Datoria Primăriei Capitalei către Elcen a ajuns la 1,3 miliarde de lei, conform unei informări transmise de consilierii generali ai PSD și PNL. Suma este compusă din subvenții restante către Termoenergetica, penalități de întârziere și pierderi financiare acumulate, iar primăria refuză semnarea unui acord de eșalonare a plății.
Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 653 de milioane de lei, reprezintă subvenții restante către Compania Municipală Termoenergetica.
Este vorba despre diferența dintre costul real al gigacaloriei, care ajunge la circa 1.000 de lei, și prețul plătit de bucureșteni, de doar 330 de lei, diferență acoperită teoretic de Primărie, precizează Economica.net.
Cei 653 de milioane de lei sunt deja în afara termenului legal de plată, iar penalitățile continuă să curgă în fiecare zi. În ciuda repetatelor notificări, întâlniri și solicitări formale, Primăria nu a oferit niciun răspuns oficial, refuzând semnarea eșalonării de plată convenite cu furnizorii de energie, au explicat consilierii.
Pe lângă subvenția neplătită, Primăria ar mai avea de achitat:
Bucureștiul trece printr-o situație de criză din cauza datoriei Primăriei Capitalei către Elcen. Consilierii au avertizat că sistemul de termoficare al Capitalei riscă să fie amenințat.
Solicităm public ca Primarul General să-și îndeplinească de urgență obligațiile legale și contractuale, pentru a preveni colapsul termoficării în București, spun consilierii.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat în luna octombrie 2024 că va ridica în Consiliul General al Municipiului București problema reducerii subvenției la energia termică în București. Acest lucru va duce automat la o scumpire a căldurii și apei calde.
Gigacaloria costă cam 1.000 de lei, adică producție și transport, plus toate pierderile, și bucureștenii plătesc 330 de lei.(…). E o decizie (reducerea subvenției – n.red. ) pe care o s-o ia Consiliul General nou, cel care va fi învestit peste o săptămână. O să avem o discuție pe tema aceasta, da, a declarat Nicușor Dan atunci.
Cu toate acestea, situația nu s-a schimbat.
Totodată, conform unui studiu al Horvath, pierderile din rețelele de termoficare sunt de 30-37% în orașele din România, iar în București ele se ridică la 100 de milioane de euro pe an.