Daniel Băluță intervine! Ce spune despre proiectul de reorganizare a Capitalei

de:
26 iul. 2019
0 Afișari
Daniel Băluță intervine! Ce spune despre proiectul de reorganizare a Capitalei

„Deși propunerea lansată în dezbatere publică de reprezentanta USR București, doamna Roxana Wring, pare a fi un furt al startului de campanie pentru alegerile locale de anul viitor, afirm răspicat faptul că atât eu, cât și colegii mei din Sectorul 4, tratăm cu maximă seriozitate acest subiect, precum și alte asemenea menite să contribuie la îmbunătățirea vieții bucureștenilor și a locuitorilor din zonele adiacente Capitalei”, susține primarul sectorului 4, Daniel Băluță.

„Doar consensul general poate să ne ducă în situația de a putea pune în practică modele de succes precum Amsterdam, Copenhaga, Washington DC. Modele care în mod evident înseamnă cât mai puține deplasări cu mașina și cât mai multe cu metroul, transportul în comun de suprafață și bicicleta, toate acestea pentru un mediu cât mai sănătos și eficient din punct de vedere economic. Din păcate, metropolele luate ca exemplu în materialul asumat de doamna Wring – Londra, Paris, Bruxelles – deși sunt mai avansate economic decât Bucureștiul, nu sunt dintre cele mai prietenoase cu mediul înconjurător și, spre exemplu, cu mersul pe bicicletă. S-ar putea ca Amsterdam, Copenhaga sau Washington DC să fie modele mai apropiate de ceea ce își doresc cetățenii si mediul de afaceri din București”, mai precizează Băluță.

 Reacția primarului vine după ce USR a propus un proiect de reorganizare administrativă a Capitalei în 20 de districte și înființarea Zonei Metropolitane care să includă localitățile din fostul județ Ilfov. Proiectul mai prevede un singur primar pentru București și o administrație metropolitană, precum cele din Bruxelles sau Paris.

,,Așa cum este organizat astăzi, Bucureștiul nu funcționează! Avem 7 orașe într-unul singur. Cu 7 primari, 7 consilii, 7 bugete. Se risipesc sume enorme de bani, se suprapun atribuții, se pun piedici fie de la PMB către sectoare fie invers, se dezvoltă o birocrație luxuriantă. Avem astăzi în București o sinteză între modelul administrativ comunist, intens birocratizat, și modelul politic pesedist, intens baronizat”, precizează Roxana Wring, președinte al USR București, consilier general în cadrul Consiliului General al Capitalei și inițiatoare a proiectului.

Wring arată că Bucureștiul are nevoie de o nouă organizare administrativ teritorială și o singură administrație, prin diminuarea birocrației și îmbunătățirea serviciilor publice. Totodată, în viziunea acesteia, Capitala trebuie să se unească cu județul Ilfov, deoarece în acest moment cele două sunt rupte la nivel decizional.

,,Bucureștiul se va reorganiza în 20 districte. Se vor desființa administrațiile de sector și se va pune punct acestei anomalii în care același oraș are 7 primării și 7 bugete. Districtele vor fi unități administrative funcționale, fără personalitate juridică proprie, în cadrul Municipiului București, al căror scop este să aducă decizia și acțiunea edilitară mai aproape de cetăţeni”, se mai spune în proiectul de reformă adminstrativă a Capitalei.

Cookies