Dâmbovița Delivery revine în acest weekend, 21-22 septembrie 2024, iar bucureștenii sunt invitați să se reconecteze cu natura pe Splaiul Unirii care devine pietonal, în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu. Organizatorii evenimentului au pregătit o mulțime de activități gratuite pentru participanți.
A V-a ediție a evenimentului Dâmbovița Delivery revine în acest weekend, 21 – 22 septembrie 2024. Organizatorii au pregătit un sfârșit de săptămână dedicat transformării malurilor râului Dâmbovița într-un spațiu vibrant de recreere, artă și sustenabilitate. Evenimentul are loc în zona Timpuri Noi – Mihai Bravu, astfel că Splaiul Unirii devine pietonal.
Povestea Dâmbovița Delivery
De-a lungul istoriei, râurile au fost esențiale pentru dezvoltarea comunităților. În contextul modernizării, râul Dâmbovița și-a pierdut această relație vitală cu locuitorii Bucureștiului. Dâmbovița Delivery își propune să reînvie acest parteneriat natural, transformând râul dintr-un simplu canal, separator de sectoare, într-un coridor verde-albastru și un loc de întâlnire pentru bucureșteni, un spațiu public vibrant, unde locuitorii pot socializa, face sport, crea artă și învăța despre sustenabilitate.
1. Activități pe apă
Participanții vor avea ocazia să descopere râul Dâmbovița dintr-o nouă perspectivă și să încerce sporturile de apă în centrul Capitalei, fie că aleg plimbările cu canotcile Patzaichin, fie că aleg să încerce caiacul sau stand up paddleboarding.
2. Sustenabilitate și inițiative comunitare
Dâmbovița Delivery 2024 este un eveniment de divertisment care încurajează implicarea comunitară, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Lista activităților:
Pe tot parcursul evenimentului, Pavilionul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă va fi deschis publicului larg. Participanții sunt provocați la un concurs cu premii pe teme legate de sustenabilitate: „Roata dezvoltării durabile”.
3. Dialog pe firul apei
Discuțiile vor aduce în prim-plan subiecte de interes public: sustenabilitatea urbană, ecologia și rolul râului în transformarea orașului. Experți din domenii precum sociologie, arhitectură, antropologie, istorie, artă și cultură vor explora potențialul Dâmboviței de a deveni un catalizator pentru un viitor mai verde și mai sustenabil.
4. Ateliere creative
5. Artă urbană
6. Sport, dans și evenimente artistice
7. Instalații artistice și expoziții
Arta este adusă în inima Bucureștiului printr-o serie de expoziții și instalații artistice de mari dimensiuni amplasate pe malurile râului Dâmbovița.
Aceste opere, concepute de artiști locali aduc un plus de estetică urbană, servind simultan drept puncte de reflecție asupra relației dintre oraș și natură.
Instalațiile și expozițiile create de Florin Cobuz, Andrei Răducanu, Rucsandra Pop, Parcul Natural Văcărești, Raluca Pavel, Grupul de Inițiativă Civică Timpuri Noi, Misha Diaconu, Ana Lambru, Alina Ușurelu și Augmented Space Agency vor aborda teme precum ecologia, urbanismul și sustenabilitatea, folosind materiale neconvenționale sau reciclate, și vor încuraja publicul să interacționeze direct cu arta.
Malurile Dâmboviței se transformă într-o galerie urbană în aer liber, promovând implicarea artistică și conștientizarea problemelor de mediu.
Aceste instalații și expoziții realizate cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României au scopul de a genera dialog cu locuitorii despre spațiul urban, oferind o experiență vizuală captivantă și promovând idei de dezvoltare durabilă și de reutilizare a materialelor.
8. Proiecții de filme
Weekend-ul Dâmbovița Delivery se va încheia cu proiecții de filme în aer liber. Filmele vor aborda subiecte despre apă, mediu și sustenabilitate într-un format educativ, printre care și documentarul “IVAN – Omul cu rădăcini în ape”.
Evenimentul are loc în zona Splaiul Unirii, între Timpuri Noi și Mihai Bravu, în intervalul orar 10:00 și 22:00. Accesul este liber, iar toate activitățile sunt gratuite.
AICI sunt disponibile mai multe informații, dar și programul complet al evenimentului.