BAZAR

Dacian Cioloş: Ştergerea datoriilor TVR NU este posibilă în momentul de faţă

„Din punctul nostru de vedere, noi vedem pe de o parte nevoia unor soluții pe termen scurt, pe termen foarte scurt, pentru a stopa (…) această spirală în care este acum televiziunea. Practic televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare și de relansare a activității, a performanței. Ar trebui să vedem care sunt propunerile dvs legate de măsuri pe termen scurt, foarte scurt, în următoarele săptămâni, pentru că înțeleg că până în luna martie, dacă nu se iau niște măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. La sfârșitul lunii martie va trebui să numiți și un Consiliu de Administrație nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administrație să aibă și un mandat”, a declarat premierul Dacian Cioloș, la Parlament.

El a adăugat că măsurile pe termen mediu sau lung vor presupune modificări legislative.

Măsuri pe termen mediu sau lung vor presupune și modificări legislative, în funcție de statutul pe care televiziunea l-ar putea căpăta pentru ca, pe viitor, să poată să își găsească locul în spațiul concurențial audiovizual și să rămână sau nu cu atribuția de serviciu public. Aici este o decizie politică ce trebuie luată„, a explicat premierul, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a subliniat că ștergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, legal, juridic, nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat.

„Pur și simplu ștergerea datoriilor, în momentul de față, care oricum nu ar rezolva problema pentru că în câteva luni TVR ar acumula din nou alte datorii, dar ștergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, așa cum stau lucrurile acum, legal, juridic, nu e posibil pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Deci, este o problemă legală, juridică și în al doilea rând e o problemă de management. Chiar dacă ar fi posibil să ștergem datoriile, cred că asta ar trebui într-un context mai larg în care această ștergere a datoriilor să ofere noi oportunității televiziunii pentru a-și relansa activitatea, dar asta presupune și alte decizii de ordin politic”, a punctat Cioloș.

Irina Radu: Începând cu februarie nu vom mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat marți că începând cu luna februarie televiziunea publică nu va mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat.

„Avem 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale, 2.500 de salariați, cu 2.000 dintre aceștia TVR este în conflict. Conducerile din perioada 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle de salarii prevăzute, au semnat un contract fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor TVR și iată-ne acum, după 8 ani, plătind greșeli venite din trecut. Începând cu februarie nu vom mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat. În tot acest timp, ne străduim totuși să oferim ceva telespectatorilor, ne străduim să dăm știri corecte și imparțiale, să ducem România cu cinste la Eurovision, avem negocieri în barter pentru Campionatul european de fotbal„, a spus Irina Radu la Palatul Parlamentului în cadrul unei dezbateri organizată de Comisiile de cultură reunite.

Ea a adăugat că „nici măcar 5 oameni din 100 nu se mai uită la TVR” și a cerut numirea unui consiliu de administrație pentru că „instituția trebuie condusă și deciziile asumate”.

„Niciun consiliu de administrație nu a răspuns până acum de nimic, nu a funcționat așa cum trebuie. O altă problemă extrem de gravă și care ne-a împins în blocaj este stoparea executărilor silite. Am analizat cum am putea să oprim executările silite, am făcut propuneri salariaților de a eșalona plățile pe 5 ani, ei au cerut 2 sau 3 ani. Nu putem noi face propunerea concretă pentru asta, la un alt nivel și în altă formulă se poate discuta despre soluția unei administrări speciale. Dacă vin eu și o pun pe masă, se va zice că eu am venit în fața dvs. și am cerut insolvența. Eu nu pot să cer acest lucru. Trebuie să cer găsirea unor soluții pentru asta, că de luna viitoare nu ne vom mai putea permite să plătim salariile. Aș mai putea să propun creșterea veniturilor fără mărirea taxei radio—tv”, a menționat directorul interimar al TVR-


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button