Dan Şova, REŢINUT de DNA. Cererea de arestare, judecată vineri

de:
03 dec. 2015
0 Afișari
Dan Şova, REŢINUT de DNA. Cererea de arestare, judecată vineri

UPDATE 21.14: Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca vineri cererea DNA privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova, acuzat de trafic de influenta in legatura cu un contract de asistenta juridica de la CET Govora, informeaza Agerpres. Initial, DNA a cerut ca Instanta suprema sa judece joi cererea sa, insa judecatorii au stabilit ca procesul sa aiba loc vineri, incepand cu ora 9.30.

Procurorul de caz a semnat ordonanţa prin care se dispune reţinerea lui Dan Şova pentru 24 de ore. El va petrece această noapte în Arestul Poliţiei Capitalei. Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu după ce ar fi făcut presiuni asupra CET Govora să încheie un contract de 10.000 de euro pe lună cu o societate de avocatură din Bucureşti. El ar fi primit jumătate din aceşti bani, informează Digi24.

Potrivit procurorilor, Dan Şova îşi plătea ratele la casă cu cei 5.000 de euro pe care îi primea lunar din acest contract.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 decembrie 2015, a inculpatului ŞOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Măsura preventivă a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în legătură cu infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului Şova Dan-Coman.
În ordonanța de reţinere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. (detalii în comunicatul nr. 1822 din 19 noiembrie 2015).

Inculpatului Şova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Acesta va fi prezentat, la data de 3 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, anunţă DNA, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Dan Şova a ajuns la sediul DNA în jurul orei 15.10, pentru audieri. Procurorii au acum undă verde să-l reţină pentru 24 de ore şi să ceară unei instanţe arestarea preventivă a lui Dan Şova în cel de-al treilea dosar, după ce senatorii au avizat favorabil cererea DNA cu 95 de voturi „pentru” şi 30 „împotrivă”.

„Mă aflu in fata dumneavoastră pentru a treia oara anul acesta la un vot de ridicare a imunitatii. Incep sa ma apropii de recorduri nedorite. Pentru ca sunt in aceasta situatie, simt nevoia sa va aduc la cunostinta cateva date. S-a prezentat in fata dumneavoastră un dosar de 3.000 de file. Acest dosar se referă la două infracţiuni, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt doar 60 de pagini, nu de probe. Singura probă este un denunţ. Cum s-a desfasurat totul, va spun sincer, cineva a facut un denunt pe 8 octombrie, nu am stiut nimic, s-au facut cele 3.000 de file, pe 19 noiembrie, am fost adus la mandat la DNA. În decurs de 30 de minute am fost declarat suspect, inculpat, iar în următoarele 30 de minute s-a cerut arestarea. Sunt printre puţinii din Senat care are o experienţă juridică de 20 de ani. Este o modă despre renunţarea la imunitate. Simpla discuţie despre ridicarea imunităţii ne face de râs peste tot în Europa. Imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică. Justiţia reprezintă una din puterile statului român, dar este compusă din oameni care au anumite sensibilităţi. Dacă mâine un judecător va face o greşeală se va discuta şi despre ridicarea dreptului la inamovibilitate, iar atunci se va deteriora statul de drept. În acest dosar toată urmărirea penală este finalizată. În raportul MCV anual, în documentul tehnic anexat raportului, se vorbeşte despre faptul că în mod incorect ajung informaţii din dosar în presă. Nu am sesizat să fugă lumea de mine în mall. Nu ştiu cum sunt un pericol. Doamna Laura Codruţa Kovesi a declarat că DNA trebuie să fie transparentă, iar dosarul să ajungă la părţi. Am citit despre mine în presă, în ultimele două săptămâni, dar dosarul a ajuns la mine iar. Una e să ai transparenţa să spui că-l acuzăm pe Şova de transparenţă şi alta e ca în documentul pe care îl transmiţi la Senat şi ajunge la presă să scrii despre un om toate lucrurile rele despre el. Cererea de arestare de acum este copy – paste cu cea din februarie. Vă cer să votaţi conform Constituţiei”, a declarat Şova, în faţa colegilor săi din Senat, înaintea votului.

Cookies