ÎN BUCUREȘTI

Daniel Tudorache și soția sa rămân sub control judiciar pe cauțiune. Dosarul diamantelor merge mai departe

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, și soția sa rămân în continuare sub control judiciar pe cauțiune. Dosarul diamantelor, deschis de DNA, merge mai departe, au decis judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție în aceste zile.

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache alături de fosta sa soție, Constanța Adina Tudorache, vor rămâne în continuare sub control judiciar pe cauțiune în ”Dosarul diamantelor”, scrie justnews.ro.

Plângerea lui Daniel Tudorache, respinsă de judecători

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Tudorache Daniel împotriva ordonanţei nr.705/P/2016 din data de 24 septembrie 2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate de Corupţie, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune.

De asemenea, și plângerea formulată de inculpata Tudorache Constanţa Adina, soția fostului primar succedat în funcție de Clotilde Armand a fost respinsă.

Obligă incupaţii la plata sumei de câte 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în cuantum de câte 80 lei fiecare, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 01 octombrie 2021, au transmis judecătorii.

Acțiune penală față de fostul primar din S1, dispusă de DNA

Anul trecut în noiembrie procurorii DNA anunțau au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Tudorache Daniel, la data faptelor primar, anterior deputat și viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București.

Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor. De asemenea, fosta soție și o persoană fizică aflată în anturajul primarului (menajera sa), au fost acuzate de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influență.

Celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează:
– 1.000.000 euro – Tudorache Daniel
– 200.000 euro – fosta soție
– 75.000 euro – persoană fizică aflată în anturajul primarului

Acuzațiile dure aduse de procurorii anticorupție

Fostul primar este acuzat că în perioada septembrie 2016 – mai 2017 o persoana din anturajul său ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

DNA spune că există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său. Mai mult, procurorii mai spun că în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

Banii iliciți ar fi fost spălați de soție și de menajeră, fiind folosiți pentru tot felul de achiziții

În rechizitoriu se mai artă că pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani pentru a-i introduce în circuitul civil. Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

În perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni.

Ce spunea Tudorache după apariția dosarului

După anunțul DNA  de anul trecut, Daniel Tudorache a venit cu un mesaj pe Facebook, spunând că nu are nimic de ascuns.

„Pentru a nu se face speculații cu substrat politic și pentru că nu am nimic de ascuns, doresc să vă aduc la cunoștință situația reală. Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1.

Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a inceput prigoana totală împotriva tuturor angajaților primăriei care nu au “pupat inelul”.

Revenind la percheziție, am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea. Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri”, “reținut” sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau “inculpat” în vreun dosar.

Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns. Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1″, scria atunci
Daniel Tudorache, care în prezent este deputat PSD și membru în Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button