Dan Tudorache: Susţin închiderea Gropii Iridex, care pune în pericol sănătatea locuitorilor

de:
08 mart. 2019
Dan Tudorache: Susţin închiderea Gropii Iridex, care pune în pericol sănătatea locuitorilor

Primarul Dan Tudorache a făcut aceste declaraţii la întâlnirea pe care a avut-o cu o serie de organizaţii neguvernamentale – Grupul de Iniţiativă Civică Bucureştii Noi, Grupul de Iniţiativă Civică Kiseleff, Asociaţia pentru Natură şi Protecţia Mediului şi Asociaţia 21% Oxigen- , precum şi cu deputaţi, consilieri generali şi consilieri locali din tot spectrul politic sau simpli cetăţeni.

Aceştia au protestat, în această dimineaţă, în parcarea din faţa Primăriei Sectorului 1, faţă de poluarea aerului din zona Capitalei şi a localităţilor din jurul Bucureştiului. Sub sloganul „Vrem AER CURAT, NU Hidrogen Sulfurat”, protestatarii au cerut insistent autorităţilor centrale şi locale să nu mai prelungească contractul cu Iridex pentru Groapa de Gunoi de la Rudeni.

„Doresc să-i asigur pe cetăţenii Sectorului 1 că au în continuare în mine şi în echipa mea un aliat în lupta lor împotriva otrăvirii aerului Bucureştiului de către Groapa de Gunoi Iridex. Am avut destulă răbdare, timp de mai bine de doi ani, pentru ca acest depozit de deşeuri să intre în legalitate şi să respecte normele de mediu. Este momentul să punem stop poluării, pentru ca sănătatea locuitorilor Capitalei să nu mai fie pusă în pericol. În condiţiile în care contractul dintre Municipiul Bucureşti şi Iridex expiră în martie, consider că cea mai bună soluţie pe care o avem în prezent este să depozităm deşeurile din Sectorul 1 la Depozitul Ecologic Vidra”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Acelaşi răspuns l-a dat Primăria Sectorului 1 şi la o adresă pe care a primit-o în data de 06.03.2019 din partea Primăriei Capitalei. Prin această adresă, Municipalitatea întreba Primăria Sectorului 1 dacă doreşte menţinerea în continuare în exploatare a depozitului de deşeuri administrat de Iridex sau dacă ia în calcul ca deşeurile din Sectorul 1 să fie depozitate la cel din Vidra, administrat de S.C.ECO SUD S.A, aflat în relaţii contractuale cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Răspunsul Primăriei Sectorului 1 la această adresă a fost unul clar şi fără echivoc, ţinând cont de voinţa cetăţenilor Sectorului 1, şi nu numai, care, în număr de peste 45.000, au semnat în cadrul campaniei „Aer Curat, Bun de respirat”, pentru închiderea depozitului de deşeuri administrat de Iridex, care „otrăveşte” aerul din Nordul Capitalei.

„Ţinând cont de disponibilitatea legală de a elimina deşeurile din Sectorul 1 la depozitul Ecologic Vidra, care deserveşte Municipiul Bucureşti, potrivit contractului nr.22268/1999 dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi S.C.ECO SUD S.A., considerăm că aceasta este cea mai bună opţiune pentru locuitorii Sectorului 1”, se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1 la adresa Primăriei Capitalei. Depozitul de la Vidra are capacitate disponibilă de 11.900.000 metri cubi şi, conform declaraţiilor ECO SUD, poate primi deşeurile Municipiului Bucureşti până în 2045.

Menţionăm că Groapa de Gunoi Iridex are capacitatea de stocare a deşeurilor depăşită, poluează cu gaze toxice, dintre care cel mai des menţionat de cetăţeni este hidrogenul sulfurat, aflat în compoziţia gazului de depozit provenit din fermentaţia deşeurilor.

În plus, Autorizaţia de Mediu emisă pentru Groapa de Gunoi Iridex este ilegală, pentru că administratorii acesteia nu au prevăzut un Fond pentru închidere şi post închidere, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar şi din cauza multor altor încălcări ale legislaţiei europene în materia depozitării deşeurilor preluată în legislaţia română prin Hotărârea Guvernului nr. 349/2009.