ARHIVA B365

Dan Leasă, trimis în judecată de DNA, după ce a păcălit o firmă de leasing cu aproape 32 mil. de lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus astfel  trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LEASĂ DAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– constituirea unui grup infracţional organizat,
– înşelăciune, în formă continuată (34 de acte materiale),
– spălare de bani, în formă continuată (358 acte materiale),
– spălare de bani, în formă continuată (22 acte materiale).

ARITON (fostă CHIRIPUŞI) LENUŢA, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– înşelăciune în formă continuată (21 de acte materiale).

PALADIE CRISTINA-OTILIA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente:
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– înşelăciune în formă continuată (34 de acte materiale).

PETRE MIHAI, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– înşelăciune, în formă continuată (3 infracțiuni a câte 2 acte materiale),
– constituire a unui grup infracţional,
– complicitate la infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată (7 acte materiale),
– complicitate la infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată (11 acte materiale).

MIHAI STAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– înşelăciune, în formă continuată (4 infracțiuni a câte 2 acte materiale),
– constituirea unui grup infracţional organizat,
– spălare de bani în formă continuată (7 acte materiale),
– spălare de bani în formă continuată (11 acte materiale),
– spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale).

DRĂGOI IOAN și PROTEASA GEORGETA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înşelăciune, în formă continuată (2 acte materiale).

DRUGULETE MINORA RODICA, STĂNESCU TĂNASE, ŞERBAN GHEORGHE DRAGOŞ, ENE CONSTANTIN, DRAGOTĂ MARIAN, NEDELCU VALENTIN, STĂNESCU MARIŢA, VOICU NICOLAE TRANDAFIR, COCULESCU VASILICĂ, CONSTANTINESCU IONEL și MIUŢESCU ŞTEFAN, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Rechizitoriul DNA:

La sfârşitul lunii ianuarie 2008, inculpatul Leasă Dan, împreună cu inculpatele Ariton (fostă Chiripuşi) Lenuţa și Paladie Cristina-Otilia, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior și inculpații Petre Mihai și Mihai Stan, în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune în dauna SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, în prezent S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obţinerea de beneficii financiare, grup care a acţionat coordonat până la sfârşitul lunii iunie 2008.
În calitate de lider al grupului, Leasă Dan şi-a asumat şi îndeplinit ca atribuţii următoarele activităţi :
– a coordonat activitatea grupului;
– a creat prin diverse modalităţi aparenţa existenţei bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA;
– a organizat şi coordonat împreună cu cele două inculpate activitatea de broker a SC PRIME GROUP SRL, având drept scop racolarea şi atragerea de firme utilizatoare cărora le-a acordat „consultanţă”, le-a depus documentaţiile şi le-a susţinut cererile pentru obţinerea de finanţări în sistem leasing în dauna parţii vătămate;
– a coordonat şi controlat operaţiunile financiare şi a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obţinute prin infracţiuni;
– a organizat formal activitatea de evidenţă contabilă a societăţii PRIME GROUP SRL.
Mecanismul de fraudare a constat în încheierea, de către firma de leasing, a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 72 de utilaje de construcţii, în valoare totală de 42.980.888,35 lei, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional, beneficiind de participarea directă și a celorlalți inculpaţi care administrau ori controlau direct societăţile utilizatoare.
Inculpații Leasă Dan, împreună cu inculpatele Ariton (fostă Chiripuşi) Lenuţa și Paladie Cristina-Otilia au menţinut în eroare firma de leasing, prin confirmarea fictivă a predării, către utilizatori, a bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale şi înţelegerea cu aceştia privind plata temporară a ratelor de leasing.
Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenţei îndeplinirii obligaţiilor contractuale privind livrarea/recepţia bunurilor, în vederea continuării relaţiei contractuale comerciale cu EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preţ al utilajelor, sume care totalizează 42.980.888,35 lei (echivalentul a 11.515.309,99 euro ).
În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul Leasă Dan a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984,90 lei (transferată de către inculpata Paladie Cristina-Otilia din contul SC PRIME GROUP SRL).
Ulterior, cunoscând provenienţa infracţională a acestor sume de bani, în scopul disimulării originii ilicite a sumei respective, inculpatul Leasă Dan a transferat, prin mai multe operaţiuni bancare 29.638.608,92 lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex.
În aceeași perioadă, inculpații Mihai Stan și Petre Mihai, în înţelegere şi împreună cu membrii grupului infracţional, au indus în eroare partea civilă SC Egnatia Leasing IFN (ROMÂNIA) SA, prin intermediul mai multor firme pe care le conduceau şi controlau în fapt, cu ocazia încheierii unor contracte comerciale de vânzare cumpărare tripartite,( SC PRIME GROUP SRL-furnizor, SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA-cumpărător şi societăţi comercială controlate de către aceşti inculpaţi) şi a mai multor contracte de leasing financiar, încheiate cu partea civilă prin aceeaşi firmă.
Aceștia și-au asumat în mod mincinos obligaţiile de a primi de la furnizor, mai multe utilaje din domeniul construcţiilor, ce făceau obiectul contractelor menţionate şi de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a preţului celor nouă bunuri,
De asemenea, au menţinut în eroare partea civilă prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor şi plata temporară a ratelor de leasing pentru a se crea aparenţa îndeplinirii obligaţiilor contractuale privind livrarea/recepţia/plata bunurilor, în vederea continuării relaţiei contractuale comerciale cu EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preţ al utilajelor, mai multe sume de bani, de care au beneficiat injust, împreună cu membrii grupului infracţional.
În continuare, inculpații Mihai Stan și Petre Mihai au sprijinit grupul infracțional, prin ridicarea în numerar a mai multor sume de bani, din contul unei firme controlată de inculpatul Leasă Dan, respectiv transferarea către alte societăți controlate de membrii grupului, cu diverse justificări nereale.
Ulterior, acestea au fost, distribuite către inculpatul Mihai Stan și mai departe către ceilalţi membrii ai grupului infracţional.

Prejudiciul cauzat S.C. Marfin Leasing Ifn (România) S.A (fostă SC Egnatia Leasing Ifn România S.A.) se ridică la suma de 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor: Miuţescu Ştefan, Constantinescu Ionel, Dumitran Marius Petre, Proteasa Georgeta,, Drugulete Minora Rodica, Petre Mihai, Mihai Stan, Stănescu Tănase și Ene Constantin.

În data de 24.11.2014, la solicitarea procurorilor, judecătorii Tribunalului București au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, a inculpatului Leasă Dan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

O parte dintre inculpaţii trimişi în judecată în prezenta cauză, inclusiv liderul grupului Leasă Dan, au mai fost trimişi în judecată şi într-un alt dosar penal, în legătură cu fapte similare ( vezi comunicat nr. 189/VIII/3 08 martie 2013).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button