De ce a fost șters numele generalului Vasile Milea din toponimia străzilor din București. Fostul șef al Armatei lui Ceușescu a murit pe 22 decembrie 1989

22 dec. 2022
10523 afișări
De ce a fost șters numele generalului Vasile Milea din toponimia străzilor din București. Fostul șef al Armatei lui Ceușescu a murit pe 22 decembrie 1989
De ce a fost șters numele generalului Vasile Milea din toponimia străzilor din București. Fostul șef al Armatei lui Ceușescu a murit pe 22 decembrie 1989/ FOTO: Facebook Bogdan Suditu

Denumirea bulevardului General Vasile Milea, fostul șef al Armatei Române, care conform rechizitoriului din Dosarul Revoluției s-a sinucis după ce a ordonat să se tragă asupra manifestanților în prima noapte a revoluției din `89 în București, a fost schimbată, prin vot al consiliului general al Bucureștiului, după mai mulți ani în care strada a purtat numele său.

Susținătorul schimbării denumirii bulevardului, Bogdan Suditu, președintele Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Municipiului București, explică că schimbarea de regim, în contextul “Armata e cu noi”, l-a transformat in imaginarul colectiv (des)(ne)informat din criminal în erou pentru o lungă perioada.

”Generalul Vasile Milea – ministrul apărării naționale – a ordonat / coordonat represiunea armatei asupra manifestanților în noaptea de 21 Decembrie 1989 la Inter (centrul Bucurestiului), iar a doua zi, certat de dictator ca nu a fost destul de eficient, s-a sinucis!”, a spus acesta, care a îndemnat ”să nu uităm!”, în ciuda remușcărilor care l-ar fi împins la sinucidere în ziua de 22 decembrie 1989.

Denumirea B-dului Vasile Milea (anterior ian.1990 numit Bd. Ho Si Min) din Drumul Taberei s-a schimbat prin HCGMB nr.148/2.06.2021 în B-dul General Paul Teodorescu (segmentul dintre Dr.Taberei si Bd.Iuliu Maniu), respectiv Bdul Doina Cornea (segmentul dintre Bd. Iuliu Maniu si Splaiul Independenței).

Înlocuirea numelui bulevardului a fost decisă prin vot astfel: 33 consilieri au fost pentru, 7 împotrivă și 12 abțineri, iar argumentul a fost rolul pe care Vasile Milea l-a jucat în reprimarea revoluției din 1989.

”Cu câțiva ani în urmă am întîlnit o doamnă care locuia pe Bdul V.Milea și care își pierduse fiul în noaptea de 21-22 dec.1989 ucis în acțiunile dictate și coordonate de Milea! Locuind pe acest bulevard, 30 de ani a trebuit să poarte în buletin și să pronunțe numele asasinului fiului său!”, a explicat Bogdan Suditu.

În prezent, doar în municipiul Sibiu cea mai importanta și lungă cale de acces în oraș se mai numește Vasile Milea, „semn ca primarii & consilierii locali de azi și de după 1990 sunt ori indiferenți, ori obedienți reprezentanților fostului sistem opresiv securist/comunist”, spune Suditu.

Argumente pentru denumirea B-dului General Paul Teodorescu (1888-1981):

”Înlocuim astfel un general cu un alt general, un ministru al apărării naționale cu un ministru al aerului și marinei! Păstrăm o toponimie care se încadrează în tematica militară a cartierului, și în plus, dăm numele ministrului aerului Paul Teodorescu unui bulevard dezvoltat pe fostul Câmp al Cotrocenilor, acolo unde Aurel Vlaicu la 17 iunie 1910 a reușit să se ridice de la sol cu avionul său!

În plus, generalul Paul Teodorescu a fost comandant al Școlii Superioare de Război (1936-1937), dar și cel care a inițiat construcția clădiri de astăzi a Academiei Militare în imediata apropiere a cartierului și bulevardului.

Paul Teodorescu a locuit în ultimii săi ani de viață într-un apartament din Drumul Taberei. În 1948 a fost degradat, arestat, iar casa din Domenii i-a fost confiscată de comuniști. Condamnat la munca silnica la Canal și Jilava, după câțiva ani este eliberat și va trăi până spre sfirsitul anilor ’60 într-un subsol în condiții de mare sărăcie.

În 1968 înaintea vizitei în România, Presedintele Franței Charles de Gaulle a cerut să își întâlnească fostul coleg de la Academia Militare Saint-Cyr (*). În câteva zile regimul l-a găsit și i-a repartizat Generalului Teodorescu un apartament in Drumul Taberei si i-a stabilit și o pensie.

Membru al Academiei Române (1938), autor al mai multor lucrări de teorie şi tactică militară, Membru al Legiunii de Onoare, Paul Teodorescu a deţinut funcţii politice de Subsecretar de Stat în guvernul Gheorghe Tătărescu (17.11.1937 – 30.03.1938), respective de Ministru al Aerului şi Marinei (30.03.1938 – 11.05.1940).

În 1920, generalul francez Henri Berthelot, Comandantul Misiunii Franceze de pe lângă Armata Română, în timpul războiului, a spus referitor la Paul Teodorescu – ,,Vă rog să-i spuneţi din partea mea că s-a prezentat la examenul de ieşire de la Şcoala Superioară de Război din Paris cel mai bine, dar noi nu puteam să-l clasificăm primul, acesta trebuia să fie un francez, de aceea i s-a acordat locul doi” -Ghe. Mămularu – Cultura Ars Mundi 2013.”

Bogdan Suditu este profesor la Universitatea din București, cu experiză în domeniul urbanismului, geografiei locuirii și mobilității urbane. Este președintele Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Municipiului București.

Îți recomandăm și:

De ce a fost șters numele generalului Vasile Milea din toponimia străzilor din București. Fostul șef al Armatei lui Ceușescu a murit pe 22 decembrie 1989
De ce a fost șters numele generalului Vasile Milea din toponimia străzilor din București. Fostul șef al Armatei lui Ceușescu a murit pe 22 decembrie 1989/ FOTO Facebook Bogdan Suditu
Cookies