Dan Radu Ruşanu, Marian Mârzac şi Ilie Carabulea,arestaţi în Dosarul Carpatica, vor să fie eliberaţi

de:
02 apr. 2014
1 Afișari
Dan Radu Ruşanu, Marian Mârzac şi Ilie Carabulea,arestaţi în Dosarul Carpatica, vor să fie eliberaţi

Dan Radu Ruşanu a fost pus sub urmărire penală în Dosarul Carpatica pentru constituirea de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar, Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Săptămâna trecută au fost audiaţi mai mulţi şefi de compartimente din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară în dosarul în care fostul preşedinte, Dan Radu Ruşanu, este urmărit penal. În aceeaşi cauză, procurorii au cerut ridicarea imunităţii fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, însă Parlamentul s-a opus, notează Digi24.

Procurorii anticorupţie susţin ca Ordonanţa 94, prin care a fost modificată legea de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ar fi fost cerută de preşedintele Carpatica Asigurări, Ilie Carabulea. Anchetatorii cred că actul l-ar fi avantajat pe omul de afaceri, arestat acum o lună de zile, pentru că la conducerea autorităţii financiare urmau să ajungă persoane de încredere ale acestuia.

De altfel, compania lui Ilie Carabulea era susţinută de oameni cu putere de decizie de la vârful Autorităţii. Printre ei, Laura Chiţoiu, soţia celui care la acea vreme era ministrul Finanţelor şi care ar fi propus ordonanţa în ASF. Actul a fost susţinut şi de preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, cel care de altfel ar fi trimis propunerea mai departe, la cabinetul ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu. Ministrul este cel care ar fi cerut introducerea ordonanţei pe ordinea de zi în şedinţa de guvern din 16 octombrie, mai spun anchetatorii. Ordonanţa a fost aprobată de Guvern, ignorându-se avizul negativ al Ministerului de Justiţie.

Dosarul deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie a dezvăluit că în interiorul ASF se dădea un adevărat război pentru influenţă.Procurorii spun că Dan Radu Ruşanu ar fi fost convins de un membru al Consiliului de Conducere să ceară această ordonanţă de guvern în care, sub pretextul exigenţelor europene, să fie trecute criterii pe care vicepreşedintele ASF să nu le poată îndeplini. De altfel, în urma actului emis de Executiv, acesta din urmă a şi demisionat.

Preşedintele Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, ar fi jucat un rol decisiv în îndepărtarea indezirabililor din funcţiile decisive, aşa cum reiese chiar din discuţiile interceptate de procurori. Acum, DNA îl acuză de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional. Şeful ASF crede însă că punerea sa sub acuzare are o miză politică: „Are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa… Aţi văzut şi dumneavoastră… Deci domnul Băsescu, care spune că în acţiunea nejustificată de la Astra va trebui să răspundă conducerea. Vom vedea peste două-trei săptămâni dacă acţiunea incompetenţilor de la ASF a fost justificată sau domnul preşedinte a vrut să îl apere pe prietenul său, domnul Adamescu”, spunea Dan Radu Ruşanu pe 21 februarie.

Procurorii anticorupţie îi mai aduc însă două noi acuzaţii – de favorizare a infractorului şi de influenţare a declaraţiilor martorilor.

În acelaşi dosar mai apare şi numele fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu. El era suspectat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, fapte pentru care DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale împotriva sa. Anchetatorii susţin că există indicii potrivit cărora Daniel Chiţoiu ar fi sprijinit grupul infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asigurări. Parlamentul s-a opus însă, astfel că procurorii nu îl pot cerceta.

Cookies