Daniela, puștoaica din București care evadează dintr-o lume a abuzului prin pictură. La începutul anului, suna la 119 să fie scoasă din infern, acum câștigă premii

16 dec. 2022
282 Afișari
Daniela, puștoaica din București care evadează dintr-o lume a abuzului prin pictură. La începutul anului, suna la 119 să fie scoasă din infern, acum câștigă premii
Daniela, puștoaica din București care evadează dintr-o lume a abuzului prin pictură. La începutul anului, suna la 119 să fie scoasă din infern, acum câștigă premii. Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Daniela Kiss-Iakab este o tânără din București care a decis să evadeze dintr-o lume a abuzului și să-și exprime emoțiile prin pictură. La începutul anului a fost scoasă din infern de specialiștii DGASPC Sector 6, iar acum a câștigat cel mai mare premiu din viața ei. În prag de sărbători, toți avem câte ceva de învățat din această poveste.

Daniela, puștoaica din București care evadează dintr-o lume a abuzului prin pictură

Acum aproximativ un an, Daniela Kiss-Iakab avea 17 ani și se afla în pragul depresiei și al deznădejdii. Tânăra nu a mai putut îndura abuzurile de ordin emoțional și nici lipsurile cu care se confrunta acasă și s-a hotărât, în ianuarie 2021, să ceară sprijinul autorităților.

Puștoaica din București a sunat la 119, numărul unic de urgență dedicat copiilor abuzați, exploatați sau neglijați. Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6 au analizat situația ei socială și familială. Aceștia au stabilit, de comun acord, că Daniela se află în pericol la domiciliu și trebuie să fie primită și îngrijită într-un centru de plasament din subordinea instituției.

„Doar echipa mobilă Sector 6 m-a făcut să mă simt salvată, înțeleasă, ajutată, stăpână pe situație”, a declarat Daniela, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Sectorului 6.

Ședințele de terapie au scos la suprafață traume mai vechi sau mai noi, iar tânăra a fost încurajată să-și exprime emoțiile prin pictură; o pasiune pe care o avea încă din copilărie.

Terapeuții au văzut că Daniela are un talent minunat. Mai multe picturi realizate de tânără au ajuns la specialiști în domeniu, iar aceștia i-au facilitat înscrierea la Gala Premiilor „Valori 2022”, organizată de Newsweek România, miercuri, 14 decembrie 2022. Membrii juriului au decis că Daniela este cea mai bună și i-au oferit premiul cel mare la categoria „Creativitate”, în valoare de 1.000 de euro.

Daniela a câștigat premiul cel mare la categoria „Creativitate”, în valoare de 1.000 de euro, în cadrul Gala Premiilor „Valori 2022”. Sursa foto: PS6
Daniela a câștigat premiul cel mare la categoria „Creativitate”, în valoare de 1.000 de euro, în cadrul Gala Premiilor „Valori 2022”. Sursa foto: PS6

Ce planuri are cu marele premiu

„Am mai participat la concursuri de pictură, unde am câștigat diverse premii constând în diplome și medalii, însă acesta este cel mai mare premiu și prima dată când câștig propriii bănuți. Vreau să-mi iau de ei materiale pentru pictură, dar și să-mi plătesc meditațiile pentru admiterea la facultate. Sunt în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice, iar la finalul liceului o să dau la Medicină. În paralel, vreau să mai fac niște cursuri de programare și design grafic, ca să pot avea un job part time și să mă întrețin”, spune Daniela, conform PS6.

Planurile nu se opresc aici.

„O să vreau să-mi deschid și o expoziție a mea, să vând picturi, dar și diverse lucruri pe care le croșetez. O să fac și un curs de stilist unghii, să fie o mică ocupație de weekend. Mie îmi place să fac de toate, să am opțiuni”

Daniela Kiss-Iakab a împlinit 18 ani luna trecută. Pentru că se află în sistemul de protecție, puștoaica va rămâne într-un centru social până la vârsta de 26 de ani, atât timp cât urmează cursurile unei unități de învățământ.

Cookies