David Popovici, un adevărat fenomen recunoscut de presa mondială. Înotătorul român de 16 ani doboară record după record și impresionează la JO 2020

27 iul. 2021
201 Afișari
David Popovici, un adevărat fenomen recunoscut de presa mondială.  Înotătorul român de 16 ani doboară record după record și impresionează la JO 2020
David Popovici, un adevărat fenomen recunoscut de presa mondială. Înotătorul român de 16 ani doboară record după record și impresionează la JO 2020. Sursa foto: Facebook

După ce a dominat categoric Campionatele Europene de înot pentru juniori din această vară, David Popovici a obținut și al patrulea loc la Jocurile Olimpice la proba de înot de 200 de metri liber, la frageda vârstă de 16 ani și 10 luni. Peformanțele tânărului înotător au făcut înconjurul planetei, mai ales datorită determinării, modestiei și caracterului aparte de care Popovici a dat dovadă.

David Popovici, noua vedetă a natației mondiale, a fost marți dimineață extrem de aproape de o medalie de bronz, la proba de înot de 200 de metri liber. Din păcate, tânărul de doar 16 ani s-a aflat la două sutimi de medalia de bronz, însă a obținut un senzațional loc patru, o performanță la care mulți înotători mult mai experimentați nu îndrăznesc nici măcar să viseze.

Născut în București, tânărul este elev la Liceul „George Coșbuc”, profil uman, bilingv, român-englez, acesta fiind pasionat de materiile umaniste, precum istoria și geografia.

S-ar putea totuși ca unul dintre factorii cruciali care l-au propulsat pe David Popovici în topul natației mondiale să fie tocmai mentalitatea de campion, mentalitate ce i-a permis să depășească barierele impuse de sistemul sportiv subdezvoltat și subfinanțat de la noi din țară.

David Popovici: „Faptul că am fost la două sutimi de medalie îmi arată cât de strălucit e viitorul”

Tânărul sportiv a uimit cu declarațiile sale de după proba de înot de 200 de metri liber, dând dovadă de o maturitate și un spirit de campion rar întâlnite.

„Faptul că am fost la două sutimi de medalie îmi arată cât de strălucitor e viitorul”, a declarat David Popovici.

Acesta a precizat că nu consideră că a pierdut o medalie, ci doar că este al patrulea cel mai bun din lume la proba de 200 de metri liber. De asemenea, Popovici a precizat că diferența de doar 2 sutimi față de medalie nu este un prilej de tristețe, ci dimpotrivă, îi arată că se poate îmbunătăți. Acesta le-a declarat jurnaliștilor prezenți la Tokyo ca la proba de o sută de metri să se aștepte la un rezultat cel puțin la fel de bun ca la proba de marți dimineață, potrivit GSP.

Cu ce titluri și recorduri se mândrește David Popovici

Deși s-a apucat de înot la vârsta de 4 ani din cauze medicale, la recomandarea medicului, fiind diagnosticat cu scolioză, David s-a îndrăgostit de apă și de înotul viteză.

Primele performanțe și foamea de trofee au apărut în jurul vârstei de 10 ani. Atunci, David Popovici a bătut primul său record național, deși tehnica sa nu era cea mai bună. Ca în cazul marilor sportivi, diferența a fost făcută de ambiție, de dorința de a câștiga.

Un alt moment important din viața sa s-a produs la 14 ani, la Campionatul Național de cadeți, unde a curățat masa de medalii: a luat medalii la toate cele 15 probe, de la 50 de metri până la 1.500 de metri, toate versiunile de concurs. Dintre acestea, 12 medalii au fost de aur, una de argint și două de bronz.

La juniori, acesta a fost campion național la proba de 400 de metri mixt, a fost pe podium la proba de 200 de metri liber, 200 de metri mixt și 100 de metri liber. Tot la 14 ani, Popovici a înregistrat și cel mai bun timp din toate timpurile al unui sportiv de 14 ani la proba de 100 de metri liber: 49,82 secunde.

În această vară, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, David Popovici a cucerit la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma trei medalii de aur la 50 m liber, 100 m liber şi 200 m liber, precum şi una de argint, cu ştafeta de 4×100 m liber (din care au mai făcut parte Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu). Acesta a fost şi bilanţul final al delegaţiei României, trei medalii de aur şi una de argint.

Miercuri dimineață David Popovici va participa la proba sa preferată

În cursul nopții de marți spre miercuri, la ora 4:32 ora României, David Popovici va participa în semifinalele probei de înot 100 de metri liber, după ce s-a calificat cu al optulea timp din 16 participanți. Acesta a precizat faptul că aceasta este proba sa preferată, fapt care ar însemna că Popovici ar putea obține un rezultat remarcabil, care ar putea fi sinonim cu o medalie olimpică.

Cookies