Weekendul acesta se va desfășura „Dâmbovița Apă Dulce 2025” pe 12 aprilie. Bucureștenii și turiștii sunt invitați să participe la câteva activități care vor avea loc la Debarcaderul la Națiunile Unite.
Printre activități se numără: plimbări pe apă, activități recreative pe mal și ecologizare.
Inițiatorii programului Dâmbovița Apă Dulce 2025, cu sprijinul autorităților, vor pietonaliza Splaiul Unirii și vor oferi acces direct la apă într-un spațiu de reconectare la natura urbană. Evenimentul va începe la ora 17:00 și se va încheia la ora 20:00.
Bucureștenii sunt invitați să redescopere Dâmbovița ca spațiu de relaxare și de petrecere a timpului în aer liber.
Traseul evenimentului de pe 12 aprilie va începe pe Splaiul Independenței, între Națiunile Unite și Izvor (str. Anghel Saligny), în sensul de mers către Pod Izvor.
Participanții vor avea ocazia să se bucure de plimbări gratuite pe apă cu canotci, SUP-uri și caiace. Pe lângă asta și de activități educative, cultural-artistice și ecologice organizate pe mal.
Inițiativa își propune să aducă oamenii mai aproape de râu, transformându-l într-un spațiu urban activ și prietenos, prin activități care pun în valoare Dâmbovița ca loc de recreere și conexiune comunitară, se arată în comunicatul de presă.
Vizitatorii vor participa și la fi lansarea barierei plutitoare: o instalație construită din bannere publicitare recuperate și 100 de bidoane de plastic de 5 litri.
Bucureștenii și turiștii vor vedea cum „șarpele de apă”, instalația de 35 metri va sprijini ecologizarea apei prin colectarea deșeurilor plutitoare de pe râu din cadrul programului „Dâmbovița Apă Dulce 2025”.
Totodată, obiectivul evenimentului este dezvoltarea durabilă a Dâmboviței metropolitane prin intervenții de acupunctură urbană care ajută la păstrarea unei ape mai curate și contribuie la îmbunătățirea spațiului public.
De asememea, prma barieră de acest tip de pe Dâmbovița a fost instalată strategic pe Splaiul Unirii 160. A fost amplasată într-una din zonele poluate și cu trafic de mare viteză ale râului în oraș.
În prima lună de funcționare, a reușit să colecteze aproximativ 80 de kilograme de deșeuri.
Conform estimărilor, dacă ar putea funcționa pe tot parcursul anului, bariera ar putea preveni acumularea a aproape o tonă de deșeuri în apele Dâmboviței. Lansarea barierei marchează un pas important spre responsabilizarea comunităților și a autorităților în lupta împotriva poluării cu plastic din spațiul urban.
Organizatorii își doresc ca evenimentu de sămbătă să le ofere o deschidere a publicului pentru a putea realiza cât mai multe.
Evenimentul face parte din Dâmbovița Apă Dulce (DAD), un program al Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, finanțat prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank.
Evenimentul de sâmbâtă este, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin A.R.C.U.B și A.L.P.A.B. și cu Administrația Națională Apele Române prin S.G.A. Ilfov-București, alături de Cișmicivic și GIC Izvor, Asociația Planeta Verde și FEPRA, se desfășoară în contextul primului weekend de „Străzi Deschise 2025”.