De ce a fost demolată Vila Marghiloman, a celui supranumit “Lordul Valah”. În locul frumoasei reședințe de pe Magheru, azi e Blocul Patria

18 iun. 2024
51781 afișări
De ce a fost demolată Vila Marghiloman, a celui supranumit “Lordul Valah”.  În locul frumoasei reședințe de pe Magheru, azi e Blocul Patria
De ce a fost demolată Vila lui Al. Marghiloman, supranumit “Lordul Valah”, părintele hipismului românesc. În locul frumoasei reședințe de pe Magheru se află azi Blocul Patria

Vila Alexandru Marghiloman, imobil cu arhitectură eclectică de factură Beaux-Arts, a fost proiectată în anul 1890 de arhitectul Paul Gottereau și transformată, în anul 1906,de arhitectul Petre Antonescu, pe terenul străzilor Mercur (azi, str. Pictor Verona) cu noul bulevard Take Ionescu (azi, bd. Magheru).

Pe locul impunătoarei reședințe s-a construit imobilul ARO, proiect modernist de avangardă semnat de arh. Horia Creangă. Vila (cu tot cu dependințe și șoproane pentru cai), a fost demolată la 22 aprilie 1931, pentru lărgirea bulevardului Take Ionescu.

Vila Marghiloman a fost cumpărată de Societatea Cristea, importatoare de automobile, fotografie de epocă, digibuc.ro.
Fotografie de epocă, Blocul ARO și Muzeul Simu, demolat in anul 1964.

După moartea celui supranumit “Lordul Valah”, Vila Marghiloman a devenit showroom auto 

După decesul lui Alexandru Marghiloman (1925), vila a fost scoasă la vânzare și cumpărată de Petre Cristea (Societatea Cristea), apoi de Constantin Mihăescu, proprietarul unor celebre garaje auto din București. Din anul 1928, firma “Garajele Mihăescu” își va expune automobilele importate pe fosta proprietate Marghiloman din bulevardul Take Ionescu nr.10, după cum ne amintește istoricul de artă Oana Marinache. 

Pentru lărgirea bulevardului Magheru au fost demolate și casele lui Titu Maiorescu și Dimitrie A. Sturdza. Lucrările la nouă arteră nord-sud vor continuă în anul 1936 când este trasat bulevardul I. C. Brătianu până la Piața Unirii, fostă a Halelor.

Despre demolarea Muzeului Simu, situat pe aceeași stradă Mercur, pe care se afla și vila lui Alexandru Marghiloman, citește mai jos.

Vila Marghiloman. Foto credit: Once Upon a Time in Bucharest, pagina de facebook.

Alexandru Marghiloman, mare iubitor de cai pur sânge englez, a contribuit la ridicarea hipodromului Băneasa

Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost o figură importantă a Partidului Conservator și a deținut funcția de prim-ministru al României în anul 1918 (martie-noiembrie), calitate din care va semna pacea cu Puterile Centrale din 24 aprilie 1918.

Născut într-o familie de mari moșieri din zona Buzăului, Alexandru Marghiloman a urmat Facultatea de Drept la Paris iar în anul 1879 a absolvit Înalta Școală de Științe Politice din “Orașul luminilor”. Alexandru Marghiloman a fost vicepreședinte al Jockey Club Român, din anul 1903 și până la moartea sa, 1925.

Importator de cai de rasă, a câștigat 26 de mari concursuri, rămânând în istorie drept părintele hipismului românesc. Alexandru Marghiloman a așezat România pe un loc fruntaș în lumea curselor de cai, țara noastră situându-se imediat după Anglia și Franța.

Alexandru Marghiloman (1854-1925) a fost o figură importantă a Partidului Conservator și a deținut funcția de prim-ministru al României în anul 1918 (martie-noiembrie), calitate din care va semna pacea cu Puterile Centrale din 24 aprilie 1918.

Citește și:

De asemenea, Alexandru Marghiloman era un împătimit crescător de cai. La Conacul său din Buzău (Vila Albatros), a înfiițat o faimoasă herghelie de cai de rasă și a organizat primele curse cu pariuri la hipodromul Floreasca și la Băneasa.

Vila Marghiloman, fotografie de epocă, „Clădiri și studii”, Petre Antonescu, 1913.
Vila Marghiloman, fotografie de epocă, „Clădiri și studii”, Petre Antonescu, 1913.
„Alexandru Marghiloman era bogat, ținea cai de curse și avea o casă întocmită cu belșug. Îi plăcea să primească și primirile lui dovedeau o largă risipă și o oarecare dorința de a uimi”

Iată cum îl descria Regina Maria în volumul de memorii “Povestea vieții mele”.

Alexandru Marghiloman era omul elegant al partidului conservator. Bine îmbrăcat, zâmbitor, apropiat și plăcut în purtare. Era bogat, ținea cai de curse și avea o casă întocmită cu belșug. Îi plăcea să primească și primirile lui dovedeau o largă risipă și o oarecare dorința de a uimi. Relațiile noastre înfățișau pentru mine latura plăcută și ușoară a vieții: la el politica părea de mai mică însemnătate decât câștigătorii derby-ului, decât Parisul și eleganțele modei. În locuința de vară de lângă Buzău, soția lui, născută Știrbey (mai târziu doamna Ion Brătianu), îl ajutase să întocmească o prea frumoasă grădină. Tot acolo își avea herghelia. Ne plăcea foarte mult să mergem la vila Albatros, ne aducea aminte de viața în țările străine. Îmi plăceau caii și prețuiam mult căpșunele cultivate, precum și frumoșii trandafiri care deosebeau casa lor. O zi petrecută la vila lui Marghiloman era totdeauna o zi plăcută și Marghiloman ne făcea să uităm cu totul că era ministru.

Blocul ARO in construcție. Foto credit: Once upon A Time in Bucharest, pagina de facebook.
Blocul ARO, fotografie de epocă.
Arh. Petre Antonescu, semnatarul proiectului de transformare a Vilei Marghiloman

Arh. Petre Antonescu (1893-1965) a urmat cursurile Ecole des Beaux Arts din Paris, absolvite în anul 1899 sub îndrumarea profesorului lui Ion Mincu, Julien Gaudet. “Primii doi ani după obținerea diplomei și i-a petrecut călătorind în Muntenia, în Oltenia și în Moldova, schițând, relevând și cercetând cu râvnă de arheolog toate monumentele noastre istorice”, “Grigore Ionescu, Arhitectura neoromânească în lumina realizărilor din ultimii ani ai secolului al XIX-lea, până azi”.

Prima sa încercare de locuință orășenească în stil românesc a fost Vila C. A. Mavrodin, azi sediul Institutului Maghiar, proiectată în anul 1904. O variantă mai convingătoare de arhitectură monumentală a reprezentat-o Palatul Administrativ din Craiova, construit între 1907-1913. Printre primele creații s-au numărat câteva proiecte în spiritul arhitecturii clasice, uneori cu influențe Art Nouveau. Remodelarea și extinderea Casei Marghiloman (demolată în anul 1931), este un exemplu”sursa: Muzeul Școlii de Arhitectură.

Cookies