”De astă seară încep amenzile”, mesajul criptic cu care primarul Mihaiu a încins spritele în Sectorul 2. Care este noutatea care se aplică în tot Bucureștiul

13 dec. 2022
3409 Afișari
”De astă seară încep amenzile”, mesajul criptic cu care primarul Mihaiu a încins spritele în Sectorul 2. Care este noutatea care se aplică în tot Bucureștiul
”De astă seară încep amenzile”, mesajul criptic cu care primarul Mihaiu a încins spritele în Sectorul 2. Care este noutatea care se aplică în tot Bucureștiul/ FOTO: Radu Mihaiu, Facebook

Un mesaj amenințător că în Sectorul 2 încep să se aplice amenzi, postat în seara zilei de luni, 12 decembrie, i-a uimit pe cititorii paginii de Facebook a primarului din Sectorul 2, Radu Mihaiu. Fără nicio altă explicație, oamenii s-au întrebat cine cu ce greșește de este nevoie să fie penalizat.

Niciun indiciu nu a fost lăsat de primar, până dimineața când a anunțat că a intrat în vigoare legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care polițiștii locali care sunt în subordinea primăriilor, vor avea dreptul să solicite date de indentificare a șoferilor, iar aceștia să fie amendați dacă parchează neregulamentar.

Primarul Radu Mihaiu își exprimă astfel satisfacția că prin aplicarea acestei legi se va schimba situația cel puțin în sectorul pe care-l conduce, iar cei care vor parca neregulamentar vor plăti.

”Vom prioritiza trecerile de pietoni, stațiile de transport în comun, trotuarele din apropierea școlilor și spitalelor.

Eliberarea trotuarelor e o luptă care doare pe termen scurt, dar care merită.”, se angajează primarul de sector, în cel de-al doilea mesaj postat pe Facebook care îl completează pe cel amenințător.

El publică și câteva fotografii cu exemple de mașini care sunt parcate pe treceri de pietoni sau în stațiile de autobuz.

”Cu ce au greșit pietonii de trebuie să șteargă praful de pe mașină ca să traverseze?

De ce oamenii care urcă în autobuz trebuie să se înghesuie printre mașinile care invadează refugiul?

Ce trebuie să protejăm mai mult, o mamă care își plimbă copilul în cărucior sau oglinda unei mașini cocoțate pe trotuar?”, spune acesta.

Întrebările sunt puse în contextul în care a intrat în vigoare legea care permite Poliției Locale să cheme proprietarii mașinilor parcate ilegal pentru a declara cine a condus.

”Practic această lege ne permite să identificăm șoferii care nu se gândesc la cei din jur. Și astfel să îi amendăm.”, mai arată primarul.

 

Cum au reacționat bucureștenii

Reacțiile oamenilor sunt pe cât de virulente pe atât de explicite cu privire la spațiul de conviețuit din Sectorul 2, unde mașinile parchează și pe trotuare.

  • ”În sfârșit! La fel de grav e că și unde ați creat locuri de parcare , momentan gratuite, se parchează și pe trotuar! Culmea in zone de case care , teoretic ar trebui sa le bage in curte!”.
  • Una dintre persoanele care postează un comentariu dă exemplul Sectorului 4 unde s-au pus bolarzi pentru a bloca pătrunderea pe trotuare. ”Așa da! dar cu postarea de aseară ne-ați luat la mișto!, este o altă nemulțumire exprimată după mesajul de tip teaser al primarului.
  • ”Oare este normal sa faci o postare prin care „bagi” ura între oameni? Da, sunt mama și cât a fost copilul mic a trebuit să ocolesc mașinile parcate pe trotuar dar pe cealaltă parte știu și cât de greu îi era soțului sa găsească un loc de parcare când mergeam la doctor cu copilul(tot în sectorul 2).Tu acum arunci vina in loc sa te ocupi mai întâi de locurile de parcare…și care politie locala???sau când e vorba de amenzi tu și poliția locală reacționati? Că altfel nu aveți nicio reacție!”, postează o femeie.

 

Ce prevede Legea care crește puterile Poliției locale

Legea pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată pe 7 decembrie.

Legea stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în proiectul adoptat pe 8 noiembrie de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţiei locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect. (Agerpres).

Îți recomandăm și:

Cookies