Ce este o centrală electrică? Cum funcționează instalațiile și cu ce se ocupă muncitorii acolo? Acestea au fost câteva dintre curiozitățile lui David, un adolescent de 14 ani, care și-a dorit cu ardoare să viziteze un astfel de loc și, alături de tatăl său, a avut ocazia să meargă la CET Vest.
Cei de la ELCEN București transmit, pe Facebook, că recent au primit un mesaj de la un părinte în care le spune că fiul lor îș dorește să viziteze un CET, fiind dornic să afle cum arată și cum funcționează o centrală termoelectrică „mamut”.
Băiatul meu de 14 ani își dorește să viziteze un astfel de CET să vadă instalațiile, să vadă cum funcționează și care sunt activitățile desfășurate.
Astfel că David, alături de tatăl său, a vizitat CET București Vest miercuri, 1 noiembrie, unde au fost întâmpinați de Costin, unul dintre angajații ELCEN, care le-a oferit un tur ghidat prin instalație. Acesta le-a arătat echipamentele și le-a explicat care este povestea din spatele producerii agentului termic necesar pentru alimentarea cu apă caldă și căldură în București.
David „a inspectat” curios agregatele din CET și a ascultat atent explicațiile profesioniste ale angajatului.
Cei doi au vizitat și instalațiile CET vechi, puse în funcțiune în 1972, dar și actuala sursă de energie, care funcționează din 2009.
Au vizitat atât vechile instalații CET puse în funcțiune în 1972, în prezent fără activitate, cât și actuala sursă, care este singura centrală de cogenerare modernizată din București, pusă în funcțiune în 2009. Contrastul între cele două este foarte mare: centrala „veche” are un aspect foarte uzat, aceasta era „state of the art” în anii 70, însă în anul 2023, înseamnă „mult depășit”.
Costin le-a arătat celor doi vizitatori și „creierul” centralei, adică camera de comandă. Aceștia au avut ocazia să vadă multe monitoare pe care sunt supravegheate permanent parametrii centralei, de la presiunea gazelor preluate până la rotațiile turbinei sau energia produsă.
ELCEN precizează că aici, în fiecare zi, în fiecare noapte, chiar și de sărbători, se află câțiva oameni care stau mereu cu ochii în ecrane pentru ca totul să funcționeze fără întreruperi.
În fiecare zi, în fiecare noapte, în fiecare week-end, de Sărbători sau concedii, aici se află o mână de oameni care stau mereu cu ochii în ecrane pentru ca totul să funcționeze fără sincope.
Colegul nostru le-a arătat și turnurile de răcire din curtea CET și le-a explicat că din acestea nu iese niciodată fum, ci, prin ele, se evaporă sub formă de abur, apa de râu utilizată în procesul de răcire a echipamentelor energetice.
Vizitatorii au pus multe întrebări, iar „ghidul turistic” le-a oferit tot atâtea răspunsuri și explicații.
De asemenea, sunt așteptați oricând cei interesați să viziteze CET-urile ELCEN din București și pentru a afla cum se produce energia electrică și termică necesară orașului și sistemului energetic național.
Te-ar mai putea interesa și: