ARHIVA B365

Dan Voiculescu, cercetat pentru complicitate la şantaj

„Mi s-a adus la cunoştinţă că am fost complice la şantaj. De aici se deduce că am fost pus sub învinuire. Eu nu am nicio legătură cu dosarul ăsta. Este o încercare de intimidare a presei. Nu are nicio legătură cu şantajul. Este un conflict comercial între Antena Group şi RCS, care n-are nicio legătură cu penalul. Încercarea de intimidare a Antenei nu are nicio bază. Problema Antenei este că e independentă. Deranjează foarte mult şi competiţia, în plan profesional, şi politicul. Acolo sunt nişte oameni de o probitate morală şi profesională extraordinară. Pe unii dintre ei îi iubesc ca pe copiii mei. Vă garantez că nu e vorba de şantaj. Nu am nicio legătură cu subiectul în acest dosar penal”, a declarat Dan Voiculescu, după ce a fost audiat mai bine de două ore şi jumătate la DNA.

Potrivit România TV, Dan Voiculescu este cercetat pentru complicitate la şantaj în dosarul Antenelor. Potrivit aceleiaşi surse, procurorii susţin că Dan Voiculescu era informat permanent de şefii Antenelor cu privire la şantajul RCS&RDS.

Gheorghe Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, a declarat, în direct la România TV că este vorba de o procedură de aducere la cunoştinţă a învinuirii şi declaraţia pe care a dat-o liderul Partidului Conservator. „A declarat că nu cunoaşte nimic în această cauză şi nu are absolut nimic în legătură cu acest caz. Nu s-a prezentat nicio probă, s-au făcut doar afirmaţii generale”, a declarat Mateuţ.

„În cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj reținută în sarcina inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, cât și cu privire la învinuiții: VOICULESCU CAMELIA – RODICA, MATIESCU GEORGE DANIEL, POP ȘERBAN, președinte al ANAF la data faptelor și persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A., S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L. și S.C. ANTENA 3 S.A., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din datele de 30 mai 2013, 11 iulie 2013 și 25 iulie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de VOICULESCU DAN în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de șantaj.

Din Ordonanța de extindere a cercetărilor și începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

În acest sens, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. și semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfășurării anchetei jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparținând ANTENA TV GROUP au apărut informații cu conținut denigrator cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată și a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată.

Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activitățile desfășurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. Concret, acestuia i-a fost adus la cunoștință, atât de către inculpat cât și de către fiica sa Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menționat. De asemenea, Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromițătoare ar trebui să fie difuzate și pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune și i-a indicat să manifeste precauție cu ocazia întâlnirilor și discuțiilor cu partea vătămată.

Învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, anunţă procurorii DNA, într-un comunicat de presă remis luni.

Dan Voiculescu a ajuns, luni dimineaţă, în jurul orei 10.00, la DNA. El este citat în dosarul de şantaj al Antenelor. Acesta a venit la sediul DNA însoţit de doi avocaţi, informează România TV.

„Adversitatea noastră politică nu trebui să afecteze valorile fundamentale ale societăţii româneşti, precum familia şi libertatea de exprimare a societăţii româneşti”, a declarat, luni dimineaţă, Dan Voiculescu, în faţa sediului DNA.

Numele mogulului apare în mai multe stenograme ale anchetei. Potrivit acestora, el ar fi ştiut că Sorin Alexandrescu îl şantaja pe directorul RCS&RDS, scrie evz.ro.

În acest dosar sunt puşi sub acuzare fiica sa, Camelia Voiculescu, acţionar în trustul media al familiei, şi doi dintre oamenii săi de încredere, Sorin Alexandrescu, director Antena Group, şi Dan Matiescu, director Intact Publishing.

Voiculescu trebuie să explice procurorilor dacă ştia despre acest şantaj, deorece numele său apare în discuţile telefonice ale fiicei sale şi ale lui Sorin Alexandrescu, potrivit evz.ro. „Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia”, a declarat Camelia Voiculescu, potrivit interceptărilor citate de evz.ro.

Discuţia ar fi avut loc după ce Alexandrescu s-a întâlnit cu Bendei: „Era foarte, foarte speriat că primise o adresă”.

Mai mult, Dan Voiculescu a fost interceptat când discuta cu Alexandrescu, scrie evz.ro. „Cum merge treaba cu RCS-ul?”, era interesat acesta. „Lucrăm, deja avem pe post ceva”, se lăuda directorul Antenelor. Pe post rula un promo la o investigaţie jurnalistică, despre un contract semnat de RCS&RDS cu o firmă controlată de Dumitru Dragomir. DNA susţine că Bendei era şantajat prin difuzarea acestei anchete.

Citarea lui Dan Voiculescu vine după ce săptămâna trecută procurorii DNA i-au chemat la audieri pe directorul Antena3, Mihai Gâdea , şi pe analistul Mugur Ciuvică. Cei doi au fost susţinuţi moral, în faţa Parchetului, de două dintre vedetele Antena 3, comicul TV Mircea Badea şi analistul Adrian Ursu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button