Dacian Cioloş, despre eventuala retragere a dezinfectanţilor Hexi Pharma din spitale: Îmi asum

de:
10 mai 2016
0 Afișari
Dacian Cioloş, despre eventuala retragere a dezinfectanţilor Hexi Pharma din spitale: Îmi asum

O hotărâre de guvern cu sancțiuni o să intre pe ordinea de zi a Guvernului de mâine. La fel, este un ordin de ministru care va fi semnat astăzi. Pe săptămâna viitoare vom veni cu un alt ordin de ministru care să vizeze mai ales partea de teste pe infecțiile nosocomiale, acel ordin care din 1982 nu a mai fost modificat, ba chiar după ’90 au fost eliminate mai multe lucruri de acolo, ceea ce a făcut ca în momentul de față chiar și aceste teste de sanitație nu sunt făcute după o procedură care să fie foarte clar definită. În consecință, nici în momentul în care se fac verificările eficienței produselor în spitale nu avem o procedură clară la nivel național„, a explicat Cioloș la sediul Ministerului Sănătății, după o întâlnire cu secretarii de stat.

El a precizat că vor fi făcute „clarificări” în privința procedurilor de achiziție a biocidelor.

Vom veni și cu niște clarificări în privința procedurilor de achiziție a biocidelor, în așa fel încât să ne asigurăm că în toate spitalele, chiar dacă contractele se fac la nivelul spitalelor, sunt respectate aceleași proceduri și aceleași standarde vizavi de calitatea produselor respective. (…) Vom veni cu precizări și prevederi mai clare legate de toate contractele care se vor semna de acum înainte pentru aceste produse tocmai pentru a ne asigura că produsele de acum înainte vor avea calitatea care este prevăzută în contract. Să nu ne mai limităm doar la preț sau la aceste verificări care sunt făcute la intrarea pe piață„, a afirmat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Marți, premierul a semnat reconfirmările delegărilor de atribuții pentru secretarii de stat din Ministerul Sănătății.

Am trecut apoi în revistă și alte lucruri de actualitate legate de agenda ministerului, urmează să ne mai vedem săptămâna viitoare. Astăzi o să semnez, să reconfirm delegările de atribuții pentru secretarii de stat care urmează să continue să își desfășoare activitatea, fiecare pe aria lui de responsabilitate„, a mai declarat premierul.

De asemenea, acesta și-a manifestat speranța ca în cursul zilei de miercuri să fie făcute publice primele rezultate pe testele de concentrație la produselor de la Hexi Pharma, teste realizate la ICECHIM.

Sper eu ca începând de mâine să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentrație care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând ca în zilele următoare să se preleveze probele și să se facă testele și de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporțional și cu cota de piață, ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenței acestor produse în spitale. Obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecție în spitale sunt la calitatea scontată și își fac treaba„, a afirmat premierul în urma unei întâlniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sănătății.

Dacian Cioloș, care a preluat funcția de ministru interimar al Sănătății după demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu, a spus că vor fi continuate testele de sanitație din spitale. 

Pe de altă parte am convenit să continuăm și testele de sanitație în spitale, mai ales în spitale și în secțiile cele mai expuse riscurilor de infecție, teste încrucișate. S-a făcut deja teste de sanitație în toate spitalele, după cum știți, cu anumite rezultate, în urma cărora acum noi facem și aceste teste de concentrație, dar am hotărât să reluăm aceste teste de sanitație încrucișate — de la un județ la altul, dar concentrate în prima fază pe spitalele sau secțiile cu risc de infecție cel mai mare„, a explicat prim-ministrul.

Întrebat ce măsuri va lua dacă testele vor arăta că dezinfectanții sunt diluați, premierul a afirmat că Procuratura își face „treaba”.

Pe o parte, este Procuratura care își face treaba. Procuratura a luat probe cu sprijinul Poliției, așa cum am informat sâmbătă, de la Hexi Pharma. Noi am spus că vom face ancheta administrativă, cu obiectivul de a elimina din uz, fără a aștepta rezultatele anchetei penale, imediat ce constatăm că produsele sunt neconforme. Le eliminăm pentru ca spitalele să le poată înlocui cu produse conforme„, a susținut Dacian Cioloș.

El a arătat că testele pot fi realizate la ICECHIM când este vorba de o decizie administrativă.

Testele de concentrație pot să le facă. Ai nevoie de un laborator acreditat când te duci să dovedește ceva în instanță. Eu iau o decizie administrativă și chimistul am nevoie să îmi spună că produsul respectiv are sau nu concentrația. Eu îmi asum pe urmă decizia administrativă„, a adăugat șeful Guvernului.

Precizarea sa legată de analizele de la ICECHIM vine după ce fostul ministru Cadariu a afirmat că testele de sanitație trebuie făcute în laboratoare autorizate, pentru ca rezultatele acestora să nu fie contestate în instanță.

Am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid de către personal autorizat în laboratoare autorizate pentru a putea lua măsurile administrative potrivite tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme. Nu putem să discutăm despre analizele care nu sunt făcute în laboratoare neautorizate, deoarece aceste lucruri pot să coste România în justiție. În mod evident, analizele trebuie făcute, dar cu un plan responsabil în condițiile respectării legii„, susținea Achimaș-Cadariu.

Cookies