Dăncilă, în scandalul Muzeului Holocaustului. Ce spune despre locaţia de la Antipa

de:
22 iul. 2019
0 Afișari
Dăncilă, în scandalul Muzeului Holocaustului. Ce spune despre locaţia de la Antipa

Dăncilă a precizat că există două variante pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului – o hotărâre de guvern, respectiv o iniţiativă legislativă.

„Acest lucru este chiar în programul de guvernare, vrem să înfiinţăm Muzeul Holocaustului, am avut discuţii referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală: una este o hotărâre de guvern, a doua este o iniţiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan şi vom da o hotărâre de guvern şi, bineînţeles, propunerea legislativă din Parlament, pe care o vom susţine. Deci, eu cred că este un lucru pe care l-am promis şi pe care trebuie să-l ducem la bun sfârşit. Locaţia este o locaţie identificată, într-adevăr, lângă Muzeul ‘Antipa’, vom vedea dacă acea locaţie este cea mai bună. Dacă este o locaţie bună, acolo vom înfiinţa Muzeul Holocaustului”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Aceasta a punctat faptul că are cunoştinţă că există opinii diferite legate de locul unde să fie realizat Muzeul Holocaustului, subliniind că importantă este înfiinţarea acestuia „în cel mai scurt timp posibil”.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a declarat pe 18 iulie, într-o conferinţă de presă: „În momentul de faţă, elaborăm o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înfiinţa muzeul, vom decide şi, de comun acord, poate şi printr-o consultare publică, vom vedea unde vom înfiinţa muzeul respectiv (…) Repet: locaţia nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul «Antipa» şi Muzeul Ţăranului Român. Ca să excludem orice speculaţie”.

În aceeaşi zi, pe site-ul cultura.ro, a fost publicat: „Va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-a transmis vineri ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, că înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR) este o idee bună, dar prost aplicată şi gestionată, că ar trebui să se consulte cu oameni de cultură şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti înainte de a ieşi să facă declaraţii publice, şi atfel va realiza că nimeni nu e de acord cu „ideea de a face un soi de struţo-cămilă a muzeelor bucureştene” care să cuprindă noua instituţie şi „cu atât mai puţin, să îl pună în curte la „Antipa””.

Deputatul Silviu Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a afirmat într-un mesaj publicat pe Facebook că intenţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale anunţată joi – de a comasa patru instituţii culturale într-un complex care să cuprindă viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România – este una ilogică. El vede necesar ca noul muzeu să fie coordonat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România şi să se afle într-o zonă centrală, dar nu laolaltă cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, potrivit news.ro.

 

Cookies