De-a v-ați ascunselea cu PUZ-urile de sector. Ce se va vota astăzi, de fapt, în ședința Consiliului General al Bucureștiului

26 feb. 2021
89 Afișari
De-a v-ați ascunselea cu PUZ-urile de sector. Ce se va vota astăzi, de fapt, în ședința Consiliului General al Bucureștiului

Astăzi este ziua cea mare cu privire la  PUZ-urile de sector. Nicușor Dan le vrea suspendate pe doi ani, primarii implicați au sărit ca arși, iar prietenii din campanie din PNL ai Primarului General trădează și votează dacă acestea se suspendă pe doar trei luni.

Nicușor Dan vrea cu orice preț să suspende PUZ-urile de sector, susținând că forma actuala a acestora ar transforma sute de hectare de spațiu verde în spații construite.

Așa cum era de așteptat, decizia lui Nicușor Dan de a intoroduce pe  ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului General al Municipiului București proiectul de suspendare a PUZ-urilor de sector a născut aprigi controverse.

Planurile urbanistice zonale din cinci sectoare, 2, 3, 4, 5 și 6 ar putea fi suspendate de Consiliul General al Capitalei pe o perioadă de 2 ani. Sau, cel puțin, așa cerea inițial Primarul general Nicușor Dan. Edilul spunea, zilele trecute, că, totuși, vor fi continuate proiectele de infrastructură, în baza unor planuri urbanistice punctuale.

Și, totuși, până la urmă, se pare că PUZ-urile de sector nu se mai suspendă pentru următorii doi ani ci doar pentru vreo trei luni.

PUZ-urile de sector. De la suspendarea pe doi ani la suspendarea pe trei…luni

Cum s-a ajuns la acest din ce în ce mai posibil scenariu?

Liberalii de la București au convocat miercuri seara o ședință pentru a discuta proiectul lui Nicușor Dan, și pentru a lua o decizie în privința votului pe care îl vor da consilierii partidului la ședința de vineri.

Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.roliberalii au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum 3 luni. Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați.

PUZ-urile de sector. Primarii au sărit ca arși

Primarii din unele din cele cinci sectoare implicate au reacționat imediat după propagarea știrii referitoare la cerința lui Nicușor Dan. Singura susținătoare a primarului general este Clotilde Armand care nu este implicată direct, Sectorul 1 nefiind pe listă.

Sectorul 1:

”Doresc să transmit sprijinul meu ferm și toată susținerea mea pentru demersul primarului General. Împreună putem salva acest oraș de cei care timp de 30 de ani au distrus parcuri întregi, zone verzi, monumente istorice și destine. Mafia poate fi învinsă. Vreau să reamintesc despre lupta mea și a echipei USR Sector 1 de anul trecut cu fosta administrație din Sectorul 1, care încerca să betoneze Pădurea Băneasa, să transforme Parcul Herăstrău în cartier rezidențial sau să permită construirea de blocuri între case. Au fost atunci presiuni uriașe asupra noastră, amenințări de tot felul și linșaje mediatice timp de luni de zile. Dar în final am reușit să suspendăm acel PUZ în instanță. Suntem singurul sector din București care a reușit asta”, a spus Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Sectorul 2:

”Tema suspendării PUZ-urilor a încins spiritele pe bună dreptate. Subiectul e extrem de important și are implicații majore. Susțin soluția propusă de Nicușor Dan și sunt optimist că împreună vom găsi o cale de ieșire din această criză. Primăria Sectorului 2 va trimite oameni în Comisia de specialitate care să analizeze PUZ Sector 2, să elimine ce e toxic și să se asigure că proiectele legitime de care avem nevoie pot începe rapid”, a comentat Radu Mihaiu, edilul din Sectorul 2.

Sectorul 3:

”Faptul că noi avem această discuţie şi că o astfel de iniţiativă a fost promovată în Consiliu, fără să avem o discuţie, fără să existe o dezbatere, fără să existe o analiză, asta mi se pare inacceptabil. Noi ne-am văzut joia cealaltă, dacă nu mă înşel, deci acum două săptămâni, la Primăria Generală, primarii de Sector cu primarul general şi nu ne-a spus nimic despre un astfel de demers. Deci astfel de iniţiative de o astfel de mare însemnătate trebuiesc comunicate, trebuiesc dezbătute. Nu trebuie să desfiinţăm PUZ-ul, pentru că ne ducem într-un haos. Consider că treaba primarului general în primul rând este să ne furnizeze un PUZ. Noi la Sectorul 3 am iniţiat un PUZ de reglementare, disperaţi de faptul că nu avem nici un document urbanistic valabil. PUG-ul actual este expirat de mult timp şi nu mai există nici o posibilitate legală de a fi prelungit”, a declarat Robert Negoiță, primarul din S3.

Sectorul 5:

”Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, (cu excepția interesului de a nu avea nicio reglementare și să fie toți cu mâna întinsă la ‘mila’ semnatarilor) să facă o documentație PUG prin care să corecteze așa-zisele nereguli ale PUZ-ului Sectorului 5. Spun ‘așa-zisele’ deoarece TOATE argumentele invocate sunt neadevăruri”, a declarat Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5.

Cookies