ARHIVA B365

Daniela Ganea, soția fostului ministru Tănăsescu, și cumnatul lui Geoană apar în SWISSLEAKS

SWISSLEAKS. DANIELA GANEA – NUME DE COD SPHYNX. Daniela Ganea, soția demnitarului Mihai Tănăsescu, a avut un cont secret la această bancă între anii 1995 și 2004. Numele de cod atașat acestui profil bancar este SPHYNX, scrie Rise Project.

Potrivit regulamentelor BNR, până în anul 2005, cetățenii români cu reședința în România nu aveau voie să dețină conturi în afara țării.

În perioada când a fost creat contul din Elveția, soția politicianului era asociată cu firma Kato Aromatic, o compania egipteană prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului față de România.

Această datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceaușescu și a fost recuperată doar parțial. În procesul de stingere al acestor creanțe a jucat un rol foarte important chiar Kato Aromatic.

Guvernul României a încheiat două acorduri cu firma egipteană, în 1994 și în 1996, în urma cărora s-au recuperat mai mult de jumătate din datoriile scadente în perioada 1991-1996. În această perioadă, Mihai Tănăsescu a fost șeful mai multor direcții din Ministerul Finanțelor.

SWISSLEAKS. DANIELA GANEA – NUME DE COD SPHYNX. 

Soția lui Tănăsescu a avut 10% din firma Katorom Prodimpex, companie înființată în 1991 și unde 90% din acțiuni au aparținut egiptenilor. În ciuda insistențelor, reporterii Rise Project nu au reușit să ia legătura cu soții Tănăsescu.

În actele bancare din Elveția figurează și Elena Angelescu, implicată într-o altă afacere din București a familiei Tănăsescu.

IONUȚ COSTEA, cumnatul lui Mircea Geoană: NUME DE COD “JEANNOT”

Ionuț Costea, cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană, a deținut în Elveția contul „Jeannot”, în perioada 1994 – 2000. Nu există date despre rulajul acestui cont. “Nu-mi mai aduc aminte de acest cont”, ne-a spus azi Ionuț Costea, care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în trei Guverne CDR, între 1997 și 2000, perioadă în care a negociat împrumuturi în numele statului pe piețele externe de capital.

Ulterior, Costea a devenit director adjunct în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ocupând această poziție până în anul 2004, când s-a reîntors în România la conducerea unor bănci locale.

Între 2009 și 2012, Ionuț Costea a fost numit de Guvernul PDL-PSD ca președinte al băncii de stat Eximbank. În acea perioadă, numele său a fost în centrul unui scandal public privind salariul pe care îl câștiga la banca de stat, peste 20 de mii euro pe lună. Fostul demnitar a mai fost implicat prin intermediul a trei firme cipriote în industria cuprului din România.

SWISSLEAKS. DANIELA GANEA – NUME DE COD SPHYNX. Întreaga investigație RISE PROJECT AICI.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button