De ce a fost eliberat inițial din închisoare violatorul jurnalistei: „Este o persoană comunicativă”

de:
18 sept. 2013
0 Afișari
De ce a fost eliberat inițial din închisoare violatorul jurnalistei:

Judecătorul arată că Ninel Mogoşeanu, închis la Penitenciarul Găieşti, ispășise mai mult de trei sferturi din pedeapsă (3.086 zile, din care 344 de zile au fost câştigate pentru că deţinutul a muncit în penitenciar), are un comportament bun în închisoare, participă la programe educative şi dă dovadă că s-a îndreptat. Astfel, condiţiile pentru eliberarea condiţionată, în cazul infracţiunilor cu pedepse mai mari de 10 ani, au fost îndeplinite, relatează Gândul.

Fost toxicoman şi recidivist încă de la data comiterii faptelor din 2005, după cum reiese din motivarea judecătorului, Ninel Mogoşeanu a primit în penitenciar o evaluare psihologică foarte bună, care vine în contrast dur cu faptele sale recente. „Din evaluarea psihologică întocmită cu privire la petent, reiese că acesta a fost preocupat de dezvoltarea abilităţilor pro sociale, fiind caracterizat drept o persoană comunicativă”, arată judecătorul din Găieşti în motivarea sentinţei, obținută de Gândul.

Judecătorul care l-a eliberat pe Ninel Mogoşeanu mai arată că Penitenciarul din Găieşti susţine că deţinutul „a avut un comportament în general corespunzător faţă de personal şi faţă de colegii săi, a fost recompensat de 29 de ori, a fost şi sancţionat disciplinar de două ori, dar sancţiunile au fost ridicate”.

„Constatând că petentul condamnat, pe parcursul executării fracţiunii de pedeapsă, a fost stăruitor în muncă, disciplinat şi a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanţa apreciază că deţinerea în continuare a acestuia nu mai este necesară, timpul în care a fost privat de libertate fiind suficient pentru ca scopul preventiv, educativ şi sancţionator al pedepsei să fie îndeplinit”, arată judecătorul.

Ninel Mogoşeanu a fost închis pe 26 noiembrie 2005 în Penitenciarul Jilava din Bucureşti, însă ulterior a fost transferat la Penitenciarul Găieşti. El a obţinut transferul în 2011, după ce a solicitat eliberarea condiţionată, iar judecătorul delegat de la Jilava i-a respins cererea. Mogoşeanu l-a dat în judecată, însă a pierdut procesul.

În 2010, Mogoşeanu mai ceruse o dată eliberarea condiţionată, la Tribunalul Bucureşti, însă a decis să îşi retragă cererea, astfel că procesul a încetat de drept.

În 2013, ajuns deja la Găieşti, Ninel Mogoşeanu a cerut eliberarea condiţionată de trei ori în trei luni: în aprilie, în mai şi în iunie. Toate i-au fost respinse, cu excepţia celei din luna aprilie, care i-a fost admisă pe 27 iunie.

În 2005, Ninel Mogoşeanu, beat fiind, a violat o studentă şi a prezentat-o părinţilor drept prietena lui. Acesta a acostat o studentă într-o staţie de autobuz, a ameninţat-o cu moartea şi a violat-o pe un teren viran. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi tâlhărie, sentinţa devenind definitivă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 20 martie 2007.

Cookies