Dan Trifu, Eco-Civica, despre copacii tăiați la Palatul Parlamentului: Un abuz al legiuitorului-șef. Îndemn autoritățile de mediu să dea sancțiune maximă

09 aug. 2022
338 Afișari
Dan Trifu, Eco-Civica, despre copacii tăiați la Palatul Parlamentului: Un abuz al legiuitorului-șef. Îndemn autoritățile de mediu să dea sancțiune maximă
Credit FOTO: Adrian Baboi-Stroe/ Facebook

Unul dintre apărătorii spațiilor verzi, vicepreședintele fundației Eco-Civica, Dan Trifu, consideră un abuz și o sfidare a legalității comisă chiar de instituția care legiferează în România.

Mai mulți copaci din curtea Palatului Parlamentului au fost tăiați pentru a face loc organizării unui eveniment ANCOM care presupune întinderea unui cort pentru 2000 de invitați. Imaginile au fost postate de un angajat al Senatului, iar situația a fost documentată de publicația Buletin de București, care e publicat memorandului intern al Senatului, în care este aprobată cererea de desfășurare a evenimentului.

”Mi se pare o sfidare a legalității, a normalului, de către instituția care legiferează în România. Tocmai ea să încalce legea 24/2007 a spațiilor verzi care prevede că orice intervenție la arbori trebuie să aibă aviz de la direcția de mediu teritorială și de la agenția pentru protecția mediului teritorială.

Lucrurile acestea sunt stabilite clar de dumnealor, de legiuitor, ori în momentul în care ai văzut că tot orașul este tăiat ilegal și vii tu, legiuitorul-șef al țării, să faci asemenea abuzuri, într-adevăr am ajuns ca un sat fără câini. Acum trebuie să vedem de unde iau exemplu cei care încalcă legea, chiar de la legiuitorii-șefi care trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea, pentru respectarea legii.”, a reacționat Trifu, într-o declarație pentru B365.ro.

”Îndemn Primăria Generală și poliția locală să aplice sancțiunile maxime prevăzute de lege”

Vicepreședintele Dan Trifu cere autorităților de mediu să aplice sancțiuni maxime dacă nu a existat aviz de mediu pentru tăierea copacilor.

”Nu înțeleg ce le era așa de greu să solicite avize și de unde graba asta, pentru că se vede că se fac și lucrări de amenajare, de parcări, ori să mai amenajezi o parcare fără să ai arbori care să-ți umbrească parcarea deja este sinucidere pentru că o mașină emite cel puțin dublu cantitate de emisie în momentul în care stă în soare și trebuie să dai drumul la aer condiționat, atunci se consumă mai mult combustibil si crește și nivelul emisiilor. Acest lucru ca o a doua problemă de mediu.

Nu mai putem lăsa orașul betonat, dumnealor trebuie să intervină urgent să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice și să vedem cum mai diminuăm efectele, Parlamentul trebuie să fie cel care să de a tonul să înverzim orașul. După ce că acolo trebuia să fie un spațiu public, un spațiu verde la care toți bucureștenii să aibă acces, așa cum am vrut noi cu pietonala.

Administrația Senatului poate primi sancțiuni, îndemn Primăria Generală și poliția locală să aplice sancțiunile maxime prevăzute de lege.”, a spus Trifu.

Conducerea Senatului a decis să taie arbori în parcarea interioară a Palatului Parlamentului, relatează Presshub și Buletin de București, care publică imagini cu grămezile de crengi și lemn.

Situația ar fi rămas necunoscută dacă nu ar fi fost publicate fotografii de către un angajat al instituției, revoltat de situație. Palatul Parlamentului, ca și Palatul Cotroceni, este împrejmuit de garduri înalte de beton, care nu lasă nicio privire să se strecoare înăuntru.

Îți mai recomandăm și:

Cookies