contracandidat în 4 ani. La S3, USR și Ana Ciceală s-au despărțit mult înainte de alegeri, astfel încât Alianța Dreapta Unită a susținut un alt candidat, pe Lucian Judele, care în seara numărării voturilor a trăit un episod sinistru, desprins din jocuri video tip Mortal Kombat, când a fost lovit de contracandidatul de la AUR, iar apoi a fost dus la spital, iar acesta a fost, din păcate, highlight-ul votării.

AUR la Parlamentul European

S-a leșinat mult în țară la aflarea rezultatelor AUR, care au obținut 17% la europarlamentare, peste Alianța Dreapta Unită, cu 13%. În primul rând, nu vă stresați, că poate o dată ajunși acolo cei de la AUR încep să ia colegi europeni la bătaie, iar așa n-o să ne mai lase ăștia să ieșim nici unul din țară și adio city breaks! Și, în al doilea, e doar parte din curentul în care extrema dreaptă capătă putere în Europa (sau ‘Eoropa’ cum cred majoritatea politicienilor de la noi că se pronunță acest continent) pentru a se opune curentului existent până acum, iar analiștii de politică europeană și internațională susțin că urmează să avem probleme mult mai mari și grave.

Așa că să ne bucurăm de pavelele noastre. Poate anul ăsta li se par urâte și le schimbă, iar la anul li se par urâte cele noi și așa vom trăi într-un șantier etern.

Cookies