De Bobotează ar fi super nice și creștineste să bei vin botezat cu apă. Adică șpritz, un sport național

06 ian. 2021
78 Afișari
De Bobotează ar fi super nice și creștineste să bei vin botezat cu apă. Adică șpritz, un sport național

Francezii pun creme de cassis în șampania Moet, americanii bagă sifon în bourbon, englezii toarnă limonadă în bere iar alți europeni de vită nobilă, trintesc niște red bull sau niște cola în orice tărie. Noi, românii, de ce nu am bea vin botezat cu apă minerală, adică spritz? Nu trageți în băutorii de spritz, nu-i mai blamați, nu le mai spuneți că nu se pricep la vin, din moment ce aleg să-l spurce cu apă chioară. Spritzul este un sport național, dar înainte de a se bea cu gâtlejul, se bea cu capul. E tulburător de popular la noi, dar se bea și în Germania, în Austria sau în nordul Italiei, deci nu suntem chiar prostii proștilor. Însă, ai nevoie de cîteva lucruri că să faci dintr-un sport național, o opera de artă. Trebuie să vrei. Trebuie să poți. Trebuie să știi. Mai jos, pledoarie pentru turnarea unui spritz de care vei fi mîndru de tine.

 Nu l-am inventat noi, măcar atît. Spritzul a venit pe plaiurile noastre o dată cu cârciumarii austrieci, pe la 1900, îl pomenește până și Caragiale “dă-mi o cinzeacă cu sifon” sau “două baterii cu un sifon mare” sau “o semi baterie cu sifon”. Sau “Sângele nu se face niciodată nici apă, nici spritz” zice revista umoristică Furnica, în interbelic. Astăzi, “Te fac un spritz?” înseamnă formă supremă de colocvialitate, de camaraderie, de tovărășie pentru că spritzul, spre deosebire de orice altă băutură alcoolică, chiar se bea cu oameni de care îți place și care se pricep la fel de bine ca tine, ghici la ce? La spritz. Nu la troscau. Nu la vișinată.

Trebuie să știi să alegi vinul, apa minerală, să știi să-l torni și cu cine să-l bei

Totul începe cu alegerea vinului. Veți spune că merge orice ai, de la Fata în iarbă, la tămâioasă, sârbă, fetească, crimposie, de buturugă, zaibăr, aromat să fie și alcoolizat. Merge și așa, dar nu este chiar ce trebuie. Vinul trebuie să fie alb, de calitate și tânăr. Proaspăt. De anul trecut, cel mult de doi ani. Să fie și călare și pe drum. și dezbrăcat și îmbrăcat. Cine are vinul stăpânește jocul, stropește și spritzul, că nu degeaba etimonul său este germanul “spritzer” (stropire), de la verbul “spritzen” (a udă, a stropi). De vis rămân Rieslingurile pentru spritz. Sau alege vinurile frizante portugheze, toate din Regiunea Vinho Verde, adică vin verde. Tânăr. Vinho Verde și Douro sunt cele două mari regiuni viticole din Portugalia și fac parte Patrimoniul Unesco.

La vara, vaccinați și încolonați, mergem în Portugalia să bem spritz

Vinurile albe portugheze sunt ușor efervescente, frizante, exotice la gust, moi și armonioase, unde mai pui că portughezii au soiuri locale unice în lume: Alvarinho, Avesso, Azal, Arinto, Loureuiro și Trajadura. Nu au niciun Balaban, Bășicată și Berbecel, nicio Creată de Banat, nicio Frâncușă, nicio Grasă de Cotnari. În schimb, plouă cu Azal și Arinto, îmbuteliat în sticle pe care le veți deosebi ușor de alte sticle, sticle în formă de flaut din sticlă opacă verde sau albăstruie. Vin cu gust de șampanie, fără aditivi artificiali, dacă ați fost în Portugalia, știți ce spun. Unde mai pui că sunt foarte ieftine, de la 4 la zece euro sticlă, numai Alvarinho este mai scump și ajunge să coste de zece ori cât un Vinho verde obișnuit. Pentru că Alvarinho, de îi spun moldovenii Albă de Rin, poate fi învechit, are altă textura, e sec și deloc frizant. E vin de viață lungă, nu e vin de-o vara.

Sunt de luat din magazinele online portugheze, de culoare albă, galbenă sau roz, cu un conținut scăzut de zahăr și alcool ( între 9 și 13%), aerate în mod natural, făcute de producători mici, pentru că în Portugalia viticolă orice om care se respectă face vin. Să fie reci, să nu le beți singuri, nu e bun la angoase, depresie și existențialism, din simplul motiv că sunt prea bune și prea ușoare ca să va ia de cap. Iar la vara, vaccinați și încolonați mergem cu toții în Portugalia, raiul vinurilor verzi.

La vara, vaccinați și încolonați, mergem pe Valea Mosel să bem Rieslinguri cu suflet de oțel

Apoi, nu veți da niciodată greș cu o sticlă de Riesling, mândria nemților, tot ce-au dat ei mai bun pe lume (după merțane). Și, dacă nu te pricepi, o să simți că bei un vin copleșitor, charismatic, un vin care nu are nevoie de artificiile eonologilor, întrucât strugurii se coc la răcoare, pe Valea râului Mosel, o regiune viticolă spectaculoasă, cu dealuri pline de podgorii abrupte, un loc în care vom ajunge la vara, vaccinați și încolonați, gata de cele mai importante și mai hedoniste experiențe. Aromele variază de la citrice, la măr verde, piersici și caise. Gustul unic este dat și de ardezie, ardezia joacă un rol esențial pentru unicitatea rieslingului, vita de vie crește într-un sol pietros cu șisturi cenușii care absoarbe căldura și o da strugurilor, un sol care permite trecerea apei că printr-o sită, de aceea vinul nu devine apos.

Și totuși, parcă nu poți să botezi cu apă un Riesling Kabinett Trocken de 70 de euro sticla

Comandați și luați vinuri care poartă denumirile regionale Bereich Bernkastel și Pierporter Michelsberg, le găsiți și în magazinele online din România. Aici, da, poate fi adevărat, nu poți să pui apă într-un riesling de 70 de euro sticlă, nu poți să pui apă într-un vin mare, e păcat de bani, e păcat de gustul obținut. Și totuși, în vin de 15 euro sticlă merge să pui apă, e și mai spectaculos gustul, zici că-i vin frizant portughez și nu un produs de Reich trocken. Riesling, un vin cu suflet de claritatea oțelului, de o rară elegantă, căutați Grans-Fassian, Fritz Haag, Dr Loosen sau Richter, sunt cei mai renumiți producători.

Mai trebuie să alegeți o apă minerală din pântecele munților noștri, nu e ok să bagi San Pelegrino sau Perrier. Apoi, mai trebuie să ai exersată coregrafia mâinii, să știi să torni de sus, astfel încît să simți Niagara la ține în pahar, să bolborosească, să debordeze de arome, să scoți la suprafață sufletul vinului, gustul de măr și de var, gustul de good living.

Asta ar fi, botezați tot ce puteți astăzi ca să va meargă bine tot anul. Și nu uitați, viața e prea scurtă ca să bem băutură proastă.

Cookies