Datoria Primăriei Capitalei către Otokar, pentru cele 400 de autobuze STB, urmează să fie preluată de o bancă. De negocieri se va ocupa primarul Nicușor Dan

31 ian. 2022
7085 Afișari
Datoria Primăriei Capitalei către Otokar, pentru cele 400 de autobuze STB, urmează să fie preluată de o bancă. De negocieri se va ocupa primarul Nicușor Dan
Datoria Primăriei Capitalei către Otokar, pentru cele 400 de autobuze STB, urmează să fie preluată de o bancă. De negocieri se va ocupa primarul Nicușor Dan. Sursa foto: Facebook

Datoria Primăriei Capitalei către firma turcească Otokar va urma să fie eșalonată de o bancă, potrivit Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, de negocierea și semnarea contractului urmează să se ocupe primarul Nicușor Dan, potrivit deciziei CGMB. Este vorba despre o datorie de circa 154 de milioane de lei, un rest din suma pentru cele 400 de autobuze livrate municipalității în 2019.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost împuternicit de CGMB pentru a negocia și semna un acord cu o bancă în vederea preluării datoriei pe care municipalitatea o are față de compania turcească Otokar. Decizia a fost luată în cursul ședinței de luni a consiliului, și se referă la datoria obținută în urma achiziției celor 400 de autobuze din 2019. Suma totală a fost de 545 de milioane de lei, din care Primăria mai are de achitat în jur de 154 de milioane de lei.

Cum va prelua banca datoria de la Otokar. În cât timp trebuie plătiți banii de Primărie

În momentul în care datoria va fi preluată de o bancă, întreaga creanță va fi achitată de aceasta către Otokar, urmând ca apoi Primăria Capitalei să achite suma direct către banca respectivă, în formă eșalonată, de 36 de rate lunare. Mai mult, negocierile vor fi făcute direct de primarul general, Nicușor Dan, nefiind formată o comisie pentru negociere, potrivit Gândul.

În cazul în care nu se va efectua această eșalonare, Otokar ar putea să solicite o ordonanță de plată în fața instanței, iar punerea acesteia în aplicare ar duce la blocarea conturilor Primăriei.

Până acum ar fi avut loc deja discuții cu o bancă în vederea preluării acestei datorii, potrivit consilierului general în cadrul CGMB, Andrei Rigu.

De ce nu a fost achitată datoria până acum, potrivit lui Nicușor Dan

Referatul proiectului votat în cadrul ședinței de luni a CGMB include și motivul pentru care nu a fost achitată până acum întreaga sumă datorată de municipalitate pentru cele 400 de autobuze.

Astfel, potrivit lui Nicușor Dan, de vină pentru neachitarea în termenul prevăzut în contract a sumei de 458.100.826 lei fătă TVA sunt popririle „înființate de executorii judecătorești pe disponibilitățile bănești existente ca urmare a cererilor diverșilor creditori” cât și fondurile insuficiente.

Contractul încheiat cu firma turcească Otokar datează din anul 2018, pe când la conducerea Primăriei Capitalei se afla Gabriela Firea, în timp ce autobuzele au fost livrate începând cu anul 2019.

Cookies